כוסמת עם קובי עזרא, על ההשפעות בריאותיות של הכוסמת.
פחמימות הן המרכיב התזונתי העיקרי של כוסמת. כמו גם חלבון ומינרלים שונים ונוגדי חמצון קיימים בכוסמת.
הערך התזונתי של כוסמת נחשב לגבוה משמעותית בהשוואה לדגנים רבים אחרים.
מבחינת עובדות התזונה שיש ב-100 גרם של כוסמת גולמית הן:
קלוריות: 343 10% חלבון: 13.3 גרם פחמימות: 71.5 גרם סוכר: 0 גרם סיבים: 10 גרם שומן: 3.4 גרם פחמימות כוסמת מורכבת בעיקר מפחמימות, המהוות כ- 20% מהגרסים המבושלים לפי משקל.
הם מגיעים בצורה של עמילן, שהוא צורת האחסון העיקרית של פחמימות בצמחים.
כוסמת בעלת רמה נמוכה עד בינונית על פי האינדקס הגליקמי (GI) - מדד לאיזו מהירות המזון מעלה את רמת הסוכר בדם לאחר הארוחה - עלייה חדה ברמות הסוכר בדם אינה בריאה לנו.
הוכח שחלק מהפחמימות המסיסות בכוסמת, כמו fagopyritol ו- D-chiro-inositol, עוזרים למתן את עליית רמת הסוכר בדם לאחר הארוחות.
הסיבים שהכוסמת מכילה, יש לציין במדובר בכמות נאותה של סיבים, שגופנו אינו יכול לעכל.
חומר מזין זה טוב לבריאות המעי הגס ולחיידקים הידידותיים שלנו.
לפי משקל, הסיבים מהווים 2.7% מהכוסמת המבושלת ומורכבים בעיקר מתאית ולגנין.
הסיבים מרוכזים בקליפה, שמעטה את בגרגיר. הקליפה נשמרת בקמח כוסמת כהה, ומעניקה לו טעמו הייחודי.
בנוסף, הקליפה מכילה עמילן עמיד, כלומר העמיד לעיכול בגופנו ולכן מסווג כסיבים.
עמילן עמיד מתוסס ע"י חיידקי מעיים במעי הגס. חיידקים מועילים אלו מייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs), כמו: בוטירט.
בוטיראט וחומצות שומן קצרות שרשרת אחרות משמשות לתזונת התאים אשר מצפים את המעי הגס שלנו, וכך משפרים את בריאות המעיים ומורידים את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.
הכוסמת מכילה האומנם כמויות קטנות של חלבון.
למעשה כמות החלבון מהווה 3.4% מכלל הכוסמת המבושלת.
אך יש לציין ולומר שעקב פרופיל חומצות האמינו המאוזן היטב, החלבון בכוסמת הוא איכותי מאוד. הוא עשיר במיוחד בחומצות האמינו ליזין וארגינין.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה