מטופלים רבים שואלים אותי: האם תוספי תזונה עוזרים? האם לקחת תוספי תזונה?, האם תוספי תזונה מזיקים?, תוספי תזונה האם זה בריא?. וכאן אנסה להשיב לכם על כך. שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות אופטימלית.
ראשית אציין שתוספי תזונה כשמם כן הם, כלומר שהם מהווים כילי עזר לתזונה יותר אידאלית ו/או להשלים את מצב החסר הספציפי של המטופל.
הרעיון מאחורי תוספי תזונה הוא לספק רכיבים מזינים שאולי לא נצרך בכמות מספקת. תוספי מזון יכולים להיות ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, חומצות שומן וחומרים אחרים.
בעבר כששאלו אותי האם אנו זקוקים לתוספי תזונה? אז תשובתי היית שרוב האנשים אינם צריכים ליטול תוספי ויטמינים ויכולים לקבל את כל הויטמינים והמינרלים הדרושים להם מאכילת תזונה בריאה ומאוזנת.
אך נשאלת השאלה האם כך אנו יכולים לחיות ולהינות מבריאות אופטימלית ואידאלית לאורך כל שנות חיינו? לכך התשובה היא לרוב האנשים היא לא!
מצד שני אין זה אחראי לומר לכל האנשים תתחילו לוטול תוספי תזונה! כאן נכנס עקרון האינדיבידואל, היות ולכן אדם ישנם את הצרכים הפיזיולוגיים שלו, כך אני מסביר למטופלי ישנו הצורך להתאים את תוכנית התוספים בדומה לתוכנית הטיפולים. למשל האחד בעל נטייה גנטים לפתח התקף לב, והשני בעל נטייה מוגברת לדלקות מפרקים.
מי צריך תוספי תזונה?
תוספי תזונה אינם תחליף לתזונה בריאה ומאוזנת. דיאטה הכוללת שפע של פירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבון מספיק ושומנים בריאים אמורה לספק בדרך כלל את כל אבות המזון הדרושים לבריאות טובה.
ישנן קבוצות אוכלוסייה מסוימות שעשויות להזדקק לתוספי תזונה, גם כאשר הם אוכלים בריא. למשל נשים בגיל הפוריות, אנשים הנוטלים תרופות ספציפיות.
במצב אידאלי שהוא דל מאוד הסטרס, והמזון אינו מתועש או מרוסס אולי לא היינו זקוקים לתוספי תזונה וצמחי מרפא במטרה לשמור על בריאות איתנה ולתפקד לצורה אידאלי עד לגיל מופלג.
מיכן ניתן להבין שאנו לא חיים בצורה אידאלית (זיהום אויר, כימיקלים במזון וכו').
בנוסף יש לציין שצריך לאכול בצורה נינוחה ורגועה וללעוס את המזון בצורה טובה. וכידוע חלקינו ממהרים ואוכלים בשילוב עשיית דבר מה, כך שתשומת הלב אינה 100% באכילה.
ישנם אנשים שכעבור 2-3 לעיסות הם בולעים את המזון, דבר המקשה על גופנו לפרקו ולנצלו בצורה אופטימלית, כך גם אנשים מבוגרים חסרי שיניים ו/או אנשים עם מערכת עיכול קלוקלת, כמו מצבים דלקתיים קורוהן, קוליטיס אולצרוזה וכו'.
אנשים העוסקים בפעילות גופנית קבוע (ובעיקר ספורטאים), זקוקים לעיתים קרובות לתוספת פחמימות, חלבונים ושומנים, גם ליותר ויטמינים ומינרלים (בעיקר לנוגדי חמצון וויטמיני B).
אנשים הצורכים אלכוהול ומעשנים קבועים זקוקים ליותר ויטמינים ומינרלים (ובעיקר נוגדי חמצון). אציין שגם אנשים שחיים בסביבה עם זיהום אוויר גבוה.
נשים הרות ובעיקר שסובלות מבחילות והקאות, היום ישנו נוהל ליטול חומצה פולית (השייכת למשפחת ויטמיני B) במטרה למנוע מום בעובר שנקרא: ספינה ביפידה (שדרה שסועה).
אנשים מבוגרים זקוקים לתוספת וזאת עקב עיכול לקוי בשל ירידה ברמת הפרשות של החומצה ההידרוכלורית ואנזימי עיכול.
לעיתים שימוש בתרופות מסוימות גורמות לחסרים תזונתיים, כמו למשל השימוש במטפורמין שעשוי ליצור חסרים בוטימין B12. או אנטיביוטיקה בעיקר הרחבת טווח שמחסלת גם את החיידקים הידידותיים שמסייעים בייצור ויטמיני B ו-K.
כמובן שישנם גורמים נוספים שעשויים להגביר את הדרישה של גופנו לרכיבי תזונה ספציפיים.
בכל אופן כאן לא אוכל לומר לכם מינונים של צריכת ויטמינים, מינרלים או צמחי מרפא, היות ולכל אדם ישנה את הפיזיולוגיה שלו ויזדקק לרמות או למינונים שונים, כלומר שהכל צריך להיעשות בבסיס אישי המותאם לפרט...
דוגמאות לקבוצות אוכלוסייה הדורשות ייעוץ ספציפי לגבי תוספי תזונה:
אנשים מעל גיל 50: לרוב זקוקים ליותר ויטמין D, ויטמין B12, חומצה פולית.
נשים בגיל הפוריות: חומצה פולית וויטמין D, אולי ברזל.
נשים מניקיות: ויטמין D ואולי גם אומגה-3.
ילדים מתחת לגיל 5: ויטמין A, ויטמין C, ויטמין D, אם כי ילדים עם תיאבון טוב שאוכלים מגוון רחב של מזון עשויים שלא להזדקק להם.
אנשים שאינם נחשפים לשמש דיי הצורך או בעלי עור כהה יותר: לרוב זקוקים לתוספת ויטמין D.
טבעונים: ויטמין B12, ויטמין D.
מצד שני ישנו הצורך שלא לתסף יתר על המידה וכך ליצור הרעלה.
בנוסף בנשים הרות (הריון), למשל, תוספי מזון המכילים ויטמין A (רטינול) כולל שמן כבד דגים עלולים להזיק ולגרום למומים מולדים אם חורגים במידה ניכרת מהמינון המומלץ, או חריגה ממנו לאורך זמן.
גם לעונות השנה ישנה השפעה על רמת הויטמינים, למשל קשה מאוד לאנשים לקבל מספיק ויטמין D ממזון בלבד, לרבות נשים בהריון ונשים מניקות, לכן הם צריכים לשקול ליטול תוסף של ויטמין D במהלך הסתיו והחורף.
===
בכל אופן אנו זקוקים ליותר ויטמינים ומינרלים לרוב עקב, חשיפה לרעלים ומתכות כבדות, בנוסף איכות המזון אינה אידאלית ישנם מחקרים שהראו כי תכולת הוויטמינים והמינרלים בפירות וירקות משנות 1950 בהשוואה לשנות ה-2000 ירדה בצורה משמעותית.
זאת בנוסף לאכילת מזון מעובד שמאבדים חלק ניקר מרכיבי התזונה החשובים. אז מה דעתכם בנושא? האם אתם זקוקים לתוספי תזונה? למרות שהדעות חלוקות, הייתי מסכם זאת באופן כללי כמובן שכל מקרה לגופו, בהתאם למצב הפיזיולוגי, פסיכולוגי וכו'...
===
פירות וירקות שגדלו לפני עשרות שנים היו הרבה יותר עשירים בויטמינים ומינרלים מהזנים שרובנו צורכים היום. האשם העיקרי במגמה התזונתית המטרידה הזו הוא דלדול הקרקע: שיטות חקלאיות אינטנסיביות מודרניות הוציאו כמויות הולכות וגדלות של חומרים מזינים מהאדמה שבה גדל המזון שאנו אוכלים.
מחקר בנושא נעשה ע"י דונלד דייויס וצוות החוקרים שלו מאוניברסיטת טקסס במחלקה לכימיה וביוכימיה של אוסטין פורסם בדצמבר 2004 ב-Journal of the American College of Nutrition. הם בחנו נתונים תזונתיים של משרד החקלאות האמריקאי משנת 1950 וגם משנת 1999 עבור 43 ירקות ופירות שונים, ומצאו "ירידה מהימנה" בכמות החלבון, הסידן, הזרחן, הברזל, ריבופלבין (ויטמין B2) וויטמין C במהלך חצי המאה האחרונה.
מה אפשר לעשות? המפתח לתוצרת בריאה יותר הוא אדמה בריאה יותר. החלפת שדות בין עונות גידול כדי לתת לאדמה זמן לשיקום יהיה צעד חשוב אחד. כמו כן, ויתור על חומרי הדברה ודשנים לטובת שיטות גידול אורגניות טוב לאדמה, לתוצרת ולצרכניה. מי שרוצה לקבל את הפירות והירקות המזינים ביותר צריך לקנות באופן קבוע מחקלאים אורגניים מקומיים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה