יום ראשון, 28 בפברואר 2016

גלוטתיון חלבון נוגד חמצון

גלוטתיון Glutathione פפטיד חלבוני נוגד חמצון

גלוטתיון (GSH) הוא נוגד חמצון חשוב בצמחים, בעלי חיים, פטריות, ובמספר חיידקים קדומים, פעילותו למנוע פגיעה במרכיבים תאיים חשובים, אשר עשויים להפגע מגורמי חמצן תגובתי, כגון: רדיקלים חופשיים, תחמוצות, תחמוצות שומנים ומתכות כבדות - רעילות. הגלוטתיון מורכב משלוש חומצות אמינו כלומר טריפפטיד. גלוטתיון נתגלה בשנת 1889 אך רק ​​לפני 30 שנה המדענים החלו להבין את תפקידיו השונים וחשיבותו לבריאותנו.


מסלול הביוסינתזה שעבור הגלוטתיון, גלוטתיון אינו נחשב ל"חומר מזין וחיוני" בעבור בני-אדם, היות והוא יכול להיות מסונתז בגוף מהחומצות האמינו ציסטאין, חומצה גלוטמית, גליצין. ציסטאין הינו גורם המגביל את הביוסינתזה של הגלוטתיון בתוך התאים, היות וחומצה אמינית זו נדירה יחסית במזונות.

גלוטתיון קיים בשני צורות: מופחת-מחוזר (GSH) מחומצן (GSSG).  בתאים ורקמות בריאים, יותר מ-90% מכמות הגלוטתיון הכוללת הם בצורה המופחתת (GSH) ופחות מ-10% קיימים בצורה דיסולפיד (GSSG). יחס GSSG אל GSH גדל נחשב מעיד על סטרס חמצוני.

לגלוטתיון פונקציות מרובות

הגלוטתיון נוגד חמצון אנדוגני עיקרי המיוצר ע"י התאים, הנוטלים חלק ישיר בנטרול רדיקלים חופשיים ותרכובות חמצן תגובתי, כמו גם בשמירה על נוגדי חמצון אקסוגניים, כגון: ויטמיני C ו- E המופחתות את תגובת הרדיקלים החופשיים.

הגלוטתיון משמש כמטבולית בתגובות ביוכימיות, כגון: סינתזת ותיקון DNA, סינתזת חלבונים, סינתזת פרוסטגלנדינים, מעבר לחומצת אמינו, והפעלת אנזים. לכן, כל מערכות הגוף יכולות להיות מושפעות ממצב של שינויים ברמות הגלוטתיון, ובמיוחד מערכת החיסון, מערכת העצבים, מערכת העיכול, והריאות. יש לו תפקיד חיוני במטבוליזם של הברזל.

קלציטריול (1,25-dihydroxyvitamin D3), הינו המטבוליט הפעיל של ויטמין D3, לאחר הסינתוז מ- calcifediol בכליות, מעלה את רמות גלוטתיון במוח ומזרז את ייצור הגלוטתיון. לגלוטתיון לוקח כעשרה ימים בקירוב לגוף לעבד ויטמין D3 ל-קלציטריול.

S-adenosylmethionine הוכח כגורם המגביר את רמות הגלוטתיון התאים, ויש לציין כי אנשים הסובלים ממחסור בגלוטתיון הקשור למצבי חולי.

גלוטתיון נמוך לרוב יצור מאזן חנקן שלילי, כלומר פירוק חלבונים ושרירים, כפי שניתן לראות מחלת סרטן, HIV / איידס, אלח דם, טראומות קשות, כוויות, ואימון יתר בקרב ספורטאים.

גלוטתיון הינו פפטיד חלבוני המיוצר באופן טבעי ע"י הכבד. הגלוטתיון נמצא גם בפירות, ירקות, בשרים.

אנשים נוטלים גלוטתיון בצורה אוראלית בכדי לטפל במצבים רפואיים, כגון: קטרקט וגלאוקומה, מניעת תהליכי זקנה (אנטיאייג'ינג), טיפול או מניעה באלכוהוליזם, אסטמה, סרטן, מחלות לב (טרשת עורקים וכולסטרול גבוה), צהבת, מחלות כבד, מחלות המחלישות את מערכת ההגנה של הגוף (לרבות מחלת  איידס ותסמונת העייפות הכרונית), ירידה בזיכרון, מחלת אלצהיימר, דלקות מפרקים ניוונית, ומחלת פרקינסון. גלוטתיון משמש גם לשמירה על מערכת ההגנה של הגוף (מערכת חיסונית) ונמצא יעיל לסילוק מתכות רעלות וסמים.

ישנן תמיסות לאינהלציה המכילות גלוטתיון בשאיפה לטיפול במחלות ריאה, כולל פיברוזיס ריאתי אידיופתי, סיסטיק פיברוזיס, מחלת ריאות בקרב אנשים הסובלים מחלת האיידס.

בבתי החולים נותנים גלוטתיון בזריקה תוך שרירית, למניעת תופעות לוואי ורעילויות של הטיפול בסרטן (כימותרפיה) ולטיפול בעקרות גברים (אי פוריות הגבר).

ישנן רופאים הנותנים גלוטתיון ישירות לוריד (בזריקה לווריד, IV) למניעת אנמיה, בחולי כליות שעברו טיפול המודיאליזה, מניעת בעיות בכליות לאחר ניתוח מעקפים, לטיפול במחלת הפרקינסון, שיפור זרימת דם ולהפחית קרישה אצל אנשים עם "התקשות העורקים" (טרשת עורקים), לטיפול בסוכרת, ומניעת תופעות לוואי רעילות של כימותרפיה.

איך פועל הגלוטתיון?

גלוטתיון מעורב בתהליכים רבים בגוף, לרבות בנייה ותיקון רקמות, להכנת כימיקלים וחלבונים, ולמערכת החיסון.

סוד הכוח של הגלוטתיון הוא הגופרית (sulfur) שהוא מכיל. גופרית היא מולקולה דביקה ומסריחה, המזכירה את הריח של ה"ביצים" שאנו מריחים במרחצאות הבריאות (הריח נוצר עקב תכולת הגופרית). הוא מתנהג כמו נייר דבק ללכידת יתושים וזבובים וכך הוא לוכד את כל "הרעים", לרבות רדיקלים חופשיים ורעלים, ככספית ומתכות כבדות אחרות.

בדרך כלל גלוטתיון ממוחזר בגוף, למעט מצבים שהוא עמוס ברעלים יותר מדי!. וזה מסביר למה אנו בצרות בעת מצבי סטרס וכו'...

חשיבות הגלוטתיון כהגנה מפני מחלה כרונית

גלוטתיון הוא קריטי מסיבה אחת פשוטה: הוא ממחזר חומרים נוגדי חמצון. עם זאת, הבעיות מתרחשות לרוב כשאנו מוצפים יתר על המידה בסטרס חמצוני או רעלים רבים מדי. אז רמות הגלוטתיון הולכות ומדלדלות, ואנו כבר לא מסוגלים להגן על עצמנו מפני הרדיקלים החופשיים, זיהומים, או היווצרות תאי סרטן, ולא יכולים להיפטר מרעלים. זה מוביל מחלה נוספת ועד מהרה אנו נמצאים ההידרדרות של התפתחות מחלה כרונית.
אך זה לא הכל!. הגלוטתיון חשוב בסיוע למערכת החיסונית, בכדי שהיא תעשב את עבודתה כראוי במלחמה בזיהומים ומניעת סרטן. לכן מחקרים מראים שהגלוטתיון עשוי לעזור לטיפול באיידס.
גלוטתיון הוא חלק אינטגרלי ביותר של מערכת הטיהור וניקוי הגוף. כל הרעלים מנצלים ומדללים את האגרי הגלוטתיון בגופנו.
ולבסוף, הגלוטתיון מסייע לגופנו להגיע בתפקוד מנטלי ופיזי לרמות השיא. מחקרים הראו כי הגברת רמות הגלוטתיון מקטינה את הנזק לשרירים, מקצרת את זמן ההתאוששות שלאחר אימונים אינטנסיביים, מגביר את כוח וסיבולת ולהעביר מטבוליזם מייצור שומן לפיתוח השרירים.

מכאן ניתן להבין כי מרבית האנשים החולים והזקנים או אלה שפשוט אינם בכושר השיא שלהם, כנראה שיש להם מחסור הגלוטתיון.

למעשה, כתב העת הרפואי הבריטי Lancet, מצאו רמות גלוטתיון גבוהות ביותר בקרב אנשים צעירים ובריאים, ורמות גלוטתיון נמוכות יותר אצל קשישים בריאים, ורמות נמוכות יותר בקרב אנשים קשישים וחולים, והרמה הנמוכה ביותר הייתה בקרב הקשישים המאושפזים בבית החולים.

טיפים להגביר את רמות הגלוטתיון

טיפים הנ"ל יסייעו לנו לשפר את רמות גלוטתיון, לשפר את הבריאות שלך, ואת הביצועים שלנו ולחיות חיים ארוכים ובריאים.

לאכול מזונות שתומכים ייצור גלוטתיון

1. יש לצרוך מזונות העשירים בגופרית. שהעיקריים שבהם בתזונה הם: שום, בצל וירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרוב, כרוב, כרוב, כרובית, גרגיר הנחלים, וכו').

2. מומלץ לצרוך חלבון מי גבינה. זהו מקור מצוין לחומצת האמינו ציסטאין שהיא אבן הבניין לסינתזת הגלוטתיון. כפי שאתם יודעים, אני לא מעריץ גדול של חלב. אך מקרה זה יוצא דופן. יש לציין כי את שחלבון מי גבינה חייב להיות ביו. כמו כן, יש לבחור את החלבון הלא מפוסטר ולא תעשייתי, ושאינו מכיל חומרי הדברה, הורמונים, ואנטיביוטיקה.

אימון להגבת רמות גלוטתיון

3. אימון המותאם באופן אישי מעלה את רמות גלוטתיון, בכך עוזר לחזק את מערכת החיסון, לשפר תהליכי דטוקסיפיקציה לשפר את ההגנות נוגדת החמצון בגופנו. כדי להתחיל לאט ולבנות תוכנית של עד 30 דקות ביום של פעילות אירובית נמרצת, כמו: הליכה או ריצה, או לשחק ספורט שונים. אימוני כוח במשך 20 דקות 3 פעמים בשבוע גם מועיל.

קח תוספי גלוטתיון כתמיכה

יש לומר שנטילת גלוטתיון כתוסף תזונה בצורה אורלית עשויה שלו לשרוד את המעבר במערכת העיכול ועד לקליטתה מזרם הדם אל רקמות היעד. זאת היות וגופנו מעכל ומפרק את החלבונים שבמזון, כך הוא עשוי לעכל ולפרק את החלבון הקטנטן - גלוטתיון, כך שאין שאת הדרך האופטימילית לקבלתו. עם זאת, אציין שהייצור והמחזור של הגלוטתיון בגופנו דורש חומרים רבים ושונים ואנו יכול לקחת אותם. להלן תוספי העיקריים שצריכים להילקח באופן עקבי בכדי להגביר את רמות הגלוטתיון בגופנו. מלבד לקיחת שמן דגים ומולטי ויטמין, תמיכה ברמות גלוטתיון אופטימליות.

4. אן-אצטיל-ציסטאין. נעשה שימוש במשך שנים בכדי לטיפול באסטמה ומחלות ריאה, כמו גם לטפל באנשים עם אי ספיקת כבד, ומסכנת החיים ממנת יתר של הפרצטמול - אקמול וכו'...

5. חומצה אלפא ליפואית. היא השניה המקרובת לגלוטתיון בחשיבותה לתאים שלנו. החומצה האלפא ליפואית מעורבת בהתליכי ייצור האנרגיה, בקרת רמת הסוכר בדם, לבריאות המוח וגמילה ממצבים שונים.

6. חומרים מזינים מתילציה (חומצה פולית וויטמינים B6 ו- B12). אלה הם אולי הרכיבים הכי קריטיים בכדי לשמור על ייצור אופטימאלי של גלוטתיון בגוף. מתילציה הייצור והמחזור של גלוטתיון הם שתי פונקציות ביוכימיים החשובות ביותר בגופנו. לכן חשוב לצרוך כמויות נאותות של חומצה פולית (במיוחד את הצורה הפעילה של 5 methyltetrahydrofolate), ויטמים B6 ​​(בצורתה הפעילה: או פירידוקסין-5-פוספאט, בקיצור: P5P) וויטמין B12 (בצורה הפעילה של Methylcobalamin).

7. סלניום (Selenium) הינו מינרל חשוב העוזר למחזר ולייצור מוגבר של גלוטתיון.

8. נוגדי חמצון, ביניהם ויטמין C וויטמין E (בצורת תערובת טוקופרולים - tocopherols), פועלים יחד בכדי למחזר את הגלוטתיון.

9. הצמח גדילן מצוי (Milk thistle), מכיל את האלקלואיד הפוטנטי סילימרין (silymarin), הידוע כבר זמן רב בשימוש לטיפול במחלות כבד ומסייע להגביר את רמות גלוטתיון בכבד ובגוף בכלל.


סינתזה של DNA ותיקון (סינתזה - רבייה / יצירת עותק חדש)
הגלוטתיון מגן על ה- DNA מפני סטרס חמצוני במהלך חלוקת התא המאפשר סינתזת DNA (חלוקה). כאשר ה- DNA עובר מוטציה ע"י רדיקלים חופשיים ישנה גניבה של אלקטרון מה- DNA, כלומר שהגלוטתיון חיוני ל-דנ"א במניעת מוטציה ע"י ויתור אלקטרון ל- DNA (החלפת האלקטרון החסר של DNA).

גלוטתיון - סינתזת חלבון
גלוטתיון שומר על החלבונים בגופנו בצורתם הנכונה.
מוביל חומצות אמינו (תחבורה - תנועה אל, מתוך, בתוך התא, או בין התאים, באמצעות מובילים מסוים)
גלוטתיון ממוקם ברובו בתוך התאים, בעוד החלק הארי של (האנזים גלוטתיון) התאי y-glutamyl transpeptidase הוא בפני השטח החיצוני של קרום התא. משמעות הדבר היא גלוטתיון התאי הוא מועבר מתוך תאים רבים - גלוטתיון מניע חומרים, כגון: חומצות אמינו, פנימה לתוך התאים ומחוץ לתאים.

מטבוליזם של רעלים (מטבוליזם או biotransformation - פירוק, הפעלה או להפוך)
בכבד, ה- S-transferase גלוטאתיון לוקח את הגופרית גלוטתיון ומצרף אותו למולקולות רעילות, דבר זה הופך את הרעלן ליותר מסיס במים (הוא מדולל במים בקלות). לאחר שרעלן מסיס במים, הוא מועבר אל מערכות החיסול וסילוק הפסולת מהגוף, והוא מופרש מהגוף.

שיפור תפקוד מערכת חיסון
מערכת החיסון עובדת טוב יותר כאשר בתאי הלימפה יש רמות מאוזנות של גלוטתיון. השיבוט של תאי T צורך בכמויות גדולות של ציסטאין. המקרופאגים - התאים הבלענים (סוג של תאי דם לבנים), אשר נמצאים רק שיש מספיק גלוטתיון.

עמידות בפני קרינת UV
גלוטתיון הינו דטוקסיפיקטור לרדיקלים תגובתיים הנוצר עקב החשיפה לקרינה, אשר מפחית את הנזק לתאים.
מפחית נזקי קרינה: פעולת הגלוטתיון בהפחתת הנזק מקרינת זהה בהתנגדות לקרינת UV לעיל.

מה מכלה את הגלוטתיון בגופנו?

מה מכלה את הגלוטתיון (GSH), את הרמות בגופנו ניתן לחלק לשתי קטגוריות: גורמים פנימיים וחיצוניים.
הגורמים הפנימיים כוללים את הצורך הגובר בגלוטתיון כחלק חשוב מתהליכים שונים בגופנו, כגון: מזון עבור המערכת החיסונית, מיחזור של ויטמין C, ויטמין E וחומצה אלפא ליפואית, תיקון ה- DNA שלנו, והגנה על התאים מפני סטרס חמצוני.
גורמים חיצוניים רבים הם המהכלים את מאגרי הגלוטתיון. חומרים רעילים ומזיקים רבים שאנו נחשפים אליהם בבסיס יומי דורשים כמויות גדולות של גלוטתיון לניקוי רעלים.
חלק מן החומרים הללו מפורטים כאן: שימוש בפרצטמול (אקמול) ותרופות אחרות. אצטון, ממיסים, מסירי צבע.
דלקים דלק תוצרי לוואי. מתכות כבדות (כספית (סתימות שיניים, חיסונים, קעקועים), עופרת, קדמיום, נחושת, וכו').
חומרי הדברה, קוטלי עשבים. חנקות וחומרים משמר מזון אחר ממוצא כימי (בסלמי, נקניקיות, בשר חזיר, נקניק, מזון מעושן, וכו'). הממתיק המלאכותי אספרטיים. צבעי מאכל סינתטיים. benzopyrenes (עשן טבק, מזונות ברביקיו, פליטת דלק, וכו').
כימיקלים ביתיים (דטרגנטים מרככי כביסה מבושמים וצבעוניים סינטטיים, מטהרי אוויר, נפטלין, מסירי עובש, שואבי אקונומיקה, דשני דשא צמח, וכו').
כימיקלים כלי בית (ציפוי טפלון של סירים ומחבתות, מיכלי פלסטיק רפידות של קופסאות פח אריזות מזון אחרים).
פורמאלדהיד סטירן (מכונות צילום ומדפסות טונר).
כלור במים מטופלים.
צילומי רנטגן רפואי.
קרינת UV.
שדות אלקטרומגנטיים (EMF).
מזהמים תעשייתיים.

גורמים חיצוניים אחרים הפוגעים גלוטתיון:

תזונה לקויה עשויה לגרום לחסרים בגלוטתיון, במקרה זה צריך לעבוד קשה כדי לכסות על החסר או נוגדי חמצון מספיק, וכי חוסר בויטמינים פקטור גלוטתיון ומינרלים פוגעים בסינתזת הגלוטתיון ותפקודה התקין.
פעילות גופנית מאומצת - אם כי זה לא חומר רעיל, אך מייצרת הרבה רדיקלים חופשיים בגוף.
סטרס כרוני, חֲרָדָה ודִכָּאוֹן.
זיהום אויר המוריד את רמות גלוטתיון עקב דיכוי בייצור המלטונין בלילה (אורות הלילה ליד מיטה, פנסי רחוב).
עלייה בגיל - לאחר גיל 20 ייצור טבעי של הגלוטתיון הולך ופוחת בשיעור של 10% בעשור בממוצע בקרב מבוגרים בריאים.

אז ניתן להבין כי אין או יכולים להמנע מכל החומרים לחלוטין. אך אנחנו בהחלט יכולים למזער את החשיפה שלנו ברוב המקרים ע"י ביצוע שינויים פשוטים בהרגלי היומיום שלנו.

ישנן שתי דרכים לעשות זאת:

1. כדי לשאוף להקטין את החשיפה.

2. כדי להעלות את רמות הגלוטתיון לרמות המיטבית על מנת לשמור על תגובה חיסונית נאותה. כדי ללמוד על הדרכים הידועות ביותר כדי להעלות את רמות גלוטתיון שלך ואת היתרונות והחסרונות שלהם.

רמות נמוכות של גלוטתיון הם בדרך כלל תוצאה של אורח חיים המאופיין הגורמים הרבים הפוגעים גלוטתיון.

חסר בגלוטתיון עשוי להוביל:

סטרס חמצוני מוגבר.
יכולת מופחתת לטהר ולנקות את מערכות הגוף.
הצטברות של רעלים ומתכות כבדות.
חוסר היכולת לתקן דנ"א.
מוטציות בתאים.
קרום התא נחלש.
אספקת חמצן וחומרים מזינים מופחת בתאים.
לבסוף מוות של התא.

רמות גלוטתיון נמוכות, עשויות לנבא חומרת והסרדות ממחלות.
מחקרים הראו כי כמעט כל מחלות כרוניות מאופיינות ע"י חוסר בגלוטתיון: איידס, אלצהיימר, אסטמה, כל סוגי הסרטן, קטרקט, ניוון מקולרי, גלאוקומה (פתוחת-זווית בלבד), תסמונת העייפות הכרונית, סוכרת, הפרעות אוטואימוניות, כל מחלות הכבד כליות, ריאות, לב, מערכת עיכול, פיברומיאלגיה, שפעת והצטננות, נוירופתיה היקפית, צהבת, טרשת נפוצה, פרקינסון, מחלות עור, פרכוסים, גידולים, פרעות ספקטרום האוטיסטי ועוד, כמו גם מחלות ומצבים שאינם כרוניים, כגון: כוויות, טראומות גופניות וכל סוגי הניתוחים.

באנשים עם מחלות כרוניות קשות ואלה שעברו טיפולים קשים ישנם מצבים שך חסרים רציניים בגלוטתיון. הם מגיבים במהירות חיובית אפילו לעליות מינימאליות ברמות הגלוטתיון.

הסיבה העיקרית לכך היא העלייה בגיל = הזדקנות, היות וייצור הגלוטתיון בתאים יורד באופן טבעי בשיעור ממוצע של 10% בעשור לאחר גיל 20. שנית, על בסיס יומי שכולנו חשופים לזיהום סביבתי, אדי מפלט, עשן, וירוסים לא תמיד אוכלים ארוחות תוצרת בית מזין עם 7-9 מנות מומלצות של ירקות אורגניים פרות ביום.

כזה אורח חיים מובילים בסופו של דבר מידה מסוימת של חוסר גלוטתיון.

התסמינים של חסר בגלוטתיון עשויים לכלול:
כאבי ראש, סְחַרחוֹרֶת, חולשה / חוסר אנרגיה, בעיות ריכוז וזיכרון - מוח, כאב מפרקים, פריחות, עור יבש, הפרעות שינה, דִכָּאוֹן, הצטננויות תכופות, התפרצות של מחלה קשה יותר.
אנשים בריאים עלולים שלא להבחין בתוצאות מיידיות כאשר בהעלאת רמת גלוטתיון. עם זאת, הם יבחינו שיפור ברמת האנרגיה, בהירויות נפשיות, שינה משופרת במצב רוח, יראו פחות הצטננויות. מי שעושה אימוני כוח, יחוש באימונים כמה פעמים בשבוע יראה פעמי התאוששות מהירות יותר, כאבי שרירים מופחתים ביצועים אתלטיים משופרים (השפעת התוספת עם תורם ציסטאין על ביצועי שרירים LC, J Appl Physiol.Oct; 87 (4):. 1381 -5 (1999).

מחסור הגלוטתיון יכול להיות מובא על ידי מוטציות גנטיות או גנים חסרים GSTT1, GSTM1, GSTM2, GSTP1, MTHFR C677T הומוזיגוטים ואחרים. גנים אלו מסדירים את הייצור פעילות של אנזימי גלוטתיון המשפיעים על חילוף חומרים של ציסטאין, ויטמיני חומצה פולית ו- B - אנזימים אלה ורכיבי גלוטתיון להסדיר כמה גלוטתיון בגוף הוא מסוגל לייצר.


מזונות ברוקולי - Cyanohydroxybutene וסולפורפאן, פיטוכימיקלים הנמצאים בברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים, כרוב, ופטרוזיליה עשויים לתרום להעלאת רמות הגלוטתיון. כמו כן, תבלינים מסוימים, למשל: כורכום, קינמון והל - יש תרכובות שיכולות לסייע בהשבת רמות בריאות של גלוטתיון - GSH, וכן להגביר את הפעילות של אנזימי GSH.
סלק הוכח כעשוי להשפיע על הפעילות חיובית של אנזימי GSH.
עם זאת, המחקר על תפקיד 'תרכובות פיטוכימי אלה בייצור הגלוטתיון מוגבל במחקרים בבעלי חיים ומחקרים תרבית תאים. מולקולת גלוטתיון מצוי בפרות, ירקות ובשר. אך רוב הגלוטתיון התזונתי, בדיוק כמו תוספי התזונה האוראליים של גלוטתיון, מתפרקים במערכת העיכול ואינם יכולים להעלות את רמות בגלוטתיון התאי ביעילות. למרות שהכללת מזונות עם תכולת גלוטתיון גבוהה בדיאטה שלנו היא כמובן מועילה.

מתיונין - חומצת אמינו חיונית נוכחית במזונות רבים הדרושים לייצורה של חומצת האמינו ציסטאין, אשר היא אחת משלוש אבני הבניין של גלוטתיון.

חומצה ליפואית (חומצה אלפא ליפואית) - תרכובת דיסולפיד עם מספר פונקציות: היא פועלת כנוגדת חמצון, המנטרלת כמה רעלים לרבות מתכות כבדות עופרת וקדמיום, היא מתנהגת כאנזים שיתוף למיחזור חומרים נוגדי חמצון אחרים כולל גלוטתיון גם ויטמין C ויטמין E וחומצה אלפא ליפואית. ממלאת תפקיד חשוב בהמרת גלוטתיון הלוך ושוב מצורה החמצון לצורתה המחוזרת שאינו מתחמצן (GSH). יכולת זו של חומצה ליפואית כדי לשפר את תפקוד גלוטתיון מובילה לרמות משופרות של GSH במקרים של ליקויי גלוטתיון - מחלות הידועות ביותר להראות ליקויים הגלוטתיון במיוחד במצב הכרוני שלהם. מינונים מומלצים של חומצה ליפואית משלים הם 100 עד 600 מ"ג ליום.

גלוטמין - חומצת אמינו החיונית בעיקר לשרירים ולמוח. גלוטמין קשורה קשר הדוק מאוד לחומצה גלוטמית (גלוטמט) - כמקדמת לגלוטתיון החשובה ביותר אחרי ציסטאין. המחקרים הראו כי כאשר נלקחה דרך הפה או דרך הווריד גלוטמין מעלה ריכוזים גלוטתיון. גלוטמין היא חיונית למטבוליזם והתחזוקה של שרירים. המשמשת כחומר מזין העיקרי עבור תאי רירית מערכת העיכול; תומכת במטבוליזם ותפקוד הכבד; יכולה לחזק את המערכת החיסונית - כל בזכות יכולתו לקדם ייצור גלוטתיון. אחד המחקרים שבוצעו עם ד"ר ראוס מאוניברסיטת ארקנסו הראה כי כתוספת גלוטמין הצליחה להוריד את רמות גלוטתיון בגידולים הפיכתם יותר רגישים לכימותרפיה תוך העלאת גלוטתיון בתאים הבריאים הפיכתם יותר עמידים לטיפולים בסרטן. גלוטמין מצוי בשפע צמחים ובשר אך נהרסת בקלות עקב הבישול. מקורות טובים הם פטרוזיליה, תרד וסושי עם דגים לא מבושלים (לוודא במסעדה היא מכובדות מגישת דגים איכותים). תוספי גלוטמין עשויים להשתנות במינונים בין 500 מ"ג ל -5,000 מ"ג. הם באים בצורת כמוסות או אבקה, והם לעתים קרובות מגיעות בצורת "L- גלוטמין" הטבעית. השלמות עם הגלוטמין עשויות להוביל לתופעות לוואי במערכת העיכול. קשישים וחולים עם מחלות כליות וכבד צריכים להיות זהירים מאוד.

מלטונין מיץ דובדבנים - מלטונין הוא הורמון הידוע לווסת את מחזורי השינה, המלטונין מיוצר בבלוטת האצטרובל במוח. מלטונין משתחרר לזרם הדם בשעות הלילה וייצורו מושפע מאוד ע"י האור. מלטונין נחשב לנוגד חמצון רב עוצמה ובעל תפקיד מגרה נוגדי חמצון. מלטונין הוכח להעלות את רמות GSH ביעילות ברקמות רבה, כולל אלה של המוח, הכבד, שרירים בנסיוב הדם. היחיד הידוע מקור טבעי קיימא של מלטונין הוא חמוץ (טארט) דובדבנים, ובעיקר מגוון מונמורנסי, אשר מכילים כמויות ניכרות של מלטונין, המספיק כדי לייצר השפעה חיובית בגוף וללא כל תופעות לוואי שלא כמו את הצורה הסינטטית.

גדילן מצוי - צמח לטיפול בהפרעות כבד שונות, מעודד את הצמיחה והתחדשות של תאי כבד שניזוקו. המרכיב הפעיל של הגדיל שנקרא silymarin המונע חמצון של שומנים ושומר על GSH. מינונים מומלצים להשתנות לא מ-50 ל-500 מיליגרם שלוש פעמים ביום. תגובות רעילות יכולות לפתח עם מנת יתר: התכווצויות, גזים ושלשול.

ציסטאין - חומצת אמינו נדרשת לייצור גלוטתיון ישירות בתאים - המקום שבו גלוטתיון הוא נחוץ ביותר והופק על ידי הגוף עצמו. ציסטאין היא בדרך כלל הגורם בייצור הגלוטתיון.הציסטאין מצויה בפירות רבים, בירקות, בשרים וביצים מלוכדות עם חומצות אמינו אחרות כדי ליצור חלבונים, לעומת זאת, הבישול הורס אותה.

MSM (methylsulfonylmethane) - תורם של גופרית אורגנית, מינרלים לא מתכתיים בכל התאים שלנו וחיוני לחיים. רוב גופרית בגוף האדם הוא בצורת ציסטאין חומצות אמינו המכילות גופרית ומתיונין; עם זאת, MSM משמש מקור גופרית נוספת לתהליכים רבים בגוף משחק תפקיד חשוב בחילוף חומרי גופרית. גופרית דרושה לייצור חומצת אלפא-ליפואית הוויטמין B1, הם קו-פקטורי גלוטתיון חשובים. MSM הוכח לקדם את הסינתזה של גלוטתיון וכדי upregulate הפעילות של אנזימי גלוטתיון בנוכחות של עקה חמצונית גבוהה במחקרים בבעלי חיים.

מי גבינה חלב גולמי מכיל מקדמי גלוטתיון - לקטופרין, בטא-לקטואלבומין ואלבומין. הם מפוגלים מאוד בקלות עקב חום ולחץ מכאני במהלך פיסטור המגון של חלב. לאחר העיכול המוצרים של התפלגות התרכובות הללו לעבור בקלות למחזור הדם, משמש ומערכות אספקת ציסטאין ציסטאין, ובכך לאפשר ציסטאין להיכנס התאים לייצור גלוטתיון. כך אבותינו השתמשו כדי לקבל ציסטאין שלהם מהתזונה לפני פיסטור הפכה חובה.

חלבונים מי גבינה Undenatured - לא כל החלבונים מי גבינה נעשים באותה דרך. חלבונים מי גבינה המיוצרים מחלב באמצעות התהליך של סינון ופילוח קר (הסרת מסוכנים אחרים בחלב) להשאיר את המוצר הסופי undenatured או שינוי. כתוצאה מכך, מולקולת ציסטאין היא למעשה מלוכדות כפולות עם אחר מולקולת ציסטאין נקראת עכשיו ציסטין (לציין את ההבדל באיות).
איכות ייחודית זו של חלבונים מי גבינה undenatured התגלה כתוצאה ממחקר שערך ד"ר גוסטבו Bounous באוניברסיטת מקגיל במונטריאול, קנדה, בראשית 1980. הוא חקר אפקט 'חלבוני undenatured על המערכת החיסונית פרסם תוצאות מאוד מרגשות.

בנוסף כמויות מספיקות של מקדמים, קו-פקטורים מסויימים לגלוטתיון נדרשים לתפקוד מיטבי של מערכת גלוטתיון כולו.
קו-פקטורים אלה הם: ויטמין C, ויטמין E, ויטמינים B1, B2, B6, B12, חומצה פולית (B9), מינרלים סלניום, מגנזיום ואבץ, וחומצה אלפא ליפואית.

מה המשמעות של קו-פקטורים גלוטתיון

הציסטאין מסייע לייצור גלוטתיון ולהגדיל ספיגת התאית של ציסטאין.
עוזרים ליצור מולקולת גלוטתיון מחומצות אמינו - שלושת המקדמות.
עוזרים למחזור גלוטתיון מצורה GSSG החמצון שלה בחזרה מחוזרת GSH (הפעיל) המופחת שלה.
עוזרים לשמור על רמות גלוטתיון ולשמור על יחס GSSG-GSH המאוזן.
ממחזרים אחד את שני בשיפור פעילות הנוגדת חמצון הכוללת.
מעוררים את פעילות מערכת גלוטתיון האנזימטית כולו.

ללא הפקטורים של ויטמינים ומינרלים, כל התהליכים האלה יווצרו הרבה יותר לאט, וכתוצאה מכך, נוגדי חמצון, דטוקסיפיקציה והתגובה החיסונית תיהיה לקויה.

כמו כן, גלוטתיון שומר חלק קו-פקטורים אלה במצב פעיל, וללא גלוטטיון האפקטיביות שלהם כמו נוגדי חמצון תיהיה נמוכה בהרבה.

קו-פקטורים גלוטטיון
הנה סיכום של הפונקציות העיקריות קו-פקטורים.
ויטמין C - נוגד חמצון זה מסייע גלוטתיון בתפקוד זה הוכח מדעית כמסייע להעלות את רמות גלוטתיון בטווח הקצר; ימוחזר גלוטתיון מחומצן בחזרה למצב הפעיל שלו, ובכך לחזק את הגנות נוגדות חמצון; ויטמין C גם ממחזרת ויטמין E וחומצה אלפא ליפואית.
ויטמין E - נוגד חמצון המסייע לגלוטתיון בחיסול רדיקלים חופשיים, כמו ויטמין C; גם הוא נדרש לתפקוד התקין של אנזימי גלוטתיון; זה ממחזר ויטמין C וחומצת אלפא ליפואית.
B ויטמינים - ויטמיני B1 ו- B2 לשמור גלוטתיון והאנזימים שלה בצורות הפעילות שלהם; ויטמין B2 משתתפת ההיווצרות של מולקולת גלוטתיון; ויטמין B6 משפיע סינתזה גלוטתיון בעקיפין, כיוון שישנה חשיבות לתפקוד תקין של חומצות אמינו כולל מקדמי GSH; ויטמין B6 מגדילה את כמות המגנזיום (גורם-שותף חיוני) אשר יכול להכניס תאים; חומצה פולית (B9) דוחף ציסטאין לכיוון ייצור גלוטתיון ולא ייצור הומוציסטאין; חומצה פולית וויטמין B12 עבודה יחד במטבוליזם של חומצות אמיניות סינתזת החלבון. אתה יכול לקרוא עוד על מחסור בוויטמין B12 והשפעתו על בריאות מערכת החיסון.
סלניום - הינו חלק מהאנזים גלוטתיון פרוקסידאז (GPX). גלוטתיון, הידוע גם בשם סלנו-פרוטאים, הם משפחה של אנזימים נוגדי חמצון כי לזרז את התגובה בין גלוטתיון רדיקלים חופשיים.
מגנזיום - נדרש לתפקוד התקין של transpeptidase glutamyl גמא אנזים (GGT) מעורבים בסינתזה של גלוטתיון.
אבץ - מחסור באבץ מפחית את רמות גלוטתיון, במיוחד בתאי דם אדומים. עם זאת, רמות האבץ מעל הרגיל יש תכונות פרו-חמצון ולהפחית גלוטתיון מדי.
חומצה אלפא ליפואית - נוגד חמצון המיוצר ע"י הגוף; זה הוכח מדעית כדי לשפר ולשמור על רמות גלוטתיון עקב גירוי האנזימים המעורבים בסינתזה של גלוטתיון; העוזר להגביר את ספיגת הסלולר של ציסטאין, אבן הבניין המכרעת של גלוטתיון; בנוסף, חומצה אלפא ליפואית ממחזרת ויטמינים C ו- E.

רמות מספיקות של ויטמינים ומינרלים אלה, גם ממזונות או עם תוספת איכות, ישפר את תפקוד מערכת גלוטתיון ולספק תגובה חיסונית טובה יותר.


מאת: ד"ר קובי עזרא (Ph.D) מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן אישי. מטפל בסוכרת, בדיאטה והשמנה, כולסטרול ושומנים בדם ועוד. לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
כתב את הספרים: 1. אבן הפינה בתחום פיתוח גוף. 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול!

4 תגובות:

  1. כתוב מעולה ,מושקע
    חבל שאין כמויות שצריך לקחת כדי לחדש גלוטתיון

    השבמחק
  2. היות וטיפולים הנ"ל נבנים באופן אישי למטופל וכך גם המינונים של רכיבי התזונה עשויים להשתנות בהתאם לפרט... בכל אופן על איזה רכיב אתה מדבר ואולי אוכל לעזור לך.

    השבמחק
    תשובות
    1. מלטונין - לוקח כל לילה כדי לישון 3 מ"ג , עכשיו הבנתי שצריך לגלוטניון ?
      ציסטאין - כמה לקחת
      מתיונין - כמה לקחת
      MSM - כמה לקחת עם אוכל ללא אוכל ?

      יש תוסף גלוטתיון מוכן - שאני אוהב של NOW
      למה לא לקחת מוכן ?

      מחק
    2. 1. מלטונין הינו כאמור הורמון השינה ומשמש לרוב לטיפול בנדודי שינה ראשוניים, המתאפיינים באיכות שינה נמוכה, בקרב בני 55 ומעלה (לרוב זאת ההתוויה הרפואית) במינון של 2 עד 4 מ"ג. דיכאון חורף - אופייני באזורים הצפוניים של כדור הארץ. לעיתים עודף מלטונין שאינו מומר לסרוטונין עשוי עקב כך ליצור מצבי דיכאון. וטיפול טבעי הוא שינה ויקיצה לפי השעון הביולוגי 22:30–06:00, יש לציין שתוספים לתזונה, כויטמין 5HTP, B6, חומצת פולית ואימון ארובי קל מוקדם בשעות הבוקר עשוי לאזן את המצב. מחקרים הראו שמלטונין בעל השפעות נוגדות שגשוג תאים סרטניים, במינונים של 12- 20 מ"ג. מלטונין מגביר את ייצור הורמון הגדילה הטבעי, הנלחם גם ברדיקלים חופשיים. רכיבי תזונה המסייעים לייצור תקין של ההורמון מלטונין, הם: 5HTP, ויטמין B6, ויטמין B12, ניאצינאמיד ואצטיל קרנטין. מפריעים לייצור מלטונין תקין הם: צריכת אלכוהול, מחסור בשעות חשיכה (לא בישראל), קרינה אלקטרומגנטית, צפייה בטלביזיה ומסכים כמחשבים וניידים. שימוש בתרופות כמו נוגדות דיכאון, תרופות פסיכיאטריות, תרופות ללב ולחץ דם, תרופות הסותרות חומצה ומשככי כאבים. לסיכום אוסיף ואומר שהכמויות הסטנדרטיות של השימוש במלטונים למבוגרים לרוב הינה של כ-3 או 10 מ"ג או לפי המלצת המטפל או הרופא. למידע נוסף: http://bit.ly/2DCdded

      2. בקשר לחומצת האמינו ציסטאין או יותר נכון לומר NAC (נ-אצטיל-ציסטאין) הנגזרת היעילה יותר. ויש לומר כי ח. האמינו ציסטאין הינה תרכובת אורגנית השייכת לקבוצת חומצות האמינו הבלתי חיוניות, המכילה גפרית, מה שהופך אותה לנוגדת חימצון יעילה. מהווה חומר מוצא לייצור לגלוטתיון, שהוא כאמור נוגד חמצון טבעי - מטבוליט מרכזי להאטת תהליך ההזדקנות, מגביר פעילות מערכת החיסון ועוד... ובקשר למינון המומלץ באופן כללי הוא כ- 600 עד 1800 מ"ג בהתאם לפרט. למרות כי ישנם מחקרים במצביעים על טיפולים במינונים גבוהים יותר של כ- 3 עד 10 גרם. לפרטים נוספים: http://bit.ly/2BnrDtx

      3. מתיונין לדעתי לרוב לא צריך תוספת (עקב ה- NAC), מתיונין נחשבת לחומצת אמינו חיונית, מונעת הצטברות משקעים שומניים בכבד. מינון באופן כללי הוא 500 עד 2000 מ"ג. למידע נוסף: http://bit.ly/2DAcafS או http://diet2all.net/PAGE766.asp

      4. MSM משכך כאבים, בעל פעילות אנטי דלקתית ומסייע בשיקום רקמות חיבור. בנוסף מסייע לעידוד תהליכים של צמיחה והתחדשות התאים, לרבות רקמות השרירים. המינון המומלץ הינו 2 עד 5 גרם לרוב, ומומלץ עם ויטמין C.

      5. תוסף המכיל גלוטתיון לרוב אינו מומלץ היות ומדובר בטרי-פפטיד מעין מיני חלבון שאינו יכול לעבור מהמעיים למחזור הדם, לכן הוא יתפרק בדומה לאכילת מזון חלבוני.
      מקווה שעזרתי :-)

      מחק