הקשר המדעי בין אומגה-3 לטרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם
חשיבות אומגה-3 לבריאות הלב
חומצות שומן אומגה-3 הן קבוצה של שומנים רב-בלתי-רוויים החיוניים לתפקוד הגוף, אך אינם מיוצרים על ידו ולכן חייבים להגיע מהתזונה. מחקרים רבים בחנו את הקשר בין אומגה-3 לבין מניעה וטיפול במחלות לב וכלי דם, עם דגש מיוחד על תהליך טרשת העורקים - הבסיס למרבית מחלות הלב.
מנגנוני הפעולה של אומגה-3 נגד טרשת עורקים
1. השפעה על פרופיל השומנים בדם
אומגה-3, ובמיוחד EPA ו-DHA ממקור דגי, ידועות ביכולתן להוריד רמות טריגליצרידים בדם ב-15-30%. רמות גבוהות של טריגליצרידים (מעל 200 מ"ג/ד"ל) מעלות את הסיכון למחלות לב ב-25% בהשוואה לרמות נורמליות. עם זאת, יש לציין שחלק מפורמולת האומגה-3 עלולות להעלות במעט את רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL).
2. פעילות אנטי-דלקתית
טרשת עורקים היא תהליך דלקתי כרוני. אומגה-3 מייצרות חומרים אנטי-דלקתיים (רזולבינים ופרוטקטינים) המפחיתים את הדלקת בדפנות כלי הדם. מחקר שפורסם בפברואר 2023 מצא כי דלקת בדרגה נמוכה אצל מתבגרים עלולה להוביל לנזק מוקדם לכלי הדם ולטרשת עורקים.
3. מניעת קרישי דם
אומגה-3 מפחיתות את היצמדות טסיות הדם וייצור חומרים מקדמי קרישה, ובכך מקטינות את הסיכון להיווצרות קרישים שיכולים לחסום עורקים מוצרים כבר.
4. השפעה על יציבות פלאק טרשתי
מחקרים מצביעים על כך שאומגה-3 עשויות לייצב פלאק טרשתי קיים ולמנוע את קרעו - אירוע מסוכן העלול להוביל להתקף לב או שבץ.
5. ויסות לחץ דם
צריכה מספקת של אומגה-3 קשורה לירידה קלה בלחץ הדם, בעיקר אצל אנשים עם יתר לחץ דם . מחקר ישראלי שכלל 42 חולים עם יתר לחץ דם ותסמונת מטבולית הראה שיפור משמעותי בפרופיל לחץ הדם לאחר 4 חודשים של נטילת אומגה-3.
ראיות ממחקרים קליניים גדולים
מחקר VITAL
מחקר ה-VITAL, המחקר הגדול ביותר מסוגו, כלל כ-26,000 מבוגרים אמריקאים מעל גיל 50 ללא היסטוריה של מחלות לב. המחקר הראה כי נטילת 1 גרם אומגה-3 ליום לא הפחיתה משמעותית את הסיכון הכללי לאירועים קרדיווסקולריים גדולים, אך נמצאו תת-קבוצות שהפיקו תועלת משמעותית:
ירידה של 28% בסיכון להתקף לב באוכלוסייה הכללית
ירידה של 40% בסיכון להתקף לב אצל אלו עם צריכת דגים נמוכה
ירידה של 77% בסיכון להתקף לב אצל משתתפים אפרו-אמריקאים
מחקר REDUCE-IT
במחקר זה, שנערך על 8,000 אנשים עם רמות טריגליצרידים גבוהות והיסטוריה של מחלות לב או סוכרת, נטילת 4 גרם ליום של איקוספנט אתיל (צורה מרוכזת של EPA) הפחיתה את הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים גדולים ב-25%.
מטא-אנליזה משנת 2021
סקירה של 38 מחקרים אקראיים מבוקרים עם 149,051 משתתפים מצאה שאומגה-3 קשורה ל:
ירידה של 7% בתמותה קרדיווסקולרית
ירידה של 13% באוטם שריר הלב לא קטלני
ירידה של 9% באירועי מחלת לב כלילית
ירידה של 5% באירועים קרדיווסקולריים גדולים (MACE)
ירידה של 9% בצורך בהתערבות כלילית (כמו צנתור)
מקורות תזונתיים לאומגה-3 והמלצות צריכה (באופן כללי)
מקורות ל-EPA ו-DHA
דגים שומניים: סלמון, מקרל, הרינג, סרדינים, טונה לבנה
אצות: מקור צמחי ל-DHA המתאים לטבעונים 3
תוספי תזונה: שמן דגים או תוספים על בסיס אצות 2
מקורות ל-ALA (המתמר חלקית ל-EPA ו-DHA בגוף)
זרעי פשתן, צ'יה, אגוזי מלך, שמני קנולה, סויה.
מעניין לציין שמחקר שפורסם ב-American Journal of Clinical Nutrition הראה שלמרות שטבעונים וצמחונים צורכים פחות EPA ו-DHA בהשוואה לאוכלי דגים, רמות ה-EPA וה-DHA בדמם היו דומות, ככל הנראה עקב המרה מוגברת של ALA בגופם.
המלצות צריכה:
לאנשים בריאים: 500 מ"ג EPA+DHA ליום
לאנשים עם גורמי סיכון לבביים: 800-1000 מ"ג EPA+DHA ליום
לאנשים עם טריגליצרידים גבוהים: עד 4 גרם ליום בפיקוח רפואי
סיכונים ותופעות לוואי פוטנציאליות
בעוד שאומגה-3 נחשבות לבטוחות באופן כללי, יש לקחת בחשבון מספר נקודות:
מינונים גבוהים (מעל 3 גרם ליום) עשויים להגביר את הסיכון לדימומים ולפרפור פרוזדורים
תוספי שמן דגים באיכות נמוכה עלולים להכיל מזהמים כמו כספית או להיות מחומצנים
תוספי ALA אינם מראים את אותן השפעות מגנות על הלב כמו EPA ו-DHA
מסקנות והמלצות מעשיות
על בסיס הראיות המדעיות, ניתן לסכם כי:
צריכה מספקת של אומגה-3, במיוחד EPA ו-DHA, עשויה לתרום למניעת טרשת עורקים והתפתחות מחלות לב דרך מספר מנגנונים.
התועלת הגדולה ביותר נראית אצל אנשים עם צריכת דגים נמוכה, אלו עם רמות טריגליצרידים גבוהות, ואנשים עם גורמי סיכון קרדיווסקולריים מרובים.
מומלץ להשיג אומגה-3 בעיקר ממקורות תזונתיים כמו דגים שומניים, עם עדיפות לדגים בעלי תכולת כספית נמוכה כמו סלמון וסרדינים.
לתוספים יש מקום בטיפול באנשים עם טריגליצרידים גבוהים או באלו שאינם צורכים דגים, אך יש ליטול אותם בהתייעצות עם רופא.
חשוב לשלב את צריכת האומגה-3 כחלק מאורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת, פעילות גופנית והימנעות מעישון.
לסיכום, בעוד שהמחקר על אומגה-3 ומחלות לב עדיין מתפתח, הראיות הקיימות תומכות בתפקיד המגן של חומצות שומן אלו נגד טרשת עורקים והתפתחות מחלות לב וכלי דם, במיוחד כאשר הן נלקחות כחלק מתזונה ואורח חיים בריאים.