יום שני, 29 באפריל 2024

קואנזים q10 במזון, קובי עזרא

קו-אנזים q10, הידוע גם בשם CoQ10 או ubiquinone, הוא תרכובת המופיעה באופן טבעי בגוף האדם. הוא ממלא תפקיד מכריע בייצור אנרגיה בתוך התאים ופועל כנוגד חמצון. CoQ10 מסונתז בגוף באמצעות תהליך רב-שלבי הכולל מספר אנזימים ומיקרונוטריאנטים.

הביוסינתזה של קואנזים Q10 מתרחשת בעיקר במיטוכונדריה, האברונים התאיים האחראים על ייצור האנרגיה. ניתן לסכם את התהליך כך:

מסלול Mevalonate: השלב הראשוני בסינתזה של CoQ10 הוא ייצור של תרכובת הנקראת isopentenyl pyrophosphate (IPP) דרך מסלול mevalonate. מסלול זה מעורב גם בסינתזה של כולסטרול ומולקולות חיוניות אחרות בגוף.


היווצרות של דקפרניל דיפוספט (DDP): IPP עובר סדרה של תגובות ליצירת תרכובת הנקראת דקפרניל דיפוספט (DDP).


תוספת של הידרוקינון: DDP משולב עם מולקולת הידרוקינון, המופקת מחומצת האמינו טירוזין, ליצירת תרכובת ביניים הנקראת פוליפרניל בנזוקינון.


היווצרות קואנזים Q10: הפוליפרניל בנזוקווינון עובר שינוי נוסף לייצור קואנזים Q10 (אוביקינון). מספר יחידות האיזופרן (סוג של שרשרת פחמימנים) בשרשרת הצדדית של CoQ10 עשוי להשתנות, וכתוצאה מכך לצורות שונות של CoQ, כגון CoQ10 (עם עשר יחידות איזופרן) ו-CoQ9 (עם תשע יחידות איזופרן).


חשוב לציין שהביוסינתזה של קו-אנזים Q10 דורשת מספר גורמים וחומרים מזינים, כולל ויטמינים B2 (ריבופלבין), B3 (ניאצין), B5 (חומצה פנטותנית), B6 (פירידוקסין), B12 (קובלמין), C (חומצה אסקורבית), וחומצה פולית, כמו גם יסודות קורט מסוימים כמו ברזל, אבץ ונחושת. בנוסף, תזונה מאוזנת חיונית כדי להבטיח צריכה נאותה של חומרים מזינים אלו.


CoQ10 נמצא במזונות שונים, במיוחד בבשר איברים, דגים ודגנים מלאים. 

===

קו-אנזים Q10 (CoQ10) קיים במזונות שונים, והכללת מזונות אלה בתזונה שלך יכולה לעזור להגביר את צריכת CoQ10 שלך. להלן כמה מקורות מזון נפוצים של CoQ10:

בשר ואיברים פנימיים, במיוחד לב, כבד וכליות, הם מקורות עשירים של CoQ10. לבבות בשר בקר ועוף עשירים במיוחד בתכולת CoQ10.

דגים שומניים: דגים כמו מקרל, סלמון, סרדינים ופורל מכילים כמויות משמעותיות של CoQ10. סרדינים משומרים, במיוחד, ידועים בתכולת CoQ10 הגבוהה יחסית.

בשר בקר: מלבד בשר איברים, בשר בקר באופן כללי מכיל CoQ10, עם רמות גבוהות יותר שנמצאות ברקמות הלב והשריר.

שמן סויה הוא שמן צמחי המכיל CoQ10, מה שהופך אותו לאופציה מתאימה לצמחונים וטבעונים. שמן קנולה הוא מקור שמן צמחי נוסף של CoQ10.

בוטנים וחמאת בוטנים הם מקורות צמחיים ל-CoQ10.

זרעי שומשום ושמן שומשום מכילים גם CoQ10.

בין הירקות, ברוקולי הוא אחד המקורות הטובים יותר של CoQ10.

כרובית מכילה גם CoQ10, אם כי בכמויות קטנות יותר בהשוואה לברוקולי.

תרד הוא ירוק עלים שתורם לצריכת CoQ10.

הערכים המופיעים להלן הם כמויות משוערות של CoQ10 למנה של 100 גרם של פריטי המזון המתאימים:

לב בקר: 113.0 מ"ג

כבד בקר: 39.3 מ"ג

כבד עוף: 13.1 מ"ג

מקרל: 8.9 מ"ג

הרינג: 4.8 מ"ג

כרעיים עוף: 3.3 מ"ג

ברוקולי: 2.3 מ"ג

שומשום: 2.0 מ"ג

כרובית: 1.4 מ"ג

שמן סויה: 1.3 מ"ג

שמן קנולה: 1.0 מ"ג

חזה עוף (ללא עור): 0.7 מ"ג

חמאת בוטנים: 0.6 מ"ג

תרד: 0.5 מ"ג

בוטנים: 0.4 מ"ג

שים לב שערכים אלה משוערים ויכולים להשתנות בהתאם למקור הנתונים. CoQ10 היא תרכובת רגישה שעלולה להתכלות במהלך עיבוד מזון, אחסון ובישול, כך שצריכת מזון טרי ומעובד מינימלית עשויה לעזור לשמור על רמותיו טוב יותר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה