יום שישי, 17 ביוני 2022

אומגה 3 ולחץ דם גבוה מטה אנליזה, קובי עזרא

אומגה 3 ולחץ דם גבוה מטה אנליזה, קובי עזרא. צריכת חומצות שומן רב בלתי רוויות אומגה-3 ולחץ דם, להלן מטה-אנליזה של ניסויים מבוקרים אקראיים.

עדויות עדכניות עשויות לתמוך בשימוש בחומצות שומן אומגה-3 (רצוי חומצה דוקוסהקסאנואית וחומצה איקוספנטאנואית) להורדת לחץ דם, אך החוזק והצורה של הקשר בין מינון לתגובה נותרו לא ברורים.


מחקר זה כלל מחקרים מבוקרים אקראיים שפורסמו לפני 7 במאי 2021, שכללו משתתפים בני 18 ומעלה, ובדק קשר בין חומצות שומן אומגה-3 (חומצה דוקוסהקסאנואית, חומצה איקוספנטאנואית או שניהם) לבין לחץ דם גבוה

מודל רגרסיה מעוקב של שלב אחד עם אפקטים אקראי שימש כדי לחזות את הקשר הממוצע של מינון-תגובה בין צריכת חומצות שומן אומגה-3 יומית ושינויים בחץ דם. 

ערכו גם ניתוחים מרובדים כדי לבחון הבדלים לפי תת-קבוצות שנקבעו מראש. נכללו 71 ניסויים, שכללו 4973 אנשים עם מינון משולב של חומצה דוקוסהקסאנואית + חומצה איקוספנטאנואית של 2.8 גרם ליום (טווח בין-רבעוני, 1.3 גרם ליום עד 3.6 גרם ליום). 

נמצא קשר לא ליניארי הכולל או ברוב תת הקבוצות, המתואר כעקומות תגובה בצורת J. הצריכה האופטימלית הן בהפחתות לחץ דם סיסטולי והן בהפחתות לחץ דם דיאסטולי (מ"מ כספית) הושגה במינונים מתונים בין 2 גרם ליום (לחץ דם סיסטולי, -2.61 [95% CI, -3.57 עד -1.65]; לחץ דם דיאסטולי, -1.64 [95] % CI, -2.29 עד -0.99]) ו-3 גרם/ליום (לחץ דם סיסטולי, -2.61 [95% CI, -3.52 עד -1.69]; לחץ דם דיאסטולי, -1.80 [95% CI, -2.38 עד -1.23]) . 

מחקרים בתת-קבוצות גילו קשרי מינון-תגובה חזקים ולינאריים בקירוב בקרב אוכלוסיות עם יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם ואוכלוסיות מבוגרות יותר.


מסקנות: מטא-אנליזה זו של מינון-תגובה מראה שהצריכה המשולבת האופטימלית של חומצות שומן אומגה-3 להורדת לחץ הדם היא ככל הנראה בין 2 גרם ליום ל-3 גרם ליום. מינונים של צריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3 מעל ל-3 גרם ליום המומלצים עשויים להיות קשורים ליתרונות נוספים בהורדת לחץ הדם בקרב קבוצות בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם.


לצריכה של חומצות שומן אומגה 3 יש קשר לא ליניארי עם ירידה בלחץ הדם. נראה כי הצריכה היומית האופטימלית של חומצת שומן אומגה 3 לשליטה בלחץ הדם היא 3 גרם.


מהן ההשלכות הקליניות? מינון אופטימלי של חומצות שומן אומגה 3 עשוי להיות נחוץ לשליטה בלחץ הדם באוכלוסייה הכללית, אך אנשים שנמצאים בסיכון גבוה לפתח מחלות לב וכלי דם עשויים להפיק תועלת ממינונים גבוהים יותר.

מחקרים אפידמיולוגיים וניסיוניים מצביעים על כך שלחומצות שומן רב בלתי רוויות אומגה-3 (ω3 PUFAs), רצוי כולל חומצה דוקוסהקסאנואית (DHA) וחומצה איקוספנטאנואית (EPA), עשויות להיות יתרונות לבריאות הלב וכלי הדם ע"י הפחתת גורמי סיכון הניתנים לשינוי. 

לדוגמה, צריכת EPA הייתה קשורה עם סיכונים מופחתים לאירועי כלי דם גדולים ב-JELIS (מחקר התערבות שומנים בחומצה יפן)1 ו-REDUCE-IT (הפחתה של אירועים קרדיווסקולריים עם Icosapent Ethyl-Intervention Trial). 

עם זאת, מחקרים קליניים שהושלמו לאחרונה ומטה-אנליזות הראו כי תוספת של ω3 PUFAs לא הציע השפעות חיוביות משמעותיות על אירועים קרדיווסקולריים, כגון הסיכון למחלות לב וכלי דם, אוטם שריר הלב או שבץ מוחי. מטא-אנליזות קודמות בדקו גם את הקשר בין צריכת ω3 PUFA ולחץ דם, אך לא הצליחו לחשוף קשר מובהק של מינון-תגובה או שהראו מגמות סותרות, מטא-אנליזות קודמות אלו בחנו את הקשר בין מינון לתגובה באמצעות מטה-רגרסיה מאוחדת או, ע"י קיבוץ קטגוריות של חשיפה למטא-אנליזות נפרדות, גישות המועדות להטיות ואינן לוקחות בחשבון המתאמים בין השפעות ברמות מינון שונות.


https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.025071

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה