יום ראשון, 30 במאי 2021

מה כדאי לאכול ירקות חיים או מבושלים?, קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, והיום נדבר על מה כדאי לאכול ירקות חיים או מבושלים? ואיך לשפר את יכולת הספיגה של ויטמינים ונוגדי חמצון המצויים במזון? 



 מה יותר בריא לאכול ירקות חיים או מבושלים?

מטופלים רבים שואלים אותי מה כדאי לאכול ירקות חיים או מבושלים? ואני טוען ראשית, ירקות חיים, היות והם גדושים יותר בויטמינים היות וחומרים אורגניים הנ"ל עשויים להתפרק כתוצאה מהחום, כאן אני בעיקר מדבר על ויטמין C, תיאמין, פירידוקסין, ויתר הויטמינים שרגישים לחום. 


אך ישנם ירקות שזמינות הויטמין עולה עקב תהליך הבישול, כמו למשל אכילת גזר חי לעומת מבושל, בתהליך הבישול הזמינות של הקרוטנואידים ובעיקר הבטא-קרוטן שהוא ויטמין A צמחי עולה כפי-6 יותר

אותו החוק חל גם על הקרוטנואיד ליקופן הגורם לפיגמנט האדם שבעגבנייה פלפל אדום ויתר האדומים. אז אכילת עגבנייה חיה מכילה יותר ויטמין C, אך זמינות הליקופן נמוכה, זאת בהשוואה לאכילת עגבנייה מבושלת. 

בפטריות מבושלות יש זמינות לרמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון ופוליפנולים, במיוחד כשמשך הבישול ארוך יותר.

רוב הפירות נאכלים טריים ובכך מהווים מקור מצוין לוויטמין C ובכלל לויטמינים נוספים, מינרלים, נוגדי חמצון ופוליפנולים, לכן אותם לא רצוי לבשל לקומפוט. 

ומה באשר לטיגון עמוק? אז מבחינתי הוא אינו מומלץ, ורצוי להימנע עד כמה שניתן, היות וגורם ליצירת חומרים קרצינוגניים. לעומת זאת אידוי מאוד מומלץ היות והטמפרטורה נמוכה-100 מעלות. 

באופן כללי לא מומלצת הכנת המזון בטמפרטורות גבוהות, כמו אפייה, טיגון וכו'...

בכל אופן אם בכל זאת מטגנים ירקות, זרקו חצי גזר לשמן הרותח, כך שהגזר יספח אליו במהלך הטיגון חלק מהחומרים המחמצנים שנוצרים בהליך הטיגון.

ומספר מילים על היתרונות הבריאותיים של ויטמין C, בתא-קרוטן, ליקופן... היתרונות הבריאותיים של ויטמין C, בטא-קרוטן וליקופן. ויטמינים אלה חיוניים לתפקוד מערכת החיסון, הליקופן חיוני לצמצום הנטייה לסרטן הפרוסטטה והשד.


כמובן שאם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לשאול אותי כאן בתגובות למטה, לשתף ולהירשם לערוץ כדי להישאר מעודכנים בתחומי הבריאות והכושר. 

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה