דילוג לתוכן הראשי

קואנזים q10 במזון, קובי עזרא

קו-אנזים q10, הידוע גם בשם CoQ10 או ubiquinone, הוא תרכובת המופיעה באופן טבעי בגוף האדם. הוא ממלא תפקיד מכריע בייצור אנרגיה בתוך התאים ופועל כנוגד חמצון. CoQ10 מסונתז בגוף באמצעות תהליך רב-שלבי הכולל מספר אנזימים ומיקרונוטריאנטים.

הביוסינתזה של קואנזים Q10 מתרחשת בעיקר במיטוכונדריה, האברונים התאיים האחראים על ייצור האנרגיה. ניתן לסכם את התהליך כך:

מסלול Mevalonate: השלב הראשוני בסינתזה של CoQ10 הוא ייצור של תרכובת הנקראת isopentenyl pyrophosphate (IPP) דרך מסלול mevalonate. מסלול זה מעורב גם בסינתזה של כולסטרול ומולקולות חיוניות אחרות בגוף.


היווצרות של דקפרניל דיפוספט (DDP): IPP עובר סדרה של תגובות ליצירת תרכובת הנקראת דקפרניל דיפוספט (DDP).


תוספת של הידרוקינון: DDP משולב עם מולקולת הידרוקינון, המופקת מחומצת האמינו טירוזין, ליצירת תרכובת ביניים הנקראת פוליפרניל בנזוקינון.


היווצרות קואנזים Q10: הפוליפרניל בנזוקווינון עובר שינוי נוסף לייצור קואנזים Q10 (אוביקינון). מספר יחידות האיזופרן (סוג של שרשרת פחמימנים) בשרשרת הצדדית של CoQ10 עשוי להשתנות, וכתוצאה מכך לצורות שונות של CoQ, כגון CoQ10 (עם עשר יחידות איזופרן) ו-CoQ9 (עם תשע יחידות איזופרן).


חשוב לציין שהביוסינתזה של קו-אנזים Q10 דורשת מספר גורמים וחומרים מזינים, כולל ויטמינים B2 (ריבופלבין), B3 (ניאצין), B5 (חומצה פנטותנית), B6 (פירידוקסין), B12 (קובלמין), C (חומצה אסקורבית), וחומצה פולית, כמו גם יסודות קורט מסוימים כמו ברזל, אבץ ונחושת. בנוסף, תזונה מאוזנת חיונית כדי להבטיח צריכה נאותה של חומרים מזינים אלו.


CoQ10 נמצא במזונות שונים, במיוחד בבשר איברים, דגים ודגנים מלאים. 

===

קו-אנזים Q10 (CoQ10) קיים במזונות שונים, והכללת מזונות אלה בתזונה שלך יכולה לעזור להגביר את צריכת CoQ10 שלך. להלן כמה מקורות מזון נפוצים של CoQ10:

בשר ואיברים פנימיים, במיוחד לב, כבד וכליות, הם מקורות עשירים של CoQ10. לבבות בשר בקר ועוף עשירים במיוחד בתכולת CoQ10.

דגים שומניים: דגים כמו מקרל, סלמון, סרדינים ופורל מכילים כמויות משמעותיות של CoQ10. סרדינים משומרים, במיוחד, ידועים בתכולת CoQ10 הגבוהה יחסית.

בשר בקר: מלבד בשר איברים, בשר בקר באופן כללי מכיל CoQ10, עם רמות גבוהות יותר שנמצאות ברקמות הלב והשריר.

שמן סויה הוא שמן צמחי המכיל CoQ10, מה שהופך אותו לאופציה מתאימה לצמחונים וטבעונים. שמן קנולה הוא מקור שמן צמחי נוסף של CoQ10.

בוטנים וחמאת בוטנים הם מקורות צמחיים ל-CoQ10.

זרעי שומשום ושמן שומשום מכילים גם CoQ10.

בין הירקות, ברוקולי הוא אחד המקורות הטובים יותר של CoQ10.

כרובית מכילה גם CoQ10, אם כי בכמויות קטנות יותר בהשוואה לברוקולי.

תרד הוא ירוק עלים שתורם לצריכת CoQ10.

הערכים המופיעים להלן הם כמויות משוערות של CoQ10 למנה של 100 גרם של פריטי המזון המתאימים:

לב בקר: 113.0 מ"ג

כבד בקר: 39.3 מ"ג

כבד עוף: 13.1 מ"ג

מקרל: 8.9 מ"ג

הרינג: 4.8 מ"ג

כרעיים עוף: 3.3 מ"ג

ברוקולי: 2.3 מ"ג

שומשום: 2.0 מ"ג

כרובית: 1.4 מ"ג

שמן סויה: 1.3 מ"ג

שמן קנולה: 1.0 מ"ג

חזה עוף (ללא עור): 0.7 מ"ג

חמאת בוטנים: 0.6 מ"ג

תרד: 0.5 מ"ג

בוטנים: 0.4 מ"ג

שים לב שערכים אלה משוערים ויכולים להשתנות בהתאם למקור הנתונים. CoQ10 היא תרכובת רגישה שעלולה להתכלות במהלך עיבוד מזון, אחסון ובישול, כך שצריכת מזון טרי ומעובד מינימלית עשויה לעזור לשמור על רמותיו טוב יותר.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

קריאטין לבריאות הנפש והגוף - אנטי אייג'ינג, קובי עזרא

האם קריאטין מסייע לבריאות הנפש והגוף האידאלית - אנטי אייג'ינג. קריאטין משמש בעיקר ספורטאים ומפתחי גוף לצורך שיפור כוח השרירים והביצועים הספורטיבים, אך היתרונות שלו הם מעבר לספורט, במיוחד כשמדובר באנטי אייג'ינג ובשיפור הבריאות הכללית.  שימור מסת שריר - ככל שאנו מתבגרים, אנו מאבדים באופן טבעי מסת שריר וחוזק, מצב המכונה סרקופניה. המצב הנ"ל הוא גורם מרכזי בניידות וסיכון מוגבר לנפילות ושברים כתוצאה מכך. קריאטין עוזר ע"י תמיכה במטבוליזם האנרגתי של תאי השריר ומקל על התכווצויות שרירים יעילה יותר. שמאפשר שמירה על מסת שריר רזה , אפילו אצל מבוגרים יותר שאולי לא עוסקים באימונים בעצימות גבוהה. תפקוד קוגניטיבי טוב יותר  מחקרים חדשים מראים שתוספי קריאטין עשויים להועיל לבריאות המוח. מכיוון שהמוח דורש כמויות גבוהות של אנרגיה, קריאטין ממלא תפקיד בהבטחת האנרגיה של התאים כדי לבצע משימות ביעילות. מחקרים מראים שקריאטין עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, במיוחד באוכלוסיות מזדקנות, ע"י שיפור הזיכרון, זמני התגובה והבהירות המנטלית. שיכול להיות בעל ערך בהפחתת ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל. אנ...

ויטמין D ובריאות המוח - מה הקשר? קובי עזרא

ויטמין D ובריאות המוח : מחקר רנדומיזציה תצפיתית ומנדלית. רמה גבוה יותר של ויטמין D הוצע כבעל השפעות מועילות על בריאות המוח. המטרה הייתה לחקור את הקשר בין 25-הידרוקסיויטמין D [25(OH)D], תכונות הדמיה עצבית, והסיכון לדמנציה ושבץ מוחי. {1} מחסור ויטמין d  היה קשור לסיכון מוגבר לדמנציה ושבץ מוחי, עם הקשר החזק ביותר לאלו עם 25(OH)D <25 nmol/L (לעומת 50-75.9 nmol/L; HR מותאם: 1.79; 95% CI: 1.57, 2.04 ו-HR: 1.40; 95% CI: 1.26, 1.56, בהתאמה).  ניתוחי MR לא ליניאריים אישרו את השפעת הסף של 25(OH)D על דמנציה, כאשר הסיכון צפוי להיות גבוה ב-54% (95% CI: 1.21, 1.96) עבור המשתתפים ב-25 ננומול/ליטר בהשוואה ל-50 ננומול/ליטר. 25(OH)D לא היה קשור לתוצאות הדמיה עצבית או לסיכון לשבץ בניתוחי MR. נתח השפעה פוטנציאלי מצביע על כך שניתן למנוע 17% (95% CI: 7.22, 30.58) מדמנציה על ידי הגדלת 25(OH)D ל-50 ננומול/ליטר. ה מסקנות : רמה נמוכה של ויטמין D הייתה קשורה לתוצאות הדמיה עצבית ולסיכונים לדמנציה ושבץ מוחי גם לאחר התאמה מקיפה של משתנים. ניתוחי MR תומכים בהשפעה סיבתית של מחסור בוויטמין D על דמנציה אך ל...

האם שמן קיק טוב לעור הפנים? - קובי עזרא

האם שמן קיק טוב לעור הפנים ובכלל לעור הגוף?, לשמן קיק יש מספר יתרונות פוטנציאליים לעור ולעור הפנים בפרט, בעיקר בשל התכולה הגבוהה שלו של חומצה ריצינולאית, חומצת שומן בעלת תכונות שונות. שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לבריאות וכושר.  להלן ההשפעות העיקריות של שמן קיק על העור: שמן קיק משמש כ קרם לחות יעיל וכחומר לחות[5]. הוא יוצר שכבת הגנה על העור, מונע אובדן לחות וסופג לחות מהאוויר לעור[2][5]. זה יכול לעזור לשפר את מרקם העור ומראהו, ולהפוך אותו לחלק וגמיש יותר[9]. לשמן קיק תכונות אנטי דלקתיות  ל חומצה ריצינולאית במצויה בשמן קיק יש תכונות אנטי דלקתיות[3][6]. שיכול לעזור להרגיע עור מגורה ורגיש, כך עלול להפחית אדמומיות ונפיחות[3].  עשוי להיות מועיל גם בהרגעת מצבים כמו אקנה וגירויים בעור[5][9]. לשמן קיק השפעות אנטי-מיקרוביאליות  מחקרים הראו שלשמן קיק יש תכונות אנטי-מיקרוביאליות[6][9]. מאפיין זה עשוי לסייע במלחמה בחיידקים על העור, וכך עשוי להפחית התפרצויות אקנה ולמנוע זיהומים מסוימים בעור[3] [9]. תמיכת מחסומי עור  שמן קיק יכול לעזור לשפר את תפקוד מחסום העור, להגן עליו...