יום ראשון, 16 ביוני 2024

קפה יתרונות בריאות וחסרונות - קובי עזרא

לצריכת קפה ישנן יתרונות וחסרונות, למשל אחד החסרונות שלו הוא מצמצם את ניצולם של ויטמינים (בעיקר ויטמין D וויטמיני B) ומינרלים (כמו: סידן, מגנזיום וברזל בעיקר). 


אך יש לקפה גם יתרונות בריאות, בנוסף להשפעותיו הממריצות, קפה נקשר לרשימה ארוכה של יתרונות בריאותיים פוטנציאליים.

קפה מגביר את רמות האנרגיה: 

קפה מכיל קפאין, ממריץ של מערכת העצבים המרכזית הידוע ביכולתו להילחם בעייפות ולהגביר את רמות האנרגיה (1).

הסיבה לכך היא שקפאין חוסם את הקולטנים של נוירוטרנסמיטר הנקרא אדנוזין, וזה מגביר רמות של נוירוטרנסמיטורים אחרים במוח שלך המווסתים את רמות האנרגיה שלך, כולל דופמין (מקור 2, 3).

מחקר קטן אחד מצא שצריכת קפאין הגדילה את הזמן עד לתשישות במהלך אימון רכיבה על אופניים ב-12% והפחיתה משמעותית את רמות העייפות הסובייקטיביות אצל המשתתפים (4).

במחקר אחר נמצאו ממצאים דומים, שדיווח כי צריכת קפאין לפני ובמהלך סיבוב גולף שיפרה את הביצועים, העלתה את רמות האנרגיה הסובייקטיביות והפחיתה את תחושות העייפות (5).


קפה מכיל קפאין, חומר ממריץ שהוכח כמגביר את רמות האנרגיה ומפחית עייפות על ידי שינוי רמות של נוירוטרנסמיטורים מסוימים במוח. 

עשוי להיות קשור לסיכון נמוך יותר לסוכרת מסוג 2: מחקרים מסוימים מצביעים על כך שצריכת קפה באופן קבוע עשויה להיות קשורה לירידה בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 בטווח הארוך.

למעשה, סקירה אחת של 30 מחקרים מצאה שכל כוס קפה שצרכו אנשים ביום קשורה לסיכון נמוך ב-6% לפתח סוכרת מסוג 2 (6).

סביר להניח שזה נובע מהיכולת של הקפה לשמר את תפקוד תאי הבטא בלבלב שלך, שאחראים לייצור אינסולין כדי לווסת את רמות הסוכר בדם (7).

בנוסף, הוא עשיר בנוגדי חמצון ועשוי להשפיע על רגישות לאינסולין, דלקת ומטבוליזם - כולם מעורבים בהתפתחות סוכרת מסוג 2 (מקור 8).


יכול לתמוך בבריאות המוח

למרות שמחקרים העלו תוצאות מעורבות, מחקרים מסוימים מראים שקפה עשוי לסייע בהגנה מפני הפרעות ניווניות מסוימות, כולל מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון.

על פי סקירה אחת של 13 מחקרים, אנשים שצרכו קפאין באופן קבוע היו בסיכון נמוך משמעותית ללקות במחלת פרקינסון. יתרה מכך, צריכת קפאין גם האטה את התקדמות מחלת פרקינסון לאורך זמן (9).

סקירה נוספת של 11 מחקרים תצפיתיים ביותר מ-29,000 אנשים מצאה גם שככל שאנשים צרכו יותר קפה, כך הסיכון שלהם למחלת אלצהיימר ירד (10).

בנוסף, מספר מחקרים הוכיחו שצריכת קפה מתונה יכולה להיות קשורה לסיכון נמוך יותר לדמנציה ולירידה קוגניטיבית (11, 12).

עשוי לוויסות משקל הגוף

על פי מחקרים מסוימים, קפה יכול לשנות את אחסון השומן ולתמוך בבריאות המעיים, שניהם עשויים להועיל לניהול משקל.

לדוגמה, סקירה אחת של 12 מחקרים הגיעה למסקנה שצריכת קפה גבוהה יותר יכולה להיות קשורה לירידה בשומן הגוף, במיוחד אצל גברים (14).

במחקר אחר, צריכת קפה מוגברת הייתה קשורה לירידה בשומן הגוף בנשים (15).

יתרה מכך, מחקר אחד מצא שאנשים ששתו כוס קפה אחת עד שתיים ביום היו בסיכון גבוה ב-17% לעמוד ברמות הפעילות הגופנית המומלצות, בהשוואה לאלו ששתו פחות מכוס אחת ביום (16).

רמות גבוהות יותר של פעילות גופנית יכולות לעזור לקדם ניהול משקל (16).

קפה יכול לעזור לתמוך בניהול משקל ועשוי להיות קשור לירידה בשומן הגוף. מחקר אחד גם מצא שאנשים שצרכו קפה נוטים יותר להיות פעילים פיזית.


קשור לסיכון נמוך יותר לדיכאון

כמה מחקרים מצאו ששתיית קפה יכולה להיות קשורה לסיכון נמוך יותר לדיכאון.

על פי סקירה אחת של שבעה מחקרים, כל כוס קפה שצרכו אנשים ביום נקשרה לסיכון נמוך ב-8% לדיכאון (17).

מחקר אחר מצא ששתיית לפחות ארבע כוסות קפה בכל יום קשורה לסיכון נמוך משמעותית לדיכאון, בהשוואה לשתיית כוס אחת בלבד ביום (18).

יתרה מכך, מחקר אחד מבין יותר מ-200,000 אנשים הראה ששתיית קפה קשורה לסיכון נמוך יותר למוות בהתאבדות.


יוד במזון מינרל לבריאות האדם, קובי עזרא

יוד (Iodine) הוא מינרל חיוני לבריאות האדם בשל תפקידו העיקרי בייצור הורמוני בלוטת התריס, אך לא רק הוא חיוני לצמיחה והתפתחות של העובר והתינוק בעיקר להתפתחות המוח, תמיכה בתפקוד מערכת החיסונית. שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לבריאות וכושר. 

היום אספר לכם על המינרל יוד בקצרה, ומה קורה כשישנו חסר ביוד, איך מאבחנים חסר ביוד, ואילו מקורות תזונתיים עשירים ביוד ועוד... 

לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי (WHO), כ-2 מיליארד מתושבי העולם סובלים מצריכה בלתי מספקת של יוד, ומדינת ישראל נמנית עם המדינות שמתועד בהן חסר במינרל יוד. 

להלן הסיבות העיקריות מדוע יוד חשוב:

יוד הוא מרכיב בסיסי בהורמוני בלוטת התריסהורמוני בלוטת התריס תירוקסין (T4) וטריודוטירונין (T3). הורמונים אלו חיוניים לוויסות חילוף החומרים, הצמיחה וההתפתחות. הם משפיעים על תפקודי גוף שונים כולל קצב הלב, ויסות הטמפרטורה והפקת אנרגיה.

צריכת יוד מספקת חיונית במיוחד במהלך ההריון והילדות המוקדמת. הורמוני בלוטת התריסבלוטת התריס חיוניים להתפתחות המוח אצל עוברים ותינוקות. מחסור ביוד בתקופות קריטיות אלו עלול להוביל ללקויות אינטלקטואליות והתפתחותיות בלתי הפיכות, מצב המכונה קרטיניזם.

הורמוני בלוטת התריס מווסתים את קצב חילוף החומרים בגוף, ומשפיעים על האופן שבו הגוף ממיר מזון לאנרגיה. רמות יוד נכונות עוזרות לשמור על חילוף חומרים בריא, משפיעות על ניהול משקל, רמות אנרגיה ותפקוד מטבולי כללי.

זפק (גוייטר) היא בלוטת התריס מוגדלת, הנגרמת לרוב עקב מחסור ביוד. הקפדה על צריכת יוד מספקת מסייעת במניעת התפתחות זפק ושומרת על תפקוד תקין של בלוטת התריס.

מחקר חדש מצביע על כך שיוד עשוי למלא תפקיד בתפקוד מערכת החיסון. הוא נצפה כבעל תכונות אנטי-מיקרוביאליות והוא עשוי לסייע בשמירה על שלמות רירית הרירית באיברים שונים.

היוד חיוני להמרת ה'בטא קרוטן' לוויטמין A, לבריאות השיער, הציפורניים והשיניים, וכן כגורם מיטיב במצבים רפואיים מסוימים, לרבות גידולים בשד.

מקורות ליוד בתזונה, יוד קיים באופן טבעי בחלק מהמזונות, כמו למשל: דגים ואצות עשירים ביוד. מוצרי חלב וביצים, פירות וירקות הגדלים באדמה עשירה ביוד יכולים גם הם לתרום ליוד בתזונה.

ישנו גם את המלח שמועשר ביוד, מדינות רבות מתספים את המלח השולחני ביוד כדי למנוע מחסור.

היוד נאגר בגופנו בעיקר בבלוטת התריס, ובכמויות נמוכות יותר נאגר בבלוטות ההנקה בחזה, בעיניים, ברירית הקיבה, בדופן העורקים ובבלוטות הרוק.

הצריכה היומית המומלצת של יוד משתנה לפי גיל, מין ושלב החיים. למבוגרים, הכמות המומלצת היא בדרך כלל בסביבות 150 מיקרוגרם ליום. נשים הרות ומניקות זקוקות לכמויות גבוהות יותר, בסביבות 220 עד 290 מיקרוגרם ביום, כדי לתמוך בהתפתחות העובר והתינוק.

אז נשאלת השאלה מהם ההשלכות של מחסור? מחסור ביוד יכול להוביל למספר בעיות בריאותיות, כמו: 

היפותירואידיזם: רמות נמוכות של הורמוני בלוטת התריס הגורמות לעייפות, עלייה במשקל ודיכאון.

זפק: כלומר נפיחות של בלוטת התריס.

בעיות התפתחותיות: מוגבלות שכלית ופיגור בגדילה אצל ילדים.

בעיות ברבייה: למשל סיכון מוגבר להפלה, לידת עובר מת ולידה מוקדמת.

אז איך מאבחנים חסר ביוד בדיקת יוד בשתן היא הבדיקה יעילה לזיהוי מקרים של חסר יוד, זאת מאחר וכ- 90% מהיוד שאנו צורכים מופרש בדרך הכליות לשתן. אציין שלפעמים כדי לאבחן חסר ביוד נדרשת בדיקה לאיסוף שתן של 24 שעות. 

מזונות גויטרוגנים (Goitrogens) הם למעשה מזונות שמפריעים לקליטת היוד בבלוטת התריס ומעלים את הסיכון להתפתחות גוייטר כלומר הגדלה של בלוטת התריס. אכילה מרובה של מזונות אלה מגבירה את הנטייה לחוסר במינרל יוד.

וכעת אספר לכם אילו מזונות הם גויטרוגנים, נתחיל בכרוב, ברוקולי, כרובית, צנון, לפת חזרת והקליפות אדומות-חומות של הבוטנים (הלא מקולפים).

יש לומר שגם חסרים בברזל ובוויטמין A עשויים להשפיע על ירידה בספיגת היוד בבלוטת התריס.

חוסר ביוד בקרב אנשים בוגרים עשוי להתבטא בתסמינים כמו: חולשה, עייפות, עלייה בלתי מוסברת במשקל, רגישות לקור, עצירות ויובש בעור וכן עלייה ברמות הכולסטרול בדם (בדומה למצב של היפותירואידיזם). 

רמות נמוכות של יוד מעלות את הנטייה למרמות גבוהות של הטוטל כולסטרול בדם, לרבות רמת הכולסטרול רע LDL, ??? הסיכון להפרת האיזון בין הכולסטרול הרע לכולסטרול הטוב HDL.

לסיכום היוד הוא מינרל חיוני לבריאות האדם, בעיקר בשל תפקידו בייצור הורמוני בלוטת התריס. הבטחת צריכה נאותה של יוד חיונית לוויסות מטבולי, צמיחה והתפתחות, במיוחד במהלך ההריון והילדות המוקדמת. 

יום רביעי, 12 ביוני 2024

לאחר הזרקת הורמון גדילה תוך כמה זמן רמתו עולה בדם, קובי עזרא

לאחר הזרקת הורמון גדילה תוך כמה זמן רמתו עולה בדם? הזמן שלוקח לרמות הורמון הגדילה לעלות בדם לאחר זריקה תלוי בצורת הורמון הגדילה ובדרך המתן. בדרך כלל, זריקות הורמון גדילה ניתנות תת עורית (מתחת לעור) או תוך שרירית (לתוך השריר).


לזריקות תת עוריות של הורמון גדילה:

רמות הורמון הגדילה מתחילות לעלות בדרך כלל תוך 1-2 שעות לאחר ההזרקה.

רמות השיא מושגות בדרך כלל בסביבות 3-5 שעות לאחר ההזרקה.


לזריקות תוך שריריות של הורמון גדילה:

רמות הורמון הגדילה עשויות להתחיל לעלות מעט יותר מהר מאשר בזריקות תת עוריות, לרוב תוך 30 דקות עד שעה.

רמות השיא מושגות בדרך כלל תוך 2-4 שעות.


העיתוי המדויק יכול להשתנות בהתאם לגורמים אינדיבידואליים כגון חילוף חומרים, הצורה הספציפית של הורמון הגדילה בו נעשה שימוש, הבריאות הכללית של האדם והתגובה לזריקה.


גורם גדילה דמוי אינסולין 1 (IGF-1) הוא הורמון המיוצר בעיקר בכבד בתגובה לגירוי הורמון הגדילה (GH). 

לאחר הזרקת הורמון גדילה, ציר הזמן לעלייה של רמות IGF-1 בדם הוא כדלקמן:

תגובה ראשונית: רמות IGF-1 בדרך כלל מתחילות לעלות תוך 12 עד 24 שעות לאחר הזרקת הורמון הגדילה.

רמות שיא: רמות השיא של IGF-1 בדם מגיעות בדרך כלל בסביבות 48 עד 72 שעות לאחר ההזרקה.

רמות מתמשכות: בהתאם למינון ותדירות ההזרקות של הורמון הגדילה, ניתן לשמור על רמות גבוהות של IGF-1 במתן קבוע.



העלייה ברמות ה-IGF-1 אינה מידית, שכן הכבד זקוק לזמן להגיב להורמון הגדילה ולייצר IGF-1. העיתוי המדויק יכול להשתנות בהתאם להבדלים אינדיבידואליים, מינון הורמון הגדילה והפורמולה הספציפית שבה נעשה שימוש.

מה לאכול כדי לצמצם את הנטייה להיפרפיגמנטציה של העור, קובי עזרא

האם יש לכם נקודות או כתמים כהים בעור אז כנראה שאתם סובלים מהיפרפיגמנטציה, היום אספר לכם מה לאכול כדי לצמצם את הנטייה להיפרפיגמנטציה של העור?, שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית. 

היפרפיגמנטציה של העור, המאופיינת באזורים כהים או כתמים, יכולה להיות מושפעת מגורמים שונים, כולל חשיפה לשמש, דלקות, שינויים הורמונליים ותרופות מסוימות. רכיבי תזונה ורכיבים תזונתיים שיכולים לעזור להפחית או לטפל בהיפרפיגמנטציה כוללים:


ויטמין C מעכב ייצור מלנין על ידי הפרעה לאנזים טירוזינאז. מצוי בפירות הדר, תותים, פלפלים, ברוקולי.

ויטמין E פועל כנוגד חמצון, מגן על העור מפני נזקי רדיקלים חופשיים ומשפר את בריאות העור. מצוי באגוזים, זרעים, תרד וברוקולי.

ויטמין A (רטינואידים) מקדם תחלופת תאים ומפחית הופעת כתמים כהים. מצוי בגזר, בטטה, תרד ושאר עלים ירוקים.

ניאצינמיד (ויטמין B3) מפחית את העברת המלנין לתאי העור, מבהיר כתמים כהים. מצוי בבשר, דגים, חלב, ביצים, ירקות ירוקים ודגנים.

מינרלים

אבץ מסייע בהפחתת דלקת ויכול לסייע בריפוי העור. מצוי בבשר, רכיכות, קטניות, זרעים, אגוזים, מוצרי חלב.

פיטוכימיקלים

כורכומין נמצא בכורכום, יש לו תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון שיכולות לסייע בהפחתת היפרפיגמנטציה. מצוי תבלין כורכום.

תמצית ליקוריץ (גלברידין) מעכב פעילות טירוזינאז, מפחית את ייצור המלנין. מצוי בשורש שוש.

חומצות שומן

חומצות שומן אומגה 3 מפחית דלקת ויכול לעזור לשפר את בריאות העור הכללית. מצוי בשמן דגים, זרעי פשתן, זרעי צ'יה, אגוזי מלך.

פוליפנולים

תמצית תה ירוק מכיל epigallocatechin gallate (EGCG) בעל תכונות נוגדות חמצון ויכול להפחית את ייצור המלנין. מצוי בתה ירוק.

חומצות אמינו

ציסטאין L-Cysteine מקדם לגלוטתיון, בעל תכונות הבהרת העור. מצוי בעופות, יוגורט, גבינה, ביצים, גרעיני חמניות וקטניות.

שילוב של חומרים מזינים אלה באמצעות תזונה מאוזנת או באמצעות תוספי מזון, במידת הצורך, יכול לסייע בוויסות היפרפיגמנטציה. חיוני לשילוב גישות תזונתיות עם שיטות טיפול אחרות בעור, כגון שימוש בקרם הגנה, כדי להגן על העור מפני נזק נוסף. אם ההיפרפיגמנטציה נמשכת, מומלץ לפנות לרופא עור לטיפולים ממוקדים יותר.

יום שבת, 8 ביוני 2024

ההשפעות של ויטמין E על הבריאות

ההשפעות של ויטמין E על הבריאות נחקרו בהרחבה, עם תוצאות מעורבות על פני תוצאות בריאותיות שונות.

ויטמין E בריאות לב וכלי דם:

השערה של ויטמין E מפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם (CVD) בשל תכונותיו נוגדות החמצון. עם זאת, מחקרים אקראיים מבוקרים גדולים (RCTs) לא תמכו בדרך כלל בתועלת זו. לדוגמה, ניסוי הערכת תוצאות מניעת הלב (HOPE) והארכתו (HOPE-TOO) לא מצאו הפחתה משמעותית באירועים קרדיווסקולריים גדולים או סרטן עם תוספת ויטמין E לטווח ארוך בחולים בסיכון גבוה.[1-2] באופן דומה, מחקר בריאות הנשים לא דיווח על ירידה משמעותית באירועים קרדיווסקולריים גדולים או בשכיחות הסרטן הכוללת בקרב נשים בריאות, אם כי הייתה ירידה משמעותית בתמותה קרדיווסקולרית.[3]

ויטמין E מחלת הסרטן:

מחקרים אפידמיולוגיים הציעו השפעות הגנה אפשריות של ויטמין E כנגד סוגי סרטן שונים, אך ממצאים אלו לא אושרו באופן עקבי בניסויים קליניים. ניסוי HOPE-TOO לא מצא ירידה משמעותית בשכיחות הסרטן או במקרי מוות מסרטן עם תוספת ויטמין E.[2] סקירת מטריה הצביעה גם על כך שבעוד שיש קשר בין צריכת ויטמין E לבין סיכונים מופחתים למספר סוגי סרטן, איכות העדויות בדרך כלל נמוכה.[4]

ויטמין E תוצאות בריאותיות אחרות:

ויטמין E הוכיח הבטחה מסוימת בשיפור תפקוד מערכת החיסון והפחתת דלקת. זה היה יעיל בהפחתת מתח חמצוני במצבים כמו סיסטיק פיברוזיס ובמטופלים העוברים המודיאליזה.[5] בנוסף, ישנן עדויות מרמזות להשפעותיה המגנות מפני מצבים כמו צפצופים או אסטמה בילדים, וסוגי סרטן מסוימים כמו סרטן צוואר הרחם והוושט.[6]

ויטמין E בטיחות ומינון:

תוספת ויטמין E במינונים המשמשים בניסויים קליניים (למשל, 400 IU ליום) נחשבת בדרך כלל בטוחה. עם זאת, מחקרים מסוימים דיווחו על סיכון מוגבר לאי ספיקת לב עם תוספת של ויטמין E במינון גבוה.[2]

לסיכום, בעוד שלוויטמין E יש יתרונות פוטנציאליים בהקשרים ספציפיים, היעילות הכוללת שלו במניעת מחלות כרוניות גדולות כמו CVD וסרטן נותרה בלתי מוכחת. יש צורך במחקר נוסף כדי להבהיר את תפקידו ואת המינון האופטימלי שלו בתוצאות בריאותיות שונות.

מקורות

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10639540/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15769967/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15998891/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37522003/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14585310/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37571239/

יום שישי, 7 ביוני 2024

טיפול הורמונלי חלופי בגברים, קובי עזרא

טיפול הורמונלי חלופי (HRT) בגברים, במיוחד טיפול תחליפי בטסטוסטרון (TRT), מומלץ בתנאים מסוימים. האגודה האנדוקרינית ממליצה על TRT לגברים עם מחסור סימפטומטי בטסטוסטרון, שאושר ע"י ריכוזי טסטוסטרון נמוכים בעקביות בסרום, כדי לעורר ולשמור על מאפייני מין משניים ולהקל על תסמינים של היפוגונדיזם.[1]

האגודה הבינלאומית לאנדרולוגיה (ISA), האגודה הבינלאומית לחקר הזדקנות הגבר (ISSAM), האיגוד האירופאי לאורולוגיה (EAU), האקדמיה האירופית לאנדרולוגיה (EAA) והאגודה האמריקאית לאנדרולוגיה (ASA) תומכות גם ב-TRT בגברים עם היפוגונדיזם סימפטומטי מאומת, המדגישים את הצורך בניטור קפדני וקבלת החלטות ספציפית למטופל.[2]

TRT אסור לגברים עם מצבים מסוימים, כולל סרטן השד או הערמונית, דום נשימה חסימתי חמור שלא מטופל, תסמינים חמורים של דרכי השתן התחתונות, אי ספיקת לב בלתי מבוקרת, אוטם שריר הלב או שבץ מוחי לאחרונה וטרומבופיליה.[1]

האגודה האיטלקית לאנדוקרינולוגיה (SIE) מציעה TRT לגברים עם רמות טסטוסטרון מתחת ל-8 ננומול/ליטר כדי לשפר את הרכב הגוף והתפקוד המיני, ולכאלו עם רמות מתחת ל-12 ננומול/ליטר לשיפור השליטה הגליקמית, פרופיל השומנים, צפיפות המינרלים של העצם, מסת שריר ותסמיני דיכאון, בתנאי ששוללים התוויות נגד גדולות.[3]

לסיכום ניתן לומר TRT מומלץ לגברים עם היפוגונדיזם סימפטומטי מאומת, תוך בחינת התוויות נגד וניטור מתמשך כדי להבטיח בטיחות ויעילות.

האינדיקציות העיקריות לטיפול הורמונלי חלופי (HRT) בגברים עם היפוגונדיזם: טיפול בתחליפי טסטוסטרון (TRT) מומלץ לגברים עם מחסור סימפטומטי בטסטוסטרון כדי לעורר ולשמור על מאפייני מין משניים ולהקל על תסמינים של היפוגונדיזם.

האגודה האיטלקית לאנדוקרינולוגיה (SIE) מציינת עוד כי TRT מיועד לגברים עם רמות טסטוסטרון מתחת ל-8 ננומול/ליטר כדי לשפר את הרכב הגוף והתפקוד המיני, ולכאלו עם רמות מתחת ל-12 ננומול/ליטר כדי לשפר את השליטה הגליקמית, פרופיל השומנים, צפיפות מינרלים בעצמות, מסת שריר ותסמיני דיכאון, בתנאי שנשללו התוויות נגד גדולות.

התסמינים הקליניים העיקריים המצדיקים התייחסות ל-TRT כוללים:

• ירידה בחשק המיני והפרעות זיקפה.

• ירידה במסת שריר ובכוח.

• שומן מוגברת.

• אוסטאופורוזיס או מסת עצם נמוכה.

• מצב רוח מדוכא ועייפות.

מקורות

1.

Testosterone Therapy in Men With Hypogonadism: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline.

Bhasin S, Brito JP, Cunningham GR, et al.

The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2018;103(5):1715-1744. doi:10.1210/jc.2018-00229.

2.

Investigation, Treatment and Monitoring of Late-Onset Hypogonadism in Males: ISA, ISSAM, EAU, EAA and ASA Recommendations.

Wang C, Nieschlag E, Swerdloff R, et al.

European Journal of Endocrinology. 2008;159(5):507-14. doi:10.1530/EJE-08-0601.

3.

Outcomes of Androgen Replacement Therapy in Adult Male Hypogonadism: Recommendations From the Italian Society of Endocrinology.

Isidori AM, Balercia G, Calogero AE, et al.

Journal of Endocrinological Investigation. 2015;38(1):103-12. doi:10.1007/s40618-014-0155-9.

יום רביעי, 5 ביוני 2024

מזונות שיכולים להעלות את רמות הטסטוסטרון, קובי עזרא

האם מזונות שעשויים להעלות את רמות הטסטוסטרון? שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית בריאות וכושר. אז נשאלת השאלה: האם יש מאכלים שמעלים את רמת הטסטוסטרון בגוף? והתשובה היא כן! 


בשר (בקר, עוףוהודו): הם עשירים בחלבון ואבץ, שניהם חיוניים לייצור טסטוסטרוןטסטוסטרון.

דגים (טונה, סלמון, סרדינים): עשירים בויטמין Dויטמין D, אשר נקשר לייצור טסטוסטרון.

ביצים: מכילים כולסטרול, המהווה מקדם לסינתזת טסטוסטרון. בנוסף הם מכילים גם ויטמין D.

אגוזים וזרעים (שקדים, אגוזי מלך, גרעיני דלעת, גרעיני חמניות): מספקים לנו שומנים בריאים ואבץ, שחיוניים לייצור טסטוסטרון.

ירקות ירוקים עלים (תרד, קייל, מנגולד שוויצרי): עשירים במגנזיום, שיכול להשפיע לטובה על רמות הטסטוסטרון.

ירקות מצליבים (ברוקולי, כרובית, נבטי בריסל): מכילים אינדול-3-קרבינול, שעשוי לסייע באיזון רמות הטסטוסטרון ע"י הפחתת רמות האסטרוגן.

פירות (אננס ורימונים): אננס מכיל ברומלין, שהוא אנזים שמפרק חלבונים שעשוי לעזור להגביר את הטסטוסטרון. רימונים הוכחו כמשפרים את רמות הטסטוסטרון בחלק מהמחקרים.

ג'ינג'ר: מספר מחקרים מצביעים על כך שתוסף ג'ינג'ר יכול להעלות את רמות הטסטוסטרון.

שמן זית: יכול לשפר את רמות הטסטוסטרון בשל שומנים בריאים ונוגדי חמצון.


ושאלה הפוכה האם יש מזונות שעלולים להפחית את רמות הטסטוסטרון? 

התשובה היא כן!

מזונות מעובדים: לעתים קרובות עשיר בשומני טראנס, סוכר ותוספים לא בריאים שיכולים להשפיע לרעה על רמות הטסטוסטרון.

אלכוהול: צריכה מופרזת של אלכוהול עלולה להוריד את רמות הטסטוסטרון ולפגוע בייצורו.

מוצרי סויה: מכילים פיטואסטרוגנים שיכולים לחקות אסטרוגן בגוף ועלול להוריד את רמות הטסטוסטרון בצריכה בכמויות גדולות.

מנטה: מספר מחקרים מצביעים על כך שלמנטה עשויה להיות השפעה מורידה על רמות הטסטוסטרון.

זרעי פשתן: עשיר בליגננים, שיכולים להיות בעלי השפעות דמויות אסטרוגן ורמות הטסטוסטרון עשויות להיות נמוכות יותר.

שורש ליקריץ: מכיל תרכובות שעשויות להפחית את רמות הטסטוסטרון.

מזונות עתירי סוכר ופחמימות מזוקקות: יכולים להוביל לעמידות לאינסולין ולהשמנה, שניהם קשורים לרמות נמוכות יותר של טסטוסטרון.

וגורמים אחרים, במו אורח חיים: בנוסף לדיאטה אורח חיים אחרים כמו פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת, ניהול מתחים ושמירה על משקל תקין ממלאים גם הם תפקידים מכריעים בוויסות רמות הטסטוסטרון.

חשוב להתייחס לשינויים תזונתיים בצורה הוליסטית ולשקול את הצרכים והתנאים הבריאותיים האישיים.