דילוג לתוכן הראשי

ויטמין D, חשיפה לשמש ומקורות במזון

ראיון עם ד"ר קובי עזרא הסבר קצר על ויטמין D, חשיפה לשמש ומקורות במזון.

http://diet2all.net/

ככל שצבע עורנו כהה יותר כך אנו זקוקים ליותר זמן חשיפה לשמש בכדי לייצר את אותה כמות ויטמין D בדומה לבהירי העור.






לכן אנשים בהירי עור זקוקים לחשיפה קצרה יותר לשמש בהשוואה בהשוואה לכהי עור בכדי לצור את אותה הכמות ויטמין D.

אז אילו מקורות קיימים לויטמין D?

ויטמין D אנו יכולים לקבל מהמזון,

למשל מעולם הצומח ניתן לקבל ויטמין D2, כגון: אגוזים ושמנים צמחיים.

ויטמין D3 מעולם החי, כגון: ביצים ומוצרי חלב.

וכאמור מחשיפה לשמש.



למעשה כ- 90% מצריכת ויטמין D אנו עשויים לקבל מהשמש ורק 10% מהמזון. אך יש להוסיף ולומר כי שככל שאנו מזדקנים ייצור הויטמין בעת החשיפה לשמש פוחתת.



ויטמין D הנוצר מקרינת ה- UVB, כתוצאה מ-7-הידרו-כולסטרול המצוי בעורנו. וירידה בחומר הנ"ל יגרום לירידה בייצור היוטמין. כך בהמשף גופנו ממיר את הויטמין לפעיל בכבד ובכליות.



כמו כן יש לומר שמסנני קרינה מונעים את יצירת ויטמין D בכ- 98%.



למעשה מחקרים מראים שחשיפת אנשים צעירים בבגד ים לשמש ועד למצב של אדמומיות העור שנמשכת עד יממה, הם מייצרים כמויות אסטרונומיות של כ-2.000UI ויטמין D. זאת בהשוואה לתוספי תזונה שמנה ממוצעת מכילה לרוב 400 IU.

יטמין D והשרירים ברקמות השרירים ישנם רצפטורים לויטמין D, כך למעשה נמצא שחסרים בויטמין D גורם לירידה במסת השרירים.



ויטמין D למניעת מצבי חולי

האם ויטמין D מסייע במצבי חולי שונים? נמצא כי לויטמין D ישנה השפעה מטיבה על מצבי לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם לרבות טרשת עורקים, מחלות אוטואימוניות, סרטן מעי גס, פרוסטטה והשד.



ישנן עדויות שחסרים של ויטמין D מגבירים את הנטייה למחלות לב (בעכברים - אי ספיקת לב).



מחקרים קטנים הראו שטיפול ב-800IU ויטמין D ליום גרמה לירידה במצבי יתר לחץ דם.



מקורות לויטמין D

מקורות הכי טובים לויטמין D הם: בעיקר בדגים שמנים, מוצרי חלב של בעלי חיים שנחשפו לשמש, ובכבד.


פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

קריאטין לבריאות הנפש והגוף - אנטי אייג'ינג, קובי עזרא

האם קריאטין מסייע לבריאות הנפש והגוף האידאלית - אנטי אייג'ינג. קריאטין משמש בעיקר ספורטאים ומפתחי גוף לצורך שיפור כוח השרירים והביצועים הספורטיבים, אך היתרונות שלו הם מעבר לספורט, במיוחד כשמדובר באנטי אייג'ינג ובשיפור הבריאות הכללית.  שימור מסת שריר - ככל שאנו מתבגרים, אנו מאבדים באופן טבעי מסת שריר וחוזק, מצב המכונה סרקופניה. המצב הנ"ל הוא גורם מרכזי בניידות וסיכון מוגבר לנפילות ושברים כתוצאה מכך. קריאטין עוזר ע"י תמיכה במטבוליזם האנרגתי של תאי השריר ומקל על התכווצויות שרירים יעילה יותר. שמאפשר שמירה על מסת שריר רזה , אפילו אצל מבוגרים יותר שאולי לא עוסקים באימונים בעצימות גבוהה. תפקוד קוגניטיבי טוב יותר  מחקרים חדשים מראים שתוספי קריאטין עשויים להועיל לבריאות המוח. מכיוון שהמוח דורש כמויות גבוהות של אנרגיה, קריאטין ממלא תפקיד בהבטחת האנרגיה של התאים כדי לבצע משימות ביעילות. מחקרים מראים שקריאטין עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, במיוחד באוכלוסיות מזדקנות, ע"י שיפור הזיכרון, זמני התגובה והבהירות המנטלית. שיכול להיות בעל ערך בהפחתת ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל. אנ...

ויטמין D ובריאות המוח - מה הקשר? קובי עזרא

ויטמין D ובריאות המוח : מחקר רנדומיזציה תצפיתית ומנדלית. רמה גבוה יותר של ויטמין D הוצע כבעל השפעות מועילות על בריאות המוח. המטרה הייתה לחקור את הקשר בין 25-הידרוקסיויטמין D [25(OH)D], תכונות הדמיה עצבית, והסיכון לדמנציה ושבץ מוחי. {1} מחסור ויטמין d  היה קשור לסיכון מוגבר לדמנציה ושבץ מוחי, עם הקשר החזק ביותר לאלו עם 25(OH)D <25 nmol/L (לעומת 50-75.9 nmol/L; HR מותאם: 1.79; 95% CI: 1.57, 2.04 ו-HR: 1.40; 95% CI: 1.26, 1.56, בהתאמה).  ניתוחי MR לא ליניאריים אישרו את השפעת הסף של 25(OH)D על דמנציה, כאשר הסיכון צפוי להיות גבוה ב-54% (95% CI: 1.21, 1.96) עבור המשתתפים ב-25 ננומול/ליטר בהשוואה ל-50 ננומול/ליטר. 25(OH)D לא היה קשור לתוצאות הדמיה עצבית או לסיכון לשבץ בניתוחי MR. נתח השפעה פוטנציאלי מצביע על כך שניתן למנוע 17% (95% CI: 7.22, 30.58) מדמנציה על ידי הגדלת 25(OH)D ל-50 ננומול/ליטר. ה מסקנות : רמה נמוכה של ויטמין D הייתה קשורה לתוצאות הדמיה עצבית ולסיכונים לדמנציה ושבץ מוחי גם לאחר התאמה מקיפה של משתנים. ניתוחי MR תומכים בהשפעה סיבתית של מחסור בוויטמין D על דמנציה אך ל...

איזה מגנזיום הכי יעיל?, קובי עזרא

ההבדלים בין סוגי תוספי המגנזיום השונים נובעים בעיקר משיטות הספיגה והיציבות שלהם, המשפיעות על הזמינות הביולוגית (bioavailability) בגוף. להלן פירוט המאפיינים העיקריים של כל צורה, מבוסס על מחקרים וטכנולוגיות קיימות.. 1.  מגנזיום ליפוזומלי (Liposomal Magnesium) המגנזיום עטוף במעטפת שומנית (ליפוזום), המגנה עליו מפירוק במערכת העיכול ומשפרת את ספיגתו בתאים דרך מיזוג עם קרומי התא. יתרונות : ספיגה יעילה יותר בהשוואה לצורות מסורתיות (כמו מגנזיום אוקסיד או ציטרט), בזכות הגנה מפני חומצות קיבה ואנזימי עיכול. מפחית תופעות לוואי גסטרואינטסטינליות (כמו שלשול), שכן המגנזיום משתחרר באופן מדורג. מחקרים מוכיחים כי ליפוזומים מעלים רמות מגנזיום בפלזמה וברקמות ביעילות גבוהה. חסרונות : ייצור יקר יותר, ותלוי באיכות הליפוזומים (גודל ויציבות). 2.  מגנזיום בננוטכנולוגיה (Nano-Magnesium) חלקיקי מגנזיום בגדלים ננומטריים (1-100 ננומטר), המגדילים את שטח הפנים ומשפרים מסיסות וספיגה במעי. יתרונות : ספיגה מהירה ויעילה דרך מחסומי רירית המעי, בזכות גודלם הזעיר. פוטנציאל להגעה לרקמות עמוקות יותר (למשל, מוח או עצמ...