דילוג לתוכן הראשי

ויטמין k2 במזון, קובי עזרא

היום אספר לכם על ויטמין k2 במזון ואילו מזונות מכילים ריכוז גבוה יותר של ויטמין K2, שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית. 

ויטמין K2 נמצא בעיקר במזונות מעולם החי ובמזות מותססים מסוימים. כמויות קטנות מיוצרות גם ע"י חיידקי המעיים במערכת העיכול שלנו.

מקורות בתזונה לויטמין K2 הם: המקור העשיר ביותר הוא נאטו שזה למעשה פולי סויה מותססים (אך מריחים גיהנום גם בטעם). אציין שכף אחת של נאטו מכילה 150 מיקרוגרם של ויטמין K2. 

מקורות עשירים אחרים הם גבינות לסוגיהם השונים. אך העיקר מדובר בגבינות קשות ושמנות (כמו: גאודה וברי). בעיקר גבינות מבקר שאכל עשב-דשה (העשיר בויטמין K1), היות ובדגנים ותירס הם דלים בויטמין באופן יחסי. 
הגבינות מכילות ויטמין K2 בצורות השונות, החל מ- MK4, ועד MK9, כלומר MK4, MK5, M6, MK7, MK8, MK9. 

למשל, ישנם 50 מיקרוגרם בגבינת מונסטר (גבינה שווצרית מחלב לא מפוסטר), 
34 מיקרוגרם בגבינת קממבר, כ-32 מיקרוגרם בגבינת גאודה מיושנת, ו-12 מיקרוגרם בגבינת צ'דר. 

מקור אחר לויטמין K2 הוא ויטמין K1 שמצוי מירקות ירוקים (בעיקר בעלים ירוקים וכהים), ומומר לויטמין K2 ע"י חיידקי המעיים, כמו חיידקי אי-קולי (הלא פתוגני). 

בשרים ובעיקר כבד, במנה של 100 גרם כבד יש כ-11 מיקרוגרם של ויטמין K2. 

בעוף יש כ- 10 מיקרוגרם למנה של 100 גרם, בעוף יש כפי- 5 עד 10 מתכולת ויטמין K2 של בשר בקר. 

בכף חמאה יש 2 מיקרוגרם ויטמין K2. אך יש לציין שכף חמאה מכילה גם כ-100 קלוריות ו-11 גרם שומן. 

חלמון ביצה עשוי להכיל בטווח של כ- 67 ל-192 מיקרוגרם ויטמין K2. אציין שהכמות תלויה במה שהתרנגולת אוכלת. לכן תרנגולות שצורכות תירס ו/או סויה נמצאות בסיכון גבוה יותר למחסור בוויטמין K וכך גם אנו.

כבד אווז מכל המזונות שמקורם מהחי, כבד אווז בולט מאוד כמקור העשיר ביותר לויטמין K2 בצורה של mk-4. לא ברור מדוע האווזים מכילים כמויות כאלה. אווזים ניזונים מצמחים ירוקים במידה רבה יותר מאשר תרנגולות. 

כרוב מוחמץ (כרוב כבוש הוא כרוב מותסס) ובכלל מזונות מותססים מכילים ויטמין K2, בעזרת התססה ע"י החיידקים. בחצי כוס כרוב כבוש יש 2.75 מיקרוגרם ויטמין K2.

ואם אתם נוטלים ויטמין D ובעיקר במינונים גבוהים, אז חשוב מאוד להוסיף ויטמין K2 היות והם פועלים יחד ויטמין K2 מסייע להעברת הסידן לאחר שנספג אל העצמות. 

ויטמין D מסייע לספיגת הסידן מהמעיים למחזור הדם, וויטמין K2 מסייע למנוע את שקיעתו של הסידן ברקמות הרכות, כמו: 
1. כלי הדם (וכך עשוי להחיש משקעי סידן העורקים, ומהמשך התקף לב), 
2. בדרכי השתן ואז להגביר נטייה להיווצרות אבנים בכליות ובדרכי השתן, 
3. וצמצום שקיעת סידן במפרקים, וכך לצמצם את הנטייה לכאבי פרקים והסתיידויות ועשויות ללחוץ על עצבים בעמוד השידרה. 

כלומר שויטמין K2 מצמצם את הנטייה להרעלת ויטמין D. גם מגנזיום וויטמין A מסייעים לצמצום משקיעת סידן הרקמות הרכות. 

כמובן שלויטמין K2 ישנם תפקידים נוספים, כמו: שיפור הרגישות לאינסולין עקב השפעתו על האוסטאוקלצין, כך מצמצם את הנטייה לתנגודת לאינסולין וייצור ברמת הסוכר בדם. 
ויטמין K2 יכול לצמצם את התגובה הדלקתית, עלייה הייצור האנרגיה במיטוכונדריה (כמו למשל במהלך האימון), מגביר את רמת הטסטוסטרון לרמה אידאלית, חיזוק העצמות וכך צמצום הנטייה  לשברים, לאוסטאופניה ואוסטיאופורוזיס, צמצום הנטייה לסרטן וכו'... 

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

קריאטין לבריאות הנפש והגוף - אנטי אייג'ינג, קובי עזרא

האם קריאטין מסייע לבריאות הנפש והגוף האידאלית - אנטי אייג'ינג. קריאטין משמש בעיקר ספורטאים ומפתחי גוף לצורך שיפור כוח השרירים והביצועים הספורטיבים, אך היתרונות שלו הם מעבר לספורט, במיוחד כשמדובר באנטי אייג'ינג ובשיפור הבריאות הכללית.  שימור מסת שריר - ככל שאנו מתבגרים, אנו מאבדים באופן טבעי מסת שריר וחוזק, מצב המכונה סרקופניה. המצב הנ"ל הוא גורם מרכזי בניידות וסיכון מוגבר לנפילות ושברים כתוצאה מכך. קריאטין עוזר ע"י תמיכה במטבוליזם האנרגתי של תאי השריר ומקל על התכווצויות שרירים יעילה יותר. שמאפשר שמירה על מסת שריר רזה , אפילו אצל מבוגרים יותר שאולי לא עוסקים באימונים בעצימות גבוהה. תפקוד קוגניטיבי טוב יותר  מחקרים חדשים מראים שתוספי קריאטין עשויים להועיל לבריאות המוח. מכיוון שהמוח דורש כמויות גבוהות של אנרגיה, קריאטין ממלא תפקיד בהבטחת האנרגיה של התאים כדי לבצע משימות ביעילות. מחקרים מראים שקריאטין עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, במיוחד באוכלוסיות מזדקנות, ע"י שיפור הזיכרון, זמני התגובה והבהירות המנטלית. שיכול להיות בעל ערך בהפחתת ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל. אנ...

ויטמין D ובריאות המוח - מה הקשר? קובי עזרא

ויטמין D ובריאות המוח : מחקר רנדומיזציה תצפיתית ומנדלית. רמה גבוה יותר של ויטמין D הוצע כבעל השפעות מועילות על בריאות המוח. המטרה הייתה לחקור את הקשר בין 25-הידרוקסיויטמין D [25(OH)D], תכונות הדמיה עצבית, והסיכון לדמנציה ושבץ מוחי. {1} מחסור ויטמין d  היה קשור לסיכון מוגבר לדמנציה ושבץ מוחי, עם הקשר החזק ביותר לאלו עם 25(OH)D <25 nmol/L (לעומת 50-75.9 nmol/L; HR מותאם: 1.79; 95% CI: 1.57, 2.04 ו-HR: 1.40; 95% CI: 1.26, 1.56, בהתאמה).  ניתוחי MR לא ליניאריים אישרו את השפעת הסף של 25(OH)D על דמנציה, כאשר הסיכון צפוי להיות גבוה ב-54% (95% CI: 1.21, 1.96) עבור המשתתפים ב-25 ננומול/ליטר בהשוואה ל-50 ננומול/ליטר. 25(OH)D לא היה קשור לתוצאות הדמיה עצבית או לסיכון לשבץ בניתוחי MR. נתח השפעה פוטנציאלי מצביע על כך שניתן למנוע 17% (95% CI: 7.22, 30.58) מדמנציה על ידי הגדלת 25(OH)D ל-50 ננומול/ליטר. ה מסקנות : רמה נמוכה של ויטמין D הייתה קשורה לתוצאות הדמיה עצבית ולסיכונים לדמנציה ושבץ מוחי גם לאחר התאמה מקיפה של משתנים. ניתוחי MR תומכים בהשפעה סיבתית של מחסור בוויטמין D על דמנציה אך ל...

איזה מגנזיום הכי יעיל?, קובי עזרא

ההבדלים בין סוגי תוספי המגנזיום השונים נובעים בעיקר משיטות הספיגה והיציבות שלהם, המשפיעות על הזמינות הביולוגית (bioavailability) בגוף. להלן פירוט המאפיינים העיקריים של כל צורה, מבוסס על מחקרים וטכנולוגיות קיימות.. 1.  מגנזיום ליפוזומלי (Liposomal Magnesium) המגנזיום עטוף במעטפת שומנית (ליפוזום), המגנה עליו מפירוק במערכת העיכול ומשפרת את ספיגתו בתאים דרך מיזוג עם קרומי התא. יתרונות : ספיגה יעילה יותר בהשוואה לצורות מסורתיות (כמו מגנזיום אוקסיד או ציטרט), בזכות הגנה מפני חומצות קיבה ואנזימי עיכול. מפחית תופעות לוואי גסטרואינטסטינליות (כמו שלשול), שכן המגנזיום משתחרר באופן מדורג. מחקרים מוכיחים כי ליפוזומים מעלים רמות מגנזיום בפלזמה וברקמות ביעילות גבוהה. חסרונות : ייצור יקר יותר, ותלוי באיכות הליפוזומים (גודל ויציבות). 2.  מגנזיום בננוטכנולוגיה (Nano-Magnesium) חלקיקי מגנזיום בגדלים ננומטריים (1-100 ננומטר), המגדילים את שטח הפנים ומשפרים מסיסות וספיגה במעי. יתרונות : ספיגה מהירה ויעילה דרך מחסומי רירית המעי, בזכות גודלם הזעיר. פוטנציאל להגעה לרקמות עמוקות יותר (למשל, מוח או עצמ...