דילוג לתוכן הראשי

מזון פונקציונלי-זרעי פשתן מועילים לבריאות ההשפעות האנטי-דלקתיות

מזון פונקציונלי-זרעי פשתן ונגזרותיו (שמן זרעי פשתן או ליגנאנים) מועילים לבריאות האדם, אולי בגלל ההשפעות האנטי-דלקתיות שלהם. 

C-reactive protein (CRP), סמן רגיש לדלקת נבחר להעריך את ההשפעות האנטי דלקתיות של זרעי פשתן

ניסויים מבוקרים אקראיים מ-PubMed ו-Cochrane Library באוקטובר 2015 וערכנו מטה-אנליזה כדי להעריך את היעילות של זרעי פשתן ונגזרותיו ב-CRP. 

ההבדלים הממוצעים (שינוי נטו) בריכוזי CRP (מ"ג/ליטר) אוחדו עם מודל אקראי או מודל של אפקטים קבועים בהתאם לתוצאות של מבחני הטרוגניות. בסך הכל, להתערבויות של זרעי פשתן לא היו השפעות על הפחתת CRP (p=0.428). 

השפעות האפס היו עקביות בניתוח תת-הקבוצות עם מספר מחקרים ומאפייני אוכלוסייה. הטרוגניות משמעותית נצפתה ברוב הניתוחים. מטא-רגרסיה זיהתה את מדד מסת הגוף הבסיסי (BMI) כמקור משמעותי להטרוגניות (אינטראקציה P = 0.032), עם ירידה משמעותית ב-CRP של 0.83 מ"ג/ליטר (רווח בר סמך -1.34 עד -0.31; p = 0.002 ) בקרב נבדקים עם BMI של ≥30 ק"ג/מ"ר. 

לסיכום: המטה-אנליזה שלנו לא מצאה ראיות מספקות לכך שלזרעי פשתן ונגזרותיו יש השפעה מועילה על הפחתת CRP במחזור. עם זאת, הם עשויים להפחית משמעותית CRP באוכלוסיות שמנות.

מחלות לב וכלי דם (CVD) הן הגורם המוביל לתמותה ברחבי העולם. כמות הוכחות הולכת וגדלה מציעה שדלקת היא תכונה מרכזית במחלות לב וכלי דם ובגורמי הסיכון שלה, כגון: השמנת יתר בטנית, תסמונת מטבולית וסוכרת מסוג 2 (T2D). 

השינויים בדרגת הדלקת יכולים לבוא לידי ביטוי בתנודות ברמות של C-reactive protein (CRP), סמן רגיש לדלקת. על פי מטא-אנליזות של מחקרים פרוספקטיביים ארוכי טווח, רמות מוגברות של סמן דלקתי CRP היו קשורות באופן חיובי חזק לסיכון ל-CVD. 

למספר גורמים תזונתיים, כגון: סטרולים צמחיים, סיבים, איזופלבונים וחומצות שומן רב בלתי רוויות אומגה 3 (n-3) (PUFAs, כולל חומצה איקוספנטאנואית (EPA), חומצה דוקוסהקסאנואית (DHA) וחומצה א-לינולנית (ALA)) הוכח כמגן על הלב וכלי הדם בהתבסס על ראיות מצטברות ממחקרים אקראיים מבוקרים (RCTs). 

הפחתת דלקת הוכרה כאחד המנגנונים הרבים שבאמצעותם הם עשויים להפחית את הסיכון ל-CVD. זרעי פשתן (זרעי פשתן, Linum usitatissimum), זרע/דגן שמן מאכל, מתגלה כמזון פונקציונלי אטרקטיבי עם המקור הצמחי העשיר ביותר של ALA (50%-62% משמן זרעי פשתן, או 22% מזרעי פשתן מלאים) וליגננים (א. מחלקה של פיטואסטרוגן, טווח: 0.2-13.3 מ"ג/גרם זרעי פשתן). בנוסף, זרעי פשתן מכילים סיבים תזונתיים בשפע (28% במשקל), שליש מהם הם סיבים מסיסים.

הוכח כי ל-ALA יש השפעות אנטי דלקתיות באמצעות ירידה בוויסות הביטוי של גנים דלקתיים בכבד בחולדות סוכרתיות והפחתה יוצאת דופן של רמות CRP בפלזמה בחולדות שניזונו מתזונה עתירת שומן. הוכח כי תוספת של זרעי פשתן שלמים מפחיתה את הפתופיזיולוגיה של טרשת עורקים במודלים של חולדות איסכמיה בשריר הלב באמצעות ירידה ברמות של סמנים דלקתיים.

ההרכב המיוחד של זרעי פשתן והמנגנונים האפשריים שלו בהגנה על CVD מעוררים חוקרים רבים לבצע ניסויים קליניים כדי לקבוע את התוצאות של התערבות זרעי פשתן (זרעי פשתן מלאים, שמן פשתן או ליגנאנים) על גורמי סיכון קרדיווסקולריים שונים, במיוחד מצב דלקת המשתקף ברמות סמן דלקתי של CRP. 

עם זאת, הממצאים מאותם ניסויים קליניים לא היו עקביים, והפערים עשויים להיות מיוחסים להיבטים של תכנון המחקר (למשל, כוח המחקר, המטופל שגויס, גודל המדגם, משך המחקר, זרעי הפשתן או מינון הנגזרות שלו בשימוש). במטה-אנליזה של RCT שפורסמו כדי להעריך אם מתן זרעי פשתן או נגזרותיו יכול לשפר את מצב הדלקת.

מחקרים רבים הראו שוב ושוב שאנשים שמנים או קשישים נוטים לסבול מרמות גבוהות יותר של CRP בדם, ואנשים עם רמות גבוהות כרוניות של דלקת עשויים להפיק תועלת מהתערבות זו. 

הדבר אושר בניתוח תת-הקבוצות שרמת החייאה הופחתה באופן משמעותי במחקרים עם BMI ממוצע של מעל 30 ק"ג/מ"ר. 

בנוסף, מצאו מגמה לירידה גדולה יותר של החייאה בגיל מעל גיל 50. שלושה מהמחקרים הכלולים היו צריכים להיות מוזכרים בנפרד. המשתתפים שגויסו ע"י Faintuch et al. סבלו מהשמנת יתר חולנית עם BMI של מעל 40 ק"ג/מ"ר. המשתתפים שגויסו ע"י Nordstrom et al. היו נבדקים עם דלקת מפרקים שגרונית. רמות CRP היו מעל 10 מ"ג/ליטר ב-3 המחקרים הללו. מבחינה קלינית, CRP מעל 10 מ"ג/ליטר מעיד על דלקת פעילה או זיהום. מכיוון שה-SDs של השינוי נטו של CRP היו גדולים וגודלי המדגם היו קטנים מאוד (בסביבות 10 בכל קבוצה), משקלם של 3 המחקרים הללו זניח (פחות מ-1%). אי הכללה של שלושת המחקרים הללו מהמטה-אנליזה לא שינתה באופן משמעותי את התוצאות המאוגדות. האם התערבות זרעי פשתן יכולה להפחית את רמות ה-CRP במצבים דלקתיים פעילים אלה צריכה להיבדק עוד יותר.

מקור

https://www.mdpi.com/2072-6643/8/3/136/htm

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

קריאטין לבריאות הנפש והגוף - אנטי אייג'ינג, קובי עזרא

האם קריאטין מסייע לבריאות הנפש והגוף האידאלית - אנטי אייג'ינג. קריאטין משמש בעיקר ספורטאים ומפתחי גוף לצורך שיפור כוח השרירים והביצועים הספורטיבים, אך היתרונות שלו הם מעבר לספורט, במיוחד כשמדובר באנטי אייג'ינג ובשיפור הבריאות הכללית.  שימור מסת שריר - ככל שאנו מתבגרים, אנו מאבדים באופן טבעי מסת שריר וחוזק, מצב המכונה סרקופניה. המצב הנ"ל הוא גורם מרכזי בניידות וסיכון מוגבר לנפילות ושברים כתוצאה מכך. קריאטין עוזר ע"י תמיכה במטבוליזם האנרגתי של תאי השריר ומקל על התכווצויות שרירים יעילה יותר. שמאפשר שמירה על מסת שריר רזה , אפילו אצל מבוגרים יותר שאולי לא עוסקים באימונים בעצימות גבוהה. תפקוד קוגניטיבי טוב יותר  מחקרים חדשים מראים שתוספי קריאטין עשויים להועיל לבריאות המוח. מכיוון שהמוח דורש כמויות גבוהות של אנרגיה, קריאטין ממלא תפקיד בהבטחת האנרגיה של התאים כדי לבצע משימות ביעילות. מחקרים מראים שקריאטין עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, במיוחד באוכלוסיות מזדקנות, ע"י שיפור הזיכרון, זמני התגובה והבהירות המנטלית. שיכול להיות בעל ערך בהפחתת ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל. אנ...

ויטמין D ובריאות המוח - מה הקשר? קובי עזרא

ויטמין D ובריאות המוח : מחקר רנדומיזציה תצפיתית ומנדלית. רמה גבוה יותר של ויטמין D הוצע כבעל השפעות מועילות על בריאות המוח. המטרה הייתה לחקור את הקשר בין 25-הידרוקסיויטמין D [25(OH)D], תכונות הדמיה עצבית, והסיכון לדמנציה ושבץ מוחי. {1} מחסור ויטמין d  היה קשור לסיכון מוגבר לדמנציה ושבץ מוחי, עם הקשר החזק ביותר לאלו עם 25(OH)D <25 nmol/L (לעומת 50-75.9 nmol/L; HR מותאם: 1.79; 95% CI: 1.57, 2.04 ו-HR: 1.40; 95% CI: 1.26, 1.56, בהתאמה).  ניתוחי MR לא ליניאריים אישרו את השפעת הסף של 25(OH)D על דמנציה, כאשר הסיכון צפוי להיות גבוה ב-54% (95% CI: 1.21, 1.96) עבור המשתתפים ב-25 ננומול/ליטר בהשוואה ל-50 ננומול/ליטר. 25(OH)D לא היה קשור לתוצאות הדמיה עצבית או לסיכון לשבץ בניתוחי MR. נתח השפעה פוטנציאלי מצביע על כך שניתן למנוע 17% (95% CI: 7.22, 30.58) מדמנציה על ידי הגדלת 25(OH)D ל-50 ננומול/ליטר. ה מסקנות : רמה נמוכה של ויטמין D הייתה קשורה לתוצאות הדמיה עצבית ולסיכונים לדמנציה ושבץ מוחי גם לאחר התאמה מקיפה של משתנים. ניתוחי MR תומכים בהשפעה סיבתית של מחסור בוויטמין D על דמנציה אך ל...

האם שמן קיק טוב לעור הפנים? - קובי עזרא

האם שמן קיק טוב לעור הפנים ובכלל לעור הגוף?, לשמן קיק יש מספר יתרונות פוטנציאליים לעור ולעור הפנים בפרט, בעיקר בשל התכולה הגבוהה שלו של חומצה ריצינולאית, חומצת שומן בעלת תכונות שונות. שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לבריאות וכושר.  להלן ההשפעות העיקריות של שמן קיק על העור: שמן קיק משמש כ קרם לחות יעיל וכחומר לחות[5]. הוא יוצר שכבת הגנה על העור, מונע אובדן לחות וסופג לחות מהאוויר לעור[2][5]. זה יכול לעזור לשפר את מרקם העור ומראהו, ולהפוך אותו לחלק וגמיש יותר[9]. לשמן קיק תכונות אנטי דלקתיות  ל חומצה ריצינולאית במצויה בשמן קיק יש תכונות אנטי דלקתיות[3][6]. שיכול לעזור להרגיע עור מגורה ורגיש, כך עלול להפחית אדמומיות ונפיחות[3].  עשוי להיות מועיל גם בהרגעת מצבים כמו אקנה וגירויים בעור[5][9]. לשמן קיק השפעות אנטי-מיקרוביאליות  מחקרים הראו שלשמן קיק יש תכונות אנטי-מיקרוביאליות[6][9]. מאפיין זה עשוי לסייע במלחמה בחיידקים על העור, וכך עשוי להפחית התפרצויות אקנה ולמנוע זיהומים מסוימים בעור[3] [9]. תמיכת מחסומי עור  שמן קיק יכול לעזור לשפר את תפקוד מחסום העור, להגן עליו...