היום אספר לכם על איך וכיצד המזון מתפרק בגופנו או יותר נכון במערכת העיכול ועל תפקוד מערכת העיכול והפרשת אנזימי העיכול. שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית.
ראשית אציין שהמזון ממלא שלושה תפקידים עיקריים בגופנו, ראשית מספק חומר בניין ליצירת תאי הגוף, שנית משמש כחומר אנרגיה ולחימום הגוף, ושלישית מספק חומרים הדרושים לתהליכים מסוימים בגוף.
באופן כללי ניתן לחלק את אבות המזון לשתי קבוצות: אבות המזון הגדולים הם פחמימות חלבונים ושומנים ואבות המזון הקטנים שהם ויטמינים ומינרלים.
במספר מילים על תפקיד מערכת העיכול שתפקידה העיקרי הוא לפרק את המזון לחלקים קטנים מאוד, כמו למשל, את החלבונים לחומצות אמינו, ואת הפחמימות המורכבות לסוכרים פשוטים, את השומנים לחומצות שומן.
מערכת העיכול שלנו מתחילה בפה ופירוק המזון הראשוני מתחיל בלעיסתו. לכן חשוב ללעוס היטב את המזון עד לקבלת מחית במטרה להגדיל את שטח הפנים של המזון, דבר המקל על פעילות העיכול בפירוק המזון בצורה יעילה יותר. אך גם נמנע תופעות לוואי של אכילה מהירה כמו: גזים, נפיחויות בבטן וכאבי בטן.
בעת לעיסת המזון מופרש מבלוטות הרוק אנזים הנקרא פטיאלין שמפרק פחמימות המורכבות, כמו: עמילן לפחמימות פשוטות, כלומר גלוקוז (הידוע בכינויו סוכר הדם או סוכר ענבים).
בהמשך מסעו המזון עובר אל הקיבה דרך הוושט שם מופרשת חומצה הידרוכלורית (HCL) שהיא חומצה חזקה המפרקת את החלבונים שבמזון ומשמידה חיידקים שעשויים לחדור לגוף יחד עם המזון.
תאי פרייטל שבקיבה מפרישים פפסינוגן וע"י חומצה הידרוכלורית הופך לאנזים פעיל - פפסין שמפרק חלבונים.
בהמשך מסעו המזון מהקיבה עובר לתריסריון שמשמש כמעין קיבה משנית עליו מופרשים אנזימי הלבלב ומיצי המרה שתפקידם לפרק את שלושת אבות המזון חלבונים פחמימות ושומנים.
ומספר מילים על הלבלב הוא בלוטה אנדוקרינית ואקסוקרינית, שמפרישה הורמונים (כמו אינסולין וגלוקגון) ואנזימים. חלק מהאנזימים הם אנזימי עיכול המסייעים בתהליך פירוק המזון. האנזימים שהלבלב מפריש פועלים במעי הדק:
עמילאזות של הלבלב תפקידם לפרק פחמימות.
פרוטאזות אנזימים האחראים על פירוק חלבונים (מזרזים את פירוק הקשרים הפפטידים). פרוטאזות הלבלב כוללות:
טריפסין שממשיך את פירוק החלבונים שהחל בקיבה.
כימוטריפסין שאחראי על פירוק החלבונים באתרים הכוללים חומצת אמינו ארומטית.
קרבוקסיפפטידז, מנתק חומצת אמינו שבקצה החלבון.
אלסטאזות, המפרקות חלבוני אלסטין וחלבונים נוספים.
ליפאזות אנזימים המפרקים שומנים. ליפאזות הלבלב כוללות:
ליפאז המפרק טריגליצרידים לשלוש חומצות שומן וגליצרול.
ועוד אנזימים שונים.
מיצי מרה תפקידם להתחיל את תהליך פרוק השומנים. מיץ המרה משמש כמתחלב הוא מפרק שומן לחלקיקים קטנים כך שהגוף יוכל לספוג אותו. למיצי המרה תפקיד חשוב בספיגת ויטמינים מסיסים בשמן.
המעי הדק הכולל את התריסריון, האילאום והג'ג'ונום. האנזימים עובדים בו בצורה יעילה יותר מפני שהמזון נמצא שם זמן רב יותר מאשר באיברים אחרים בשל אורכו. אנזימי המעי הדק כוללים:
דיסכרידזות (המפרקים דו-סוכרים):
מלטאז מפרק מלטוז לשתי מולקולות גלוקוז.
לקטאז מפרק לקטוז לגלוקוז ולגלקטוז.
סוכראז מפרק סוכרוז לגלוקוז ולפרוקטוז.
אנזימים אמילוליטיים: עמילאז – מפרקים עמילן ופחמימות.
ארפסין מפרק פוליפפטידים לחומצות אמינו.
אנטרוקינאז – הופך טריפסינוגן לטריפסין במעי הדק.
אנזימים פרוטאוליטיים: טריפסין, כימוטריפסין, קרבוקסיפפטידאז – אחראיים כאמור על פירוק חלבונים ופולי-פפטידים לדי-פפטים וחומצות אמינו.
אנזימים ליפוליטיים, ליפז, פוספוליפז ואסטראז מפרקים שומנים לחומצות שומן וגליצרול. מקורם של אנזימים אלו הוא בלבלב.
כלומר שפירוק הפחמימות מתחיל בפה, ופירוק החלבונים והשומנים מתחיל בקיבה.
אנזימים לעיכול
אנזימים מהצומח: פירות מסוימים ידועים כמקור משמעותי לאנזימים:
הברומלין מצוי באננס, הפפאין שמצוי בפפאיה, בעלי תפקיד לפרק חלבונים.
כמויות גבוהות של פרוטאזות (אנזימים המפרקים חלבונים) מצויות בקיווי, גויאבה ושורש ג'ינג'ר.
אנזימים בתוספי תזונה
ישנם תוספי תזונה המכילים אנזימים צמחיים מהצמחים שצוינו שהפופולריים ביותר הם פפאין וברומלין.
ישנם אנזימים יותר פוטנטיים המופקים מעולם החי, כמו למשל אנזימים המופקים מלבלב של חזיר או פרה. הנ"ל מכילים את אנזימי הלבלב שמפרק את שלושת אבות המזון - חלבונים פחמימות ושומנים.
מעכבי אנזימים
מעכבי אנזימים הם רכיבים כמו למשל אלכוהול, מלח, סוכר, חומרי שימור ומזונות כמו קטניות ובוטנים.
אם אתם סובלים מכאבי בטן, נפיחות, גזים וכבדות לאחר הארוחה, אז כנראה שיש לכם מחסור אנזימטי, שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית.
הפתרון הוא להגביר את אכילת פירות שמכילי אנזימים, כמו למשל פפאיה שמכילה את האנזים פפאין ו/או אננס המכיל ברומלין האנזימים הנ"ל מפרקים חלבונים ומסייעים לעיכול תקין יותר.
אם אתם לא אוהבים אותם אתם יכולים לצרוך אותם בתוכף תזונה בכמוסות.
בכל אופן יש לציין שאכילת פירות טריים מכילים אנזימים טבעיים.
ויש להימנע מאכילת מעכבי אנזימים כמו למשל אלכוהול, מלח, סוכר, חומרי שימור ומזונות כמו קטניות ובוטנים.
כמו גם תהליכי שימור, ייבוש, הקפאה ותהליכי עיבוד מזון הורסים את האנזימים המצויים במזון הטבעי ולכן אכילת מזון מעובד ו/או קפוא אינם רצויים כאן.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה