יום רביעי, 15 בדצמבר 2021

האם תוספת חומצת שומן אומגה 3, קרוטנואידים וויטמין E משפרים זיכרון במבוגרים

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום רציתי לספר לכם על מחקר ששאל את השאלה: האם תוספת חומצת שומן אומגה 3, קרוטנואידים וויטמין E משפרים זיכרון במבוגרים?.



להלן ניסוי קליני אקראי ששאל האת השאלה: האם תוספת חומצת שומן אומגה 3, קרוטנואידים וויטמין E משפרים את הזיכרון במבוגרים?.

עדויות מצטברות מצביעות על כך שחומצות שומן אומגה 3 (ω-3FAs), קרוטנואידים וויטמין E יכולים לשפר את הביצועים הקוגניטיביים. 

עם זאת, ההשפעה הקולקטיבית שלהם על הקוגניציה עדיין לא נחקרה אצל אנשים בריאים. המחקר חקר את ההשפעה המשולבת של תוספי ω-3FA, קרוטנואידים וויטמין E על הביצועים הקוגניטיביים של מבוגרים.


המחקר כלל אנשים בריאים מבחינה קוגניטיבית בגילאי 65 שנים ≥ צרכו מדי יום 1 גרם שמן דגים (מתוכם 430 מ"ג חומצה דוקוסהקסאנואית, 90 מ"ג חומצה איקוספנטאנואית), 22 מ"ג קרוטנואידים (10 מ"ג לוטאין, 10 מ"ג מזו-זאקסנטין, 2 מ"ג זיאקסנטין 2 מ"ג זיאקסנטין) וויטמין E 15 מ"ג. או פלצבו למשך 24 חודשים בניסוי קליני אקראי כפול סמיות, מבוקר פלצבו.



תוצאות הראו שלאחר תוספת של 24 חודשים, אנשים בקבוצה הפעילה (n=30; בני 69.03 ± 4.41 שנים; 56.7% נשים) רשמו פחות שגיאות באופן מובהק במשימות זיכרון העבודה מאשר אנשים שקיבלו פלצבו (n=30; בני 69.77 ± 3.074 שנים; % נקבה) (גדלי השפעת הערכת נקודה נעו בין 0.090-0.105). 

באופן מעניין, ככל שהעומס הקוגניטיבי של משימות זיכרון העבודה גדל, הקבוצה הפעילה עלתה על קבוצת הפלצבו. 

שיפורים מובהקים סטטיסטית בריכוזי הקרוטנואידים ברקמות, ריכוזי הקרוטנואידים של הקסנטופיל בסרום וריכוזי ω-3FA בפלזמה נצפו גם בקבוצה הפעילה לעומת פלצבו (גדלי ההשפעה של אומדן נקודה נעו בין 0.078-0.589). 

יתרה מכך, גודל השינוי של ריכוזי הקרטנואידים ברקמה וריכוזי ω-3FA וקרוטנואידים בדם היו קשורים לגודל השינוי בביצועי זיכרון העבודה.


לסיכוםתוצאות אלו תומכות ברציונל סביר מבחינה ביולוגית לפיה חומרים מזינים אלו פועלים באופן סינרגיסטי, ובאופן תלוי מינון, לשיפור זיכרון העבודה אצל מבוגרים בריאים מבחינה קוגניטיבית. 

הגברת הצריכה התזונתית של קרוטנואידים ו-ω-3FAs עשויה להיות מועילה בהפחתת ירידה קוגניטיבית וסיכון לדמנציה בגיל מאוחר יותר. {1}


עקב שכיחות גוברת של מחלת האלצהיימר (Alzheimer's disease) והנטל הכלכלי, החברתי הנלווה לה, מושם דגש על אסטרטגיות מניעה כדי לדחות את הופעתה ולהפחית את הסיכון ללקות במחלה. 

עדויות מצטברות מצביעות על כך שתזונה אידאלית (למשל פירות, ירקות, דגים) והרגלי תזונה בריאים חשובים לשיפור הביצועים הקוגניטיביים [3, 2], וקשורים בסיכון מופחת למחלת האלצהיימר [4, 5]. 

חשוב לציין, ההתקדמות במדע ובטכנולוגיה הגדילה את יכולת להבין במלואה את מנגנוני ההגנה העצביים הייחודיים של רכיבים תזונתיים ספציפיים שסביר להניח שמניעים את התוצאות החיוביות הללו. 

חלק ממרכיבי התזונה מצטברים באופן סלקטיבי במוח, שם הם ממלאים תפקידים פיזיולוגיים חשובים. אלה כוללים חומצות שומן אומגה 3 (ω-3FAs) [6,7], 

קרוטנואידים (פיגמנטים צמחיים המכילים חמצן) וויטמין E, עדויות מצביעות על כך שרכיבי תזונה אלו יכולים לעבוד באופן עצמאי לשיפור הביצועים הקוגניטיביים, בעיקר בשל תכונותיהם נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות. 


מקורות: 

1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561421005537?fbclid=IwAR0GJWxQPEUTSBkwVFNs1zqw0MK14-sRf-iK6b_AES7OvvulfSerOM1GIus

2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053811918321517

3. https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85024380931&origin=inward&txGid=48e4c4fb2f745eb34bd4d26508214cb2 

4. https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85026847780&origin=inward&txGid=b7ab755c90c731248482f3a23e6a2aa1

5. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/113/1/200/5979933 

6. https://link.springer.com/article/10.1007/bf02859265

7. https://www.mdpi.com/2072-6643/8/2/99 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה