יום שני, 5 באוגוסט 2024

תזונה אפיגנטיקה, קובי עזרא

האם ידעתם שישנם רכיבים טבעיים העשויים להשפיע על האפיגנטיקה? רכיבים טבעיים הוכחו כבעלי השפעות אפיגנטיות שעשויות לסייע במניעת מחלות ולקדם אנטי אייג'ינג. שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לבריאות וכושר. 


ראשית אספר מהי אפיגנטיקה? מדובר בשינוי של ביטוי הגנים שאינם נובעים משינויים ברצף הדנ"א עצמו. המונח "אפי" בא מיוונית ומשמעותו "בנוסף", כלומר משהו שהוא בנוסף לגנטיקה הרגילה. כלומר השפעת אורח החיים על הגנים בגופנו. 

פוליפנולים: תרכובות כמו רזברטרול, המצויות בענבים וביין אדום, יכולות להשפיע על מתילציה של DNA, שינויים בהיסטונים וביטוי miRNA [1][2]. השפעות אלו עשויות לסייע במניעת סרטן ומחלות אחרות הקשורות לגיל.

*היסטונים הם חלבונים חשובים מאוד הממלאים תפקיד מרכזי בארגון ה-DNA בתא.

איזופלבונים: Genistein, שנמצא במוצרי סויה, הוכח כבעל השפעות אפיגנטיות שעשויות לסייע במניעת סרטן[1][2].

Isothiocyanates איזוטיוציאנטים: סולפוראפן Sulforaphane, המצוי בירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי, כרוב, כרובית וחרדל, יכול לשנות אצטילציה של היסטון ועשוי להיות בעל תכונות מונעות סרטן[2][3].

יש לציין שנבטי ברוקולי עשוי להיות עד כפי-25 חזק יותר מאשר ברוקולי גלם רגיל.

ויטמינים: ישנם ויטמינים, כמו: A, C, E, B6, פולאט (B9) ו-B12, מעורבים בוויסות האפיגנטי[1]. לדוגמה:

ויטמינים A, C ו-E יכולים להשפיע על מתילציה של DNA ושינויים היסטונים[1].

ויטמין B12 משפיע על מתילציה של DNA[1].

כורכומין: שנמצא בשורש הכורכום, הוכח כמשפיע על מתילציה ב-DNA, שינויים בהיסטונים וויסות ה-miRNA, ועשויים להציע יתרונות אנטי-סרטניים ואנטי-דלקתיים[1].

תה ירוק: Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) שמצוי בתה ירוק הוכח כבעל השפעות אפיגנטיות שעשויות לסייע במניעת סרטן ומחלות אחרות[2].

תרכובות שום: תרכובות אורגניות גופרית שמצויות בשום יכולות לווסת את פעילות ההיסטון דהאצטילאז, ועלולה להציע השפעות מונעות סרטן[3].

ניתן לשלב תרכובות טבעיות אלו, המכונות לעתים קרובות "אפינוטריאנטים", בתוכניות תזונה  למטרות רפואיות או כימותרפיות [2]. הם עשויים לסייע בשינוי האפיגנום בדרכים מועילות, העלולות להפוך את הפעלת הגנים החריגה או השתקה הקשורה למחלות ותהליכי הזדקנות שונים[2].

חשוב לציין שבעוד שהתרכובות הללו מראות הבטחה במחקרי מעבדה ובעלי חיים, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין את ההשפעות שלהן על בני אדם ולקבוע מינונים אופטימליים למניעת מחלות וליתרונות אנטי-אייג'ינג. בנוסף, יש להתייחס לרכיבים טבעיים אלו כחלק מגישה הוליסטית לבריאות, לרבות תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה ואורח חיים בריא.


מקורות:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9967112/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3197720/

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S216183132200552X

[4] https://www.nature.com/scitable/topicpage/epigenetic-influences-and-disease-895/

[5] https://www.ejinme.com/article/S0953-6205%2823%2900193-0/fulltext

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה