יום חמישי, 5 בינואר 2023

דיאטת צום לסירוגין יתרונות - קובי עזרא

היום אספר לכם על דיאטת הצום לסירוגין ויתרונות בריאות, שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית בריאות וכושר. 

צריכת יתר של מזון עם הרגלי אכילה שכאלה מובילה לרוב לתחלואה מטבולית (תנגודת לאינסולין, הצטברות מוגזמת של שומן קרביים ועוד), במיוחד כאשר היא קשורה לאורח חיים יושבני וגל בעילות גופנית. 

מכיוון שבעלי חיים, לרבות בני אדם, התפתחו בסביבות בהן האוכל היה דל יחסית, הם פיתחו התאמות רבות שאפשרו להם לתפקד ברמה גבוהה, הן פיזית והן קוגניטיבית, כשהם במצב חסר מזון כלומר צום. 

צום לסירוגין (Intermittent fasting או בקיצור: IF) כולל הרגלי אכילה שבהם אנשים עוברים תקופות זמן ממושכות (למשל, 16-48 שעות) עם צריכת אנרגיה מועטה או ללא צריכת אנרגיה, עם תקופות ביניים של צריכת מזון רגילה, על בסיס חוזר. 

משתמשים במונח צום תקופתי (PF) כדי להתייחס לצום לסירוגין עם תקופות של צום או דיאטות מחקות צום שנמשכות בין 2 ל-21 ימים או יותר. 

במעבדה בחולדות ועכברים יש לצום לסירוגין וצום תקופתי השפעות מועילות עמוקות על מדדי בריאות רבים ושונים, וחשוב מכך, הם יכולים לנטרל תהליכי מחלה ולשפר תוצאות תפקודיות במודלים ניסיוניים של מגוון רחב של הפרעות הקשורות לגיל כולל סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סרטן ומחלות לב וכלי דם. 

מחלות נוירולוגיות, כמו: מחלת אלצהיימר, מחלת פרקינסון ושבץ מוחי. מחקרים על צום לסירוגין (לדוגמה, הגבלת אנרגיה של 60% ביומיים בשבוע או כל יומיים), צום תקופתי (למשל, דיאטה של 5 ימים המספקת 750-1100 קק"ל) והאכלה מוגבלת בזמן (TRF; הגבלת התקופה היומית של צריכת המזון ל-8 שעות או פחות) בנבדקים בני אדם נורמליים ובעלי עודף משקל הוכיחו יעילות לירידה במשקל ושיפורים במספר מדדי בריאות, כולל תנגודת לאינסולין והפחתה בגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם. 

המנגנונים התאיים והמולקולריים שבאמצעותם צום לסירוגין משפר את הבריאות ומונע תהליכי מחלה כוללים הפעלה של מסלולי איתות של תגובת לחץ תאית אדפטיבית המשפרים את בריאות המיטוכונדריה, תיקון DNA ואוטופגיה. 

מזה אוטופגיה? או אוטופאגוציטוזיס היא המנגנון הטבעי שגורם לפירוק של מרכיבים תאיים לא מתפקדים או שאינם נחוצים, בתהליך מבוקר.

צום תקופתי גם מקדם התחדשות מבוססת תאי גזע כמו גם השפעות מטבוליות ארוכות טווח. 

ניסויים קליניים מבוקרים אקראיים של צום לסירוגין לעומת צום תקופתי והגבלת אנרגיה מתמשכת איזואנרגטית בנבדקים אנושיים יידרשו כדי לבסס את היעילות של צום לסירוגין בשיפור הבריאות הכללית, מניעה ועיכוב של מחלות ובעיקר של הזדקנות.

 

מקורות

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27810402/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28263771/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26571283/

יום שלישי, 3 בינואר 2023

תרופות נגד כאבים אנמיה ותופעות לוואי - קובי עזרא


האם אתם נוטלים תרופות נגד כאבים, כמו איבופרופן או אספורין, אז רצוי שתדעו את זה! שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית.  

תרופות אנטי דלקתיות לא סטרואידליות או בקיצור: NSAIDs - הן תרופות הניתנות לשיכוך כאבים ובכללן איבפרופן ואספירין. התרופות מגבירות את הנטייה לכיבי קיבה ודימום היות והן פוגעות בפרוסטגלנדינים המגנים על ציפוי הקיבה. התרופות הנ"ל גם נקשרות למינרל ברזל שאנו מקבלים מהמזון וכך עשויות ליצור אנמיה עקב מחסור בברזל.

מלבד אספירין, תרופות ממשפחת ה-NSAIDS, תרופות חדשות המעכבות אנזים COX-2 בלבד, מעלות את הסיכון לאוטם לבבי ולשבץ, לכן הן אינן מומלצות לצרוך אותם בקרב אנשים שעברו התקף לב או CVA.

התרופות NSAIDS מקושרות לעלייה בשכיחות לתופעות לוואי כלייתיות.

כמו כן, התרופול הנ"ל עשויות להפחית את פעילותה של חומצה פולית, הנחוצה צורך צמצום ברמות ההומוציסטאין, שהיא תרכובת פרו-דלקתית הקשורה לנטייה מוגברת למחלות לב.

אם יש לכם שאלות אז בשמחה אני כאן להשיב :-) 


יום שני, 2 בינואר 2023

תזונה שבסיסה מזונות שלמים מקטינה נטייה למחלות לב וכלי דם - קובי עזרא

תזונה שבסיסה מזונות שלמים ובעיקר מהצומח עשויה לצמצם את הנטייה לפתח מחלות לב וכלי דם. שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית. 

תזונה שבסיסה הם מזונות שלמים מהצומח, צריכת דגנים מלאים, פירות, ירקות, אגוזים וקטניות, תה וקפה ושמנים צמחיים שאינם מחומצנים, עשויה להשפיע לטובה על בריאות הלב וכלי הדם בדרך מגוון מסלולים ביולוגיים פוטנציאליים, כמו למשל: 

תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, רמה גבוהה של נוגדי חמצון לרבות ויטמינים ומינרלים, צפיפות קלוריות נמוכה. 

כתוצאה מכך נקבל השפעה של סיוע לירידה במשקל, עקב צפיפות הנמוכה של הקלוריות, גם שיפור באיזון הבקרה הגליקמית עקב תכולת הסיבים. 

ירידה בנטייה ללחץ דם גבוה, עקב צריכה נמוכה של נתרן ומלח שולחן, והגברת צריכת רכיבים חיוניים, כמו: מגנזיום, אשלגן וכו'. 

שיפור בפרופיל השומנים בדם, עקב צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון וחומות שומן בלתי מחומצנות. 

עקב כך נקבל שיפור בבריאות כלי הדם וירידה בפעילות הפרו-דלקתית, כך נצמצם את הנטייה למחלות לב וכלי דם.

בנוסף עקב צריכת הסיבים התזונתיים, שיפור פעילות ופרופיל המיקרוביום, אחרי הכל מסתבר שחיידקי המעיים מעורבות בוויסות פעילות של מחלות שונות ורבות. 

אם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לשאול אותי כאן בתגובות והשמחה אשיב לכם. 


יום שלישי, 27 בדצמבר 2022

תזונה צמחונית למחלות לב ושבץ מוחי - קובי עזרא

מחקרים רבים מצאו שתזונה מבוססת צמחים, במיוחד כאשר היא עשירה במזון צמחי באיכות גבוהה כגון: דגנים מלאים, פירות, ירקות ואגוזים, קשורה בסיכון נמוך יותר לתוצאות קרדיווסקולריות ולגורמי סיכון ביניים. 

תזונה מבוססת צמחים, המוגדרת במונחים של תדירות נמוכה של צריכת מזון מן החי, הומלצה יותר ויותר בשל היתרונות הבריאותיים שלהן. 

יש הממליצים על תזונה בריאה על בסיס צמחי כאפשרות תזונתית בת קיימא מבחינה סביבתית לשיפור בריאות הלב וכלי הדם.

תזונה מבוססת צמחים מורכבת ממשפחה מגוונת של הרגלי תזונה, המוגדרים במונחים של תדירות נמוכה של צריכת מזון מהחי. 

דיאטות צמחוניות הן תת-קבוצה של דיאטות צמחיות אשר אינן כוללות צריכת חלק מהמזונות מן החי או את כולם לחלוטין. בקצה הקיצוני, תזונה טבעונית אינה כוללת צריכה של כל המוצרים מן החי. 

לקטו-צמחונים צורכים מוצרי חלב אך לא מזונות אחרים מהחי, וצמחוני לקטו-אובו צורכים ביצים ומוצרי חלב מבלי לכלול מזונות אחרים מהחי. 

למרות השונות הרחבה בהגדרות של דיאטות צמחיות בספרות, הקשר שלהן עם נקודות קצה קרדיווסקולריות במחקרי עוקבה פרוספקטיביים היו עקביים למדי. 

רוב המחקרים על תזונה צמחונית בוצעו באירופה, עם מחקר אחד ביפן ושלושה מחקרים בקרב אדוונטיסטים של היום השביעי בארה"ב. 

בניתוח מאוחד של 5 מהקבוצות לעיל, Key et al. [18] נמצא שיעור נמוך של 24% [95% רווח בר סמך (CI): 6-38%] שיעור נמוך יותר של מחלת לב כלילית (CHD). 


צמחונות - מנגנונים ביולוגיים פוטנציאליים

תזונה בריאה על בסיס צמחי, המדגישה צריכת דגנים מלאים, פירות, ירקות, אגוזים וקטניות, תה וקפה ושמנים צמחיים שאינם מחומצנים, עשויה להשפיע על בריאות הלב וכלי הדם דרך מסלולים ביולוגיים פוטנציאליים רבים. 

דיאטה שכזו צפויה להיות נמוכה בצפיפות אנרגיה בשל השומן הרווי הנמוך שלה ותכולת הסיבים הגבוהה, מה שיכול לעזור בירידה במשקל ובשמירה על המשקל לטווח ארוך. במיוחד, סיבים תזונתיים עשויים להפחית את צריכת האנרגיה ע"י הפעלה. 

מסקנות: תזונה מבוססת צמחים, המוגדרת במונחים של דרגות שונות של הגבלות על צריכת מזון מן החי, נקשרו עם סיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם, כמו גם פרופיל סיכון קרדיווסקולרי משופר. 

בנוסף, קיימים מנגנונים ביולוגיים רבים שדרכם מזונות צמחיים בריאים עשויים להפעיל את ההשפעות העלולות להגן על הלב. 


מקור

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1050173818300240

יום שישי, 23 בדצמבר 2022

ויטמין C משפר את הפעילות האנטי-ויראליות של תאי אפיתל בריאות

ויטמין C משפר את הפעילות האנטי-ויראליות של תאי אפיתל בריאות. ויטמין C מתועד היטב כבעל פעילות אנטי-ויראליות, אך ישנו מידע מוגבל לגבי השפעתו על תאי אפיתל בדרכי הנשימה (שאילו הם התאים הראשונים שנתקלים בזיהומים). 

בחנו את השפעתו של ויטמין C על אפיתל הסימפונות בבני-אדם שעבר טרנספורמציה עם תאי Ad12-SV40 2B (BEAS-2B), ונצפה שטרנספורטר 2 של ויטמין C תלוי נתרן (SVCT2) היה הטרנספורטר העיקרי של ויטמין C. 
ניתוח טראנסקריפטומי גילה שטיפול בתאי BEAS-2B עם ויטמין C הוביל להגברת ויסות משמעותית של מספר מסלולים מטבוליים וגנים מעוררי אינטרפרון (ISGs) יחד עם ירידה בוויסות המסלולים המעורבים בפגיעה ודלקת בריאות. 
ויטמין C הגביר בנוסף את הביטוי של קולטני החישה הנגיפיים של גן 1 (RIG-1) הניתן להשראת חומצה רטינואית וחלבון 5 (MDA-5) הקשור להתמיינות מלנומה, אשר אושר ברמת החלבון והתפקוד. 
הממצאים מצביעים על כך שוויטמין C פועל ברמות מרובות כדי להפעיל את הפעילות האנטי-ויראליות והמגן שלו בריאות.

ויטמין C הוא רכיב תזונתי חיוני הממלא תפקיד חשוב במסלולים מטבוליים, חיזורים ואפיגנטיים. 

התכונות נוגדות החמצון של ויטמין C נחשבות למועילות ביותר עבור מחלות ריאה כרוניות כגון מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), המסייעות בהפחתת הנזק הריאתי. 
ההשפעות המועילות של ויטמין C בטיפול ומניעה של זיהומים ויראליים בדרכי הנשימה כמו הצטננות, שפעת וכו' מתועדות היטב [1,2,3]. 
בנוסף, עדויות הולכות וגדלות מצביעות על כך שוויטמין C עשוי למלא תפקיד משלים בטיפול במגיפת COVID-19 האחרונה [4,5]. 
מחקרים המשתמשים במודלים של עכברים הראו כי ויטמין C יכול לווסת את ייצור הציטוקינים האנטי-ויראלי אינטרפרון אלפא (IFN-α), ולהגן על העכברים מפני פגיעה בריאות הנגרמת ע"י שפעת [3]. 
רוב ההשפעות המיטיבות של ויטמין C על זיהומים ויראליים מיוחסות לתגובות חיסוניות משופרות [6], וקיים ידע מוגבל על ההשפעות של ויטמין C על תפקודי תאי אפיתל ריאות, התאים הראשונים שפוגשים את הפתוגנים. 
יתר על כן, אפיתל הנשימה לא רק מצפה את קנה הנשימה והסימפונות, המשמשים מחסום לסביבה החיצונית, אלא הוא גם אתר השכפול של רוב הנגיפים והחיידקים בדרכי הנשימה. 
בנוסף לתפקוד המחסום, האפיתל חש ומגיב לזיהומים ויראליים ע"י וויסות של מולקולות אנטי-ויראליות שונות, כגון MHC-I (Major histocompatibility complex class I), אינטרפרונים מסוג I וכו' [7]. 

המולקולות המופרשות ע"י תאים אלו מווסתות את התגובה של תאי חיסון כגון תאים דנדריטים ומקרופאגים הנמצאים בסביבה [8,10]. לכן, המטרה במחקר זה היא לחקור את ההשפעה של ויטמין C על תפקוד תאי אפיתל בדרכי הנשימה, תוך התמקדות מיוחדת בתגובות אנטי-ויראליות. זה נחקר תוך שימוש במבחנה (תאי BEAS-2B אפיתל סימפונות רגילים אנושיים) ו-in vivo (עכברי GULO-KO חסרי האנזים GULO בדומה לבני אדם) כמערכות מודל.

התוצאות של המחקר מראות שטיפול בוויטמין C מוביל לוויסות עלייה משמעותי (p < 0.0001) ב-ISGs. 
תוצאות אלו in vivo מאשרות את תפקידו של ויטמין C בוויסות ביטוי הגנים האנטי-ויראלי בריאות.

ההשפעות האנטי-ויראליות של ויטמין C הודגשו לראשונה ע"י לינוס פאולינג בשנת 1970, כאשר הוכיח את התועלת שלו במניעה והקלה על הצטננות. למרות שמסקנותיו התבססו על ניסוי קליני בודד, הן סללו את הדרך לחקירת יתרונות נוספים של ויטמין C, מעבר למניעת צפדינה. 

מאז, מספר מחקרים הראו כי ויטמין C משפר את ההישרדות במודלים שונים של זיהום עכברי של זיהום קטלני [1,3]. לדוגמה, רמות הנגיפים הופחתו, והתמותה פחתה ב-50% בעכברים שנדבקו בנגיף האנצפליטיס ונצואלה וטופלו בוויטמין C (50 מ"ג/ק"ג משקל גוף) [10]. 
ויטמין C הפחית את התמותה בעכברים בסטרס עם דלקת ריאות ויראלית הנגרמת ע"י H1N1, באופן תלוי מינון [11]. 

ניתוח טראנסקריפטומי של השפעת ויטמין C על AECs מצביע על כך שוויטמין C משפר את יצירת האנרגיה באמצעות מסלולי נשימה מיטוכונדריאליים ומונע היווצרות מיני חמצן תגובתיים באמצעות מסלולי NRF2. זה קשור לתפקוד נוגד החמצון של ויטמין C [12]. ויטמין C עשוי לפיכך להיות יעיל בהפחתת פגיעה בריאותית חמצונית הנגרמת ע"י וירוסים [13].

לסיכום ניתן לומר שהתוצאות מצביעות על כך שלוויטמין C יש השפעה עמוקה על התפקודים של AECs. הוויטמין לא רק משפר את פעילותם האנטי-ויראלית, אלא גם מונע פיברוזיס ופגיעה בריאות. 
הנתונים מצביעים על כך שהכוונה לאספקת ויטמין C ל-AECs באמצעות שאיפה או נבוליזציה עשויה להיות יעילה בהפחתת זיהומים ויראליים. הדבר עשוי להיות שימושי במיוחד עבור קשישים ואלה הסובלים ממחלות כמו סוכרת ולחץ דם גבוה, שבהן ההובלה של ויטמין C דרך המעי נפגעת [14].

מקורות
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31852327/
2. https://scholar.google.com/scholar_lookup?title=The+antiviral+properties+of+vitamin+C&author=Colunga+Biancatelli,+R.M.L.&author=Berrill,+M.&author=Marik,+P.E.&publication_year=2020&journal=Expert+Rev.+Anti+Infect.+Ther.&volume=18&pages=99%E2%80%93101&doi=10.1080/14787210.2020.1706483&pmid=31852327
3. https://scholar.google.com/scholar_lookup?title=Vitamin+C+for+preventing+and+treating+the+common+cold&author=Hemila,+H.&author=Chalker,+E.&publication_year=2013&journal=Cochrane+Database+Syst.+Rev.&volume=2013&pages=CD000980&doi=10.1002/14651858.CD000980.pub4
4. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2020.559811/full
5. https://annalsofintensivecare.springeropen.com/articles/10.1186/s13613-020-00792-3 
6. https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1211 
7. https://www.nature.com/articles/nri3739 
8. https://academic.oup.com/cei/article/189/3/279/6412411 
9. https://academic.oup.com/cei/article/189/3/279/6412411
10. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0006899315005168
11. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/675149/
12. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584911003194?via%3Dihub
13. https://www.mdpi.com/1420-3049/16/3/2032
14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33576820/
15. 
https://www.mdpi.com/2218-273X/11/8/1148?utm_campaign=journnews_ccbj_biomolecules&utm_medium=social_journ&utm_source=facebook&fbclid=IwAR3dJLsdnQOHtwg8hItb_3tQQ71IIu5cxNzjFzZW3ouHErjH9gtJuXU_jSc

יום חמישי, 15 בדצמבר 2022

מגנזיום לבריאות ומניעת מחלות - קובי עזרא

היום אספר לכם על מגנזיום לבריאות ומניעת מחלות, שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית. 

מגנזיום הינו מינרל חיוני לבריאותנו, מגנזיום חיוני לכל התאים החיים, שכן הוא חיוני לייצור אנרגיה ומהווה גורם משותף של אנזימים המעורבים כמעט בכל חילוף החומרים.

מגנזיום קיים באופן טבעי במזונות רבים, לרבות ירקות ירוקי עלים, דגנים מלאים, שעועית, אגוזים וחלב. אך יש לציין שבמדינות המערב, הצריכה היומית של מגנזיום הינה נמוכה לעתים קרובות מתחת לצריכה המומלצת. 

מחסור במגנזיום משפיע על תפקודי התאים, הרקמות והאיברים, דבר שעשוי להוביל להפרעות רבות כמו: מחלות לב וכלי דם, פגיעה במערכת העצבים ומחלות הקשורות לגיל המבוגר.

היפרמגנזמיה היא הפרעה אלקטרוליטית נדירה אך חמורה, שעלולה להיות קטלנית אם לא מזהים אותה ומטופלים בה באופן מידי. היפרמגנזמיה מופיעה בעיקר בחולים עם מחלת כליות חריפה או כרונית. 

אך יש לציין כי היפרמגנזמיה עשויה להיווצר גם במצבים פתולוגיים אחרים, כמו: תת פעילות בלוטת התריס (hypothyroidism) ובעיקר אי ספיקת קורטיקו-אדרנל, והשפעתן של תרופות שונות. 

צריכת מגנזיום בתזונה לא מספקת, מחסור במגנזיום קשור לעיתים קרובות להשמנה, סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית [1]. 

ה- carotid intima media עבה יותר כאשר רמות הטריגליצרידים או LDL גבוהות ומגנזיום נמוכה. להיפך, כאשר רמות המגנזיום גבוהות, ההשפעה הזו נעלמת [2].

למרות שלא נמצא קשר בין פיברוזיס משמעותי לצריכת סידן, חלק מהממצאים מראים כי מגנזיום גבוה עשוי להפחית את הסיכון לפיברוזיס [3].

מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שנערך על חולי מושתלי כליה הראה שמצב חסר מגנזיום, המוגדר כמגנזיום בסרום < 0.7 mmol/L, מעלה את הסיכון לזיהומים בדרכי השתן ולזיהומים ויראליים בשנה הראשונה לאחר ההשתלה [?].

למגנזיום חשוב לתפקוד התקין של מערכת העצבים. נראה שרמות גבוהות של מגנזיום בנוזל השדרה משפר את התפקודים העצביים, בעוד שרמה מנוכה של מגנזיום גורם למחלות עצביות. 

חשיבות של מגנזיום בוויסות ההישרדות הנוירונים [5].

מחסור במגנזיום קשור לכאבי ראש ומיגרנות קלים ובינוניים. מספר ניסויים כפול-סמיות, אקראיים, מבוקרי פלצבו הוכיחו שתוספי מגנזיום יעילים בהקלה על כאבי ראש. בפרט, מגנזיום פידולאט עשוי להיות בעל זמינות ביולוגית גבוהה וחדירה טובה ברמה התוך תאית [6].

הספרות מצביע על מתאם בין מחסור במגנזיום וסטרס. מתח יכול לגרום למחסור במגנזיום, ובתמורה, רמות מגנזיום נמוכות עלולות להגביר את הרגישות ללחץ, וכתוצאה מכך למעגל קסמים של מגנזיום ומתח [7].

מגנזיום הוצע כטיפול ללחץ דם גבוה. הסקירה של Rosanoff שכללה 49 מחקרים קליניים מראה כי מתן מגנזיום דרך הפה בשילוב עם משטרי טיפול בחולים עם יתר לחץ דם מבוקר חלקית עשוי להיות מבטיח לשלוט בלחץ הדם מבלי להגביר תרופות להורדת לחץ דם [8].

למרות העובדה שמחסור במגנזיום נפוץ מאוד באוכלוסיה וקשור לרמות משתנות של אלקטרוליטים אחרים ומחלות שונות, האבחנה שלו עדיין מהווה אתגר מכיוון שעד היום אין תקן זהב למדידת ריכוזו. 

ידוע שמגנזיום, במיוחד תחמוצת מגנזיום, נקבע באופן קליני כחומר משלשל. בהשוואה לתרופות החדשות יותר לטיפול בעצירות, מגנזיום בטוח ובעלות נמוכה, אך שימוש יומיומי, במיוחד בחולים עם ליקוי כליות, עלול להוביל להיפרמגנזמיה. לכן, יש להמליץ על ניטור ריכוז המגנזיום [9].


מקור

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33499378/

2. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2631

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33401667/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33919913/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32927908/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32878232/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33260549/

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33435187/

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33435187/

10. 

https://www.mdpi.com/journal/nutrients/special_issues/Magnesium_Health?utm_campaign=journnews_ccbj_nutrients&utm_medium=social_journ&utm_source=facebook&fbclid=IwAR2WhAt9HVLhZPS1ZNSceLJ9d51GDP1icQ3asjQv6FfESnCmjnlaALk4VbU

יום רביעי, 14 בדצמבר 2022

איך המזון מתפרק המערכת העיכול? ותפקוד אנזימי העיכול - קובי עזרא

היום אספר לכם על איך וכיצד המזון מתפרק בגופנו או יותר נכון במערכת העיכול ועל תפקוד מערכת העיכול והפרשת אנזימי העיכול. שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית.  

ראשית אציין שהמזון ממלא שלושה תפקידים עיקריים בגופנו, ראשית מספק חומר בניין ליצירת תאי הגוף, שנית משמש כחומר אנרגיה ולחימום הגוף, ושלישית מספק חומרים הדרושים לתהליכים מסוימים בגוף.  

באופן כללי ניתן לחלק את אבות המזון לשתי קבוצות: אבות המזון הגדולים הם פחמימות חלבונים ושומנים ואבות המזון הקטנים שהם ויטמינים ומינרלים.

במספר מילים על תפקיד מערכת העיכול שתפקידה העיקרי הוא לפרק את המזון לחלקים קטנים מאוד, כמו למשל, את החלבונים לחומצות אמינו, ואת הפחמימות המורכבות לסוכרים פשוטים, את השומנים לחומצות שומן. 

מערכת העיכול שלנו מתחילה בפה ופירוק המזון הראשוני מתחיל בלעיסתו. לכן חשוב ללעוס היטב את המזון עד לקבלת מחית במטרה להגדיל את שטח הפנים של המזון, דבר המקל על פעילות העיכול בפירוק המזון בצורה יעילה יותר. אך גם נמנע תופעות לוואי של אכילה מהירה כמו: גזים, נפיחויות בבטן וכאבי בטן. 

בעת לעיסת המזון מופרש מבלוטות הרוק אנזים הנקרא פטיאלין שמפרק פחמימות המורכבות, כמו: עמילן לפחמימות פשוטות, כלומר גלוקוז (הידוע בכינויו סוכר הדם או סוכר ענבים).

בהמשך מסעו המזון עובר אל הקיבה דרך הוושט שם מופרשת חומצה הידרוכלורית (HCL) שהיא חומצה חזקה המפרקת את החלבונים שבמזון ומשמידה חיידקים שעשויים לחדור לגוף יחד עם המזון. 

תאי פרייטל שבקיבה מפרישים פפסינוגן וע"י חומצה הידרוכלורית הופך לאנזים פעיל - פפסין שמפרק חלבונים. 

בהמשך מסעו המזון מהקיבה עובר לתריסריון שמשמש כמעין קיבה משנית עליו מופרשים אנזימי הלבלב ומיצי המרה שתפקידם לפרק את שלושת אבות המזון חלבונים פחמימות ושומנים. 

ומספר מילים על הלבלב הוא בלוטה אנדוקרינית ואקסוקרינית, שמפרישה הורמונים (כמו אינסולין וגלוקגון) ואנזימים. חלק מהאנזימים הם אנזימי עיכול המסייעים בתהליך פירוק המזון. האנזימים שהלבלב מפריש פועלים במעי הדק:

עמילאזות של הלבלב תפקידם לפרק פחמימות. 

פרוטאזות אנזימים האחראים על פירוק חלבונים (מזרזים את פירוק הקשרים הפפטידים). פרוטאזות הלבלב כוללות:

טריפסין שממשיך את פירוק החלבונים שהחל בקיבה.

כימוטריפסין שאחראי על פירוק החלבונים באתרים הכוללים חומצת אמינו ארומטית.

קרבוקסיפפטידז, מנתק חומצת אמינו שבקצה החלבון.

אלסטאזות, המפרקות חלבוני אלסטין וחלבונים נוספים.

ליפאזות אנזימים המפרקים שומנים. ליפאזות הלבלב כוללות:

ליפאז המפרק טריגליצרידים לשלוש חומצות שומן וגליצרול.

ועוד אנזימים שונים.

מיצי מרה תפקידם להתחיל את תהליך פרוק השומנים. מיץ המרה משמש כמתחלב הוא מפרק שומן לחלקיקים קטנים כך שהגוף יוכל לספוג אותו. למיצי המרה תפקיד חשוב בספיגת ויטמינים מסיסים בשמן. 

המעי הדק הכולל את התריסריון, האילאום והג'ג'ונום. האנזימים עובדים בו בצורה יעילה יותר מפני שהמזון נמצא שם זמן רב יותר מאשר באיברים אחרים בשל אורכו. אנזימי המעי הדק כוללים:

דיסכרידזות (המפרקים דו-סוכרים):

מלטאז מפרק מלטוז לשתי מולקולות גלוקוז.

לקטאז מפרק לקטוז לגלוקוז ולגלקטוז.

סוכראז מפרק סוכרוז לגלוקוז ולפרוקטוז.

אנזימים אמילוליטיים: עמילאז – מפרקים עמילן ופחמימות.

ארפסין מפרק פוליפפטידים לחומצות אמינו.

אנטרוקינאז – הופך טריפסינוגן לטריפסין במעי הדק.

אנזימים פרוטאוליטיים: טריפסין, כימוטריפסין, קרבוקסיפפטידאז – אחראיים כאמור על פירוק חלבונים ופולי-פפטידים לדי-פפטים וחומצות אמינו.

אנזימים ליפוליטיים, ליפז, פוספוליפז ואסטראז מפרקים שומנים לחומצות שומן וגליצרול. מקורם של אנזימים אלו הוא בלבלב.

כלומר שפירוק הפחמימות מתחיל בפה, ופירוק החלבונים והשומנים מתחיל בקיבה. 

אנזימים לעיכול

אנזימים מהצומח: פירות מסוימים ידועים כמקור משמעותי לאנזימים:

הברומלין מצוי באננס, הפפאין שמצוי בפפאיה, בעלי תפקיד לפרק חלבונים.

כמויות גבוהות של פרוטאזות (אנזימים המפרקים חלבונים) מצויות בקיווי, גויאבה ושורש ג'ינג'ר. 

אנזימים בתוספי תזונה

ישנם תוספי תזונה המכילים אנזימים צמחיים מהצמחים שצוינו שהפופולריים ביותר הם פפאין וברומלין. 

ישנם אנזימים יותר פוטנטיים המופקים מעולם החי, כמו למשל אנזימים המופקים מלבלב של חזיר או פרה. הנ"ל מכילים את אנזימי הלבלב שמפרק את שלושת אבות המזון - חלבונים פחמימות ושומנים. 

מעכבי אנזימים

מעכבי אנזימים הם רכיבים כמו למשל אלכוהול, מלח, סוכר, חומרי שימור ומזונות כמו קטניות ובוטנים.