יום שבת, 11 בנובמבר 2023

איך לשפר ראייה - קובי עזרא

איך לשפר ראייה? שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לבריאות וכושר. בעוד שתוספי תזונה עשויים למלא תפקיד בתמיכה בבריאות העיניים, חשוב לציין שהם אינם פתרון מובטח ויש להשתמש בהם יחד עם אורח חיים בריא. בנוסף, חיוני להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני תחילת כל משטר תוסף חדש. עם זאת, הנה כמה חומרים מזינים הנחשבים בדרך כלל מועילים לבריאות העיניים, במיוחד עם העלייה בגיל (מעל גיל 40)...


לוטאין וזאקסנטין: אלו שני קרוטנואידים המצויים בריכוז גבוה ברשתית העין. הם עוזרים להגן על העיניים מפני גלי אור מזיקים באנרגיה גבוהה כמו קרניים אולטרה סגולות.

לוטאין וזאקסנטין פועלים כנוגדי חמצון, עוזרים לנטרל רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים הם מולקולות המיוצרות על ידי הגוף בתגובה לגורמים שונים, כולל חשיפה לאור אולטרה סגול (UV) ומזהמים סביבתיים. רמות גבוהות של רדיקלים חופשיים עלולות לגרום ללחץ חמצוני, שעלול לתרום לניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) ולמחלות עיניים אחרות.

העיניים חשופות לאור כחול, במיוחד ממסכים דיגיטליים, נורות לד, והשמש. לוטאין וזאקסנטין עוזרים לסנן חלק מהאור הכחול עתיר האנרגיה, ומפחיתים את הסיכון לנזק לתאים הרגישים ברשתית. הגנה זו חשובה במיוחד למניעת ניוון מקולרי.

לוטאין וזאקסנטין הם מרכיבים עיקריים של הפיגמנט המקולרי ברשתית. פיגמנט זה מסייע בהגנה על החלק המרכזי של הרשתית, המכונה המקולה, על ידי ספיגת אור עודף והפחתת סנוור. שמירה על צפיפות פיגמנט מקולרית אופטימלית קשורה לתפקוד ראייה טוב יותר.

מאמינים כי לוטאין וזאקסנטין ממלאים תפקיד במניעת או האטה של התקדמות AMD. מחקרים מצביעים על כך שצריכה תזונתית גבוהה יותר של קרוטנואידים אלו קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח AMD.

חומצות שומן אומגה 3: שנמצאות בשמן דגים, חומצות שומן אומגה 3 יכולות לתרום לבריאות העין הכללית. דגי מים קרים כמו סלמון, מקרל ופורל הם מקורות תזונתיים טובים.

חומצות שומן אומגה 3, במיוחד חומצה איקוספנטאנואית (EPA) וחומצה דוקוסהקסאנואית (DHA), הן שומנים חיוניים הממלאים תפקיד מכריע בבריאות הכללית, והם יכולים גם לתרום לשמירה על ראייה טובה.

מרכיב מבני של הרשתית: DHA, סוג של חומצת שומן אומגה 3, היא מרכיב מבני עיקרי ברשתית. הרשתית היא הרקמה הרגישה לאור בחלק האחורי של העין, אשר ממירה אור לאותות חשמליים, הנשלחים למוח לצורך זיהוי ויזואלי. אספקה מספקת של DHA חשובה לשמירה על שלמות ותפקוד הרשתית.

לחומצות שומן אומגה 3 יש תכונות אנטי דלקתיות. דלקת כרונית קשורה למחלות עיניים שונות, כולל ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) ותסמונת העין היבשה. על ידי הפחתת דלקת, חומצות שומן אומגה 3 עשויות לסייע בהגנה מפני מצבים אלו ולקדם את בריאות העין הכללית.

חומצות שומן אומגה 3 עשויות לספק הקלה לאנשים הסובלים מתסמונת עין יבשה. יובש בעיניים יכול לנבוע מייצור לא מספיק של דמעות או מאיכות דמעות ירודה. אומגה 3 יכולה לעזור לשפר את הרכב הדמעות, להפחית תסמינים של יובש בעיניים ולקדם את נוחות העיניים.

מספר מחקרים מצביעים על כך שצריכה קבועה של חומצות שומן אומגה 3 עשויה להיות קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD), גורם מוביל לאובדן ראייה בקרב מבוגרים. אומגה 3 עשויה לסייע בהגנה על התאים ברשתית מפני מתח חמצוני ודלקת.

חומצות שומן אומגה 3 הן קריטיות להתפתחות מערכת הראייה אצל תינוקות. צריכה אימהית של אומגה 3 במהלך ההריון וההנקה תורמת להתפתחות מערכת הראייה של התינוק, לרבות הרשתית ועצב הראייה.

אומגה 3 עשויה לתרום לחדות ראייה טובה יותר ולרגישות לניגודיות, מה שמאפשר לאנשים לתפוס פרטים בצורה יעילה יותר. זה רלוונטי במיוחד בתנאי תאורה חלשה.

חומצות שומן אומגה 3 תומכות בבריאות הלב וכלי הדם, כולל שמירה על זרימת דם תקינה לעיניים. אספקת דם מספקת חיונית לאספקת חמצן וחומרי מזון לעיניים.

מקורות תזונתיים טובים לחומצות שומן אומגה 3 כוללים דגים שומניים (כגון סלמון, מקרל וסרדינים), אגוזי מלך, זרעי פשתן וזרעי צ'יה

ויטמין C: נוגד חמצון זה חשוב לשמירה על בריאות כלי הדם בעיניים. ויטמין C הוא נוגד חמצון רב עוצמה המסייע בהגנה על העיניים מפני מתח חמצוני. לחץ חמצוני יכול לנבוע מחשיפה לגורמים סביבתיים כמו אור שמש וזיהום. בעיניים, עקה חמצונית יכולה לתרום להתפתחות של ניוון מקולרי (AMD) וקטרקט הקשור לגיל. ויטמין C מסייע בנטרול רדיקלים חופשיים, ומפחית את הסיכון לנזק חמצוני לרקמות העין.

ויטמין C ממלא תפקיד מכריע בסינתזה של קולגן, חלבון מבני המצוי בקרנית, בסקלרה ובכלי הדם של העיניים. קולגן מספק חוזק וגמישות לרקמות אלו. שמירה על שלמות כלי הדם בעיניים חיונית לזרימת דם תקינה ואספקת חומרים מזינים.

ויטמין C תומך בריפוי פצעים, כולל אלו שעלולים להתרחש על פני העיניים. זה יכול להיות חשוב במיוחד לאחר ניתוח עיניים או במקרים של פגיעה בקרנית.

קטרקט הוא מצב שכיח הקשור לגיל שבו עדשת העין הופכת עכורה, מה שמוביל לפגיעה בראייה. ויטמין C, עם תכונותיו נוגדות החמצון, עשוי לסייע בהפחתת הסיכון להיווצרות קטרקט על ידי הגנה על העדשה מפני נזקי חמצון.

ויטמין C תורם לבריאות הדמעות בעיניים, שהוא חיוני למניעת יובש בעיניים. ייצור נאות של דמעות והרכב מאוזן של דמעות חיוניים לשמירה על נוחות העיניים ומניעת יובש.

מקורות: פירות וירקות. 

ויטמין E: נוגד חמצון נוסף המסייע בהגנה על תאים בעיניים מפני נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים. ויטמין E ידוע בתכונותיו נוגדות החמצון, המסייעות בהגנה על התאים מפני נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים. בעיניים, עקה חמצונית יכולה לתרום להתפתחות של ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) ומצבי עיניים אחרים. ויטמין E מסייע בנטרול רדיקלים חופשיים, ומפחית את הסיכון לנזק חמצוני לרקמות העין.

קטרקט, עכירות העדשה בעין, קשורה לעיתים קרובות להזדקנות. ויטמין E עשוי לסייע בהפחתת הסיכון להתפתחות קטרקט על ידי מניעת נזק חמצוני לעדשה. נוגדי חמצון כמו ויטמין E פועלים לשמירה על הבהירות והשקיפות של העדשה.

ויטמין E חשוב לשמירה על קרומי התא, כולל אלו של התאים בעיניים. קרומי תאים בריאים חיוניים לתפקוד תקין של תאים, וזה כולל תאים ברשתית ובחלקים אחרים של העין.

הפחתת הסיכון לניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD): הוא הגורם המוביל לאובדן ראייה בקרב מבוגרים. ויטמין E, יחד עם נוגדי חמצון אחרים, עשויים לסייע בהפחתת הסיכון ל-AMD על ידי הגנה על התאים ברשתית מלחץ חמצוני. מחקרים העלו כי צריכה תזונתית גבוהה יותר של ויטמין E קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח AMD.

דלקת כרונית קשורה למחלות עיניים שונות, ולוויטמין E יש תכונות אנטי דלקתיות. על ידי הפחתת דלקת, ויטמין E עשוי לתרום למניעת מצבים שיכולים להשפיע על הראייה.

מקורות תזונתיים טובים לוויטמין E כוללים אגוזים (במיוחד שקדים ואגוזי לוז), זרעים (כגון גרעיני חמניות), שמנים צמחיים (כמו שמן חמניות ושמן נבט חיטה), וירקות עלים ירוקים (כגון תרד וברוקולי).

אבץ: מינרל זה חיוני להובלת ויטמין A מהכבד לרשתית. הוא נמצא בריכוז גבוה בעין, במיוחד ברשתית. 

אבץ מתפקד כנוגד חמצון, המסייע בהגנה על העיניים מלחץ חמצוני. זה חשוב במיוחד למניעת נזק לתאים ברשתית הנגרמת על ידי רדיקלים חופשיים. מתח חמצוני קשור למחלות עיניים שונות, כולל ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD).

אבץ הוא מרכיב של מספר אנזימים המעורבים בשמירה על המבנה והתפקוד של העין. לדוגמה, אבץ נדרש להפעלת האנזים רטינול דהידרוגנאז, הממלא תפקיד בהפיכת הרטינול (ויטמין A) לצורתו הפעילה, רשתית, ברשתית. תהליך זה חיוני לראייה בתנאי תאורה חלשה.

אבץ קיים בריכוז גבוה ברשתית, במיוחד באזורים החיצוניים. הוא ממלא תפקיד בשמירה על השלמות המבנית של הרשתית, שהיא חיונית לראייה תקינה.

מספר מחקרים מצביעים על כך שצריכה תזונתית גבוהה יותר של אבץ קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח AMD. AMD הוא מצב עיניים מתקדם שיכול להוביל לאובדן ראייה, במיוחד אצל מבוגרים.

אבץ מעורב בתהליך ריפוי פצעים, כולל ריפוי של פציעות בעיניים. זה יכול להיות חשוב במיוחד לאחר ניתוח עיניים או במקרים של טראומה לעין.

אבץ מעורב בחילוף החומרים של ויטמין A, שהוא חיוני לשמירה על ראיית לילה. מחסור באבץ יכול להשפיע על הובלת ויטמין A מהכבד לרשתית, ועלול להוביל לעיוורון לילה.

מקורות תזונתיים טובים של אבץ כוללים בשר, עוף, דגים, מוצרי חלב, אגוזים ודגנים מלאים. בעוד שתוספי אבץ עשוי להיות מועיל לאנשים עם מחסור, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני תחילת כל תוסף כדי לקבוע את המינון המתאים לצרכים האישיים שלך. לצריכה מופרזת של אבץ עלולה להיות השפעות שליליות, ולכן חיוני להגיע לאיזון ולהשיג חומרים מזינים באמצעות תזונה מאוזנת היטב במידת האפשר.

ויטמין A: חיוני לשמירה על בריאות הרשתית. ניתן למצוא אותו במזונות כמו כבד, בטטה וגזר (בצורת קרוטנואידים או ביתא קרוטן).

רודופסין הוא פיגמנט רגיש לאור ברשתית העין, במיוחד בתאי המוט. זה חיוני לראייה בתנאי תאורה חלשה (ראיית לילה). ויטמין A הוא מרכיב מרכזי בסינתזה של רודופסין. כאשר האור פוגע ברודופסין, הוא מעורר סדרה של תגובות כימיות השולחות אותות למוח, ומאפשרות לנו לתפוס תמונות בסביבות דל תאורה.

מחסור בויטמין A יכול להוביל לעיוורון לילה, מצב שבו אנשים מתקשים לראות בתנאי תאורה חלשה. רמות נאותות של ויטמין A חיוניות לשמירה על בריאות ותפקוד הרשתית, במיוחד תאי המוט האחראים על ראיית לילה.

ויטמין A חשוב לתחזוקה של הקרנית, החלק הקדמי הצלול של העין. מחסור בויטמין A עלול להוביל ליובש ולפגיעה בקרנית, וכתוצאה מכך למצב המכונה קסרופטלמיה.

ויטמין A פועל כנוגד חמצון, המסייע בהגנה על העיניים מפני מתח חמצוני. זה יכול להיות חשוב במיוחד למניעת ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) ומצבים אחרים הקשורים לנזק חמצוני.

קרופטלמיה היא מצב המאופיין ביובש בעיניים, עיוורון לילה, ובמקרים חמורים, פגיעה בקרנית. זה קשור לעתים קרובות למחסור בוויטמין A, במיוחד במדינות מתפתחות שבהן הגישה למזונות עשירים בוויטמין A מוגבלת.

ויטמין A חיוני לשמירה על הבריאות הכללית של העיניים, כולל הלחמית ורקמות אחרות. הוא תורם לתפקוד תקין של מערכת הראייה.

ויטמינים מקבוצת B (ובעיקר B6, B9, B12): ויטמינים אלו חשובים לבריאות הכללית, וחוסרים עשויים לתרום למצבים המשפיעים על העיניים. ויטמין B הוא קבוצה של ויטמינים מסיסים במים, ולמרות שהם אינם אחראים ישירות לראייה כמו ויטמין A, הם ממלאים תפקידים חשובים בתמיכה בבריאות העין הכללית ובמניעת מצבים שיכולים להשפיע על הראייה.

ויטמין B1 (תיאמין): חיוני לשמירה על בריאות העצבים, כולל אלו בעיניים. הוא ממלא תפקיד בהעברת אותות עצביים מהעיניים למוח, תורם לתפקוד ראייה תקין.

ויטמין B2 (ריבופלבין): חשוב לשמירה על רקמות בריאות בעיניים. הוא תורם לבריאות הקרנית, החיונית לראייה צלולה. מחסור בריבופלבין עלול להוביל למצבים כמו פוטופוביה (רגישות לאור) וראייה מטושטשת.

ויטמין B3 (ניאצין): מעורב בחילוף החומרים של גלוקוז, שהוא מקור אנרגיה חשוב לתאים בעיניים. זה תומך בבריאות הכללית ובתפקוד העיניים על ידי הבטחת אספקת אנרגיה נאותה.

ויטמין B6 (פירידוקסין): מעורב בסינתזה של נוירוטרנסמיטורים, כולל אלו המעבירים אותות במערכת הראייה. זה גם ממלא תפקיד במטבוליזם של הומוציסטאין, חומצת אמינו שרמות גבוהות שלה קשורות לסיכון מוגבר לניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD).

ויטמין B9 (פולאט): חומצה פולית, או חומצה פולית, חיונית לסינתזה ותיקון של DNA. רמות מתאימות של חומצה פולית עשויות לסייע בהפחתת הסיכון להצטברות הומוציסטאין, הקשורה לסיכון מוגבר ל-AMD.

ויטמין B12 (קובלמין): חיוני לבריאות עצב הראייה, המעביר מידע חזותי מהעיניים למוח. מחסור בויטמין B12 יכול להוביל לנוירופתיה אופטית, מצב שעלול לגרום לפגיעה בראייה.

ויטמין פולאט, B6 ו-B12 לוויסות הומוציסטאין: רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם נקשרו לסיכון מוגבר לניוון מקולרי (AMD) הקשור לגיל. ויטמינים B2, B6 ו-B12, יחד עם חומצה פולית, ממלאים תפקידים בחילוף החומרים של ההומוציסטאין, ועוזרים לווסת את רמותיו.

זאקסנטין ואסטקסנטין: בדומה ללוטאין, לקרוטנואידים אלו תכונות נוגדות חמצון ועשויים לתרום לבריאות העיניים. 

גם zeaxanthin וגם astaxanthin הם נוגדי חמצון רבי עוצמה המסייעים בהגנה על העיניים מלחץ חמצוני. חשיפה לגורמים כמו אור אולטרה סגול (UV) ומזהמים סביבתיים עלולה ליצור רדיקלים חופשיים, אשר עשויים לתרום למחלות עיניים כגון ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) וקטרקט. זאקסנטין ואסטקסנטין מנטרלים את הרדיקלים החופשיים הללו, ומפחיתים את הסיכון לנזק חמצוני לעיניים.

Zeaxanthin הוא מרכיב עיקרי בפיגמנט המקולרי ברשתית. יחד עם לוטאין, קרוטנואיד נוסף, זאקסנטין יוצר שכבת הגנה הקולטת עודפי אור כחול ואולטרה סגול, מפחיתה סנוור ומונעת נזק לתאים הרגישים במקולה. שמירה על צפיפות פיגמנט מקולרית אופטימלית קשורה לתפקוד ראייה טוב יותר.

גם zeaxanthin וגם astaxanthin נחקרו על תפקידם הפוטנציאלי במניעת ניוון מקולרי הקשור לגיל. מחקרים מסוימים מצביעים על כך שצריכה גבוהה יותר של קרוטנואידים אלה עשויה להיות קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח AMD, מצב עיניים מתקדם שעלול להוביל לאובדן ראייה אצל מבוגרים.

Zeaxanthin, במיוחד, נקשר לרגישות ניגודיות מוגברת, המתייחסת ליכולת להבחין בין עצמים וצבעים. רגישות ניגודיות משופרת יכולה לתרום לחדות ראייה כללית טובה יותר.

Astaxanthin, במיוחד, נחקר על היתרונות הפוטנציאליים שלו בהפחתת עייפות ומאמץ בעיניים. זה עשוי להיות רלוונטי במיוחד עבור אנשים המבלים תקופות ממושכות מול מסכים או עוסקים בפעילויות הדורשות מיקוד ויזואלי אינטנסיבי.

גם zeaxanthin וגם astaxanthin תורמים לבריאות הכללית של העיניים. הם תומכים במבנה הרשתית, עוזרים לשמור על שלמות כלי הדם בעיניים, ועשויות להיות להם השפעות אנטי דלקתיות התורמות לבריאות העיניים.

מקורות לזאקסנטין כוללים ירקות עלים ירוקים, תירס ופלפל כתום. אסטקסנטין נמצא בסוגים מסוימים של אצות, אשר נצרכים לאחר מכן ע"י דגים וסרטנים. צריכת פירות ים, כגון סלמון ושרימפס, יכולה לספק אסטקסנטין.

נחושת: המינרל פועל בשילוב עם אבץ לשמירה על בריאות העין. 

נחושת פועלת כקופקטור לאנזים נוגד החמצון סופראוקסיד דיסמוטאז (SOD). אנזים זה עוזר לנטרל רדיקלים חופשיים, העלולים לגרום ללחץ חמצוני ולנזק לתאים בעיניים. על ידי השתתפות בתגובות נוגדות חמצון, נחושת מסייעת בהגנה על העיניים מפני נזקי חמצון.

נחושת מעורבת ביצירת קולגן, חלבון מבני המהווה מרכיב חיוני בקרנית וברקמות אחרות בעין. קולגן מספק חוזק ותמיכה לקרנית, שומר על שקיפותה ובריאותה הכללית.

נחושת היא קו-פקטור לאנזים טירוזינאז, המעורב בייצור המלנין. המלנין הוא הפיגמנט האחראי על צבע העיניים, העור והשיער. בעיניים, המלנין מסייע בהגנה על הרשתית מפני נזק הנגרם מחשיפה מופרזת לאור.

נחושת ממלאת תפקיד בחילוף החומרים ובהובלת הברזל. הברזל חשוב להובלת החמצן, ואספקת חמצן נכונה חיונית לבריאות העיניים. נחושת עוזרת לווסת את רמות הברזל ומבטיחה שהעיניים יקבלו אספקת חמצן נאותה.

נחושת חיונית להיווצרות ותחזוקה של רקמות חיבור בכל הגוף, כולל אלו בעיניים. רקמות החיבור מספקות תמיכה מבנית למרכיבי עיניים שונים, תורמת לתפקודם הכללי ולבריאותם.

בעוד שנחושת חיונית לתפקודים גופניים שונים, כולל בריאות העיניים, חשוב לציין שצריכת נחושת מופרזת עלולה להזיק. הכמות המומלצת לתזונה (RDA) לנחושת למבוגרים היא בסביבות 900 מיקרוגרם ליום. נחושת מצויה במגוון מזונות, כולל פירות ים, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים ובשר איברים.

אוכמניות: מספר מחקרים מצביעים על כך שלאוכמניות, קרוב משפחה של האוכמניות, עשויות להיות יתרונות לראייה. אוכמניות זוכות לרוב לשבחים על היתרונות הפוטנציאליים שלהן לבריאות העיניים בשל תכולתן העשירה של נוגדי חמצון וחומרים מזינים אחרים. 

אוכמניות עשירות בנוגדי חמצון, במיוחד פלבנואידים, אשר נקשרו למגוון יתרונות בריאותיים. נוגדי חמצון עוזרים לנטרל רדיקלים חופשיים בגוף, כולל העיניים, אשר יכולים לתרום לניוון מקולרי (AMD) הקשור לגיל ולבעיות ראייה אחרות.

מספר מחקרים מראים כי נוגדי החמצון באוכמניות, כמו אנתוציאנינים ופלבונואידים אחרים, עשויים לסייע בהפחתת הסיכון לניוון מקולרי הקשור לגיל. AMD הוא הגורם המוביל לאובדן ראייה בקרב מבוגרים.

תרכובות מסוימות באוכמניות עשויות לשפר את תפקוד הראייה. לדוגמה, אנתוציאנינים, הפיגמנטים האחראים לצבע הכחול באוכמניות, נחשבים כמשפרים את זרימת הדם לעיניים ועשויים לשפר את היכולת להסתגל לתנאי תאורה שונים.

אוכמניות עשויות לעזור להקל על עייפות ומאמץ בעיניים, במיוחד עבור אנשים המבלים שעות ארוכות מול מסכים. נוגדי החמצון באוכמניות עשויים לסייע בהגנה על העיניים מפני הלחץ החמצוני הקשור לזמן מסך ממושך.

הפלבנואידים באוכמניות עשויים לתרום לשמירה על בריאות כלי הדם, כולל אלו בעיניים. כלי דם בריאים חיוניים לאספקת חומרים מזינים וחמצן לעיניים.

דלקת כרונית קשורה למחלות עיניים שונות. לאוכמניות יש תכונות אנטי דלקתיות, שעשויות לתרום לבריאות העין הכללית ולהפחית את הסיכון למצבים דלקתיים שעלולים להשפיע על הראייה.

חשוב לציין שבעוד אוכמניות הן מזון מזין עם יתרונות פוטנציאליים לבריאות העיניים, הן אינן תרופה לבעיות ראייה. בנוסף, שמירה על תזונה מאוזנת היטב הכוללת מגוון של פירות, ירקות ומזונות עשירים בחומרים מזינים אחרים היא חיונית לבריאות הכללית, כולל בריאות העיניים.

זכרו, תמיד עדיף להשיג חומרים מזינים באמצעות תזונה מאוזנת ועשירה בפירות, ירקות ומזונות מלאים. אם שוקלים ליטול תוספי מזון, חשוב לדבר עם איש הבריאות שלך כדי לקבוע את המינון המתאים לצרכים האישיים שלך וכדי להבטיח שהם לא יתקשרו לרעה עם כל תרופה שאתה עשוי לקחת. בדיקות עיניים סדירות חשובות גם לשמירה על ראייה טובה וזיהוי בעיות פוטנציאליות בשלב מוקדם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה