דילוג לתוכן הראשי

‬‎אומגה 3 קובי עזרא - חומצות שומן בדיאטה

קובי עזרא Ph.D מספר על ‬‎אומגה 3 חומצות שומן בדיאטה חיוניות. (תודה ל: http://diet2all.net). 

חומצות שומן EPA ו- DHA שמקורן מהחי - בעיקר בשמן דגים. הן חומצות שומן חיוניות כלומר שיש לקבלן מהמזון אותו אנו אוכלים היות וגופנו אינו מייצרן בעצמו. 


רק ל- EPA ול- DHA ידוע תפקיד פונקציונלי בגוף בכלל ובפעילות גופנית וספורט בפרט. 

הן חיוניות למבנה התא ומווסתות את העברת החומרים החיוניים אל תוך ואל מחוץ לתא. 

בכל מקום בו תחסר אומגה 3 תתפוס את מקומה אומגה 6 שביחסים לא נכונים תגרום לפעילות תאית בלתי מווסתת ואגרסיבית.

לגבי EPA ו- DHA - המקור הטוב היחידי הוא דגים ופירות ים (בעיקר סלמון, טונה, מקרל, סרדינים, הרינג, טונה, וסרדינים) או כמוסות שמן דגים, יחד עם ביצים המועשרות באומגה 3. ביצים עשירות באומגה 3, שמקורן בתרנגולות שמוזנות מגרעינים עשירים באומגה 3, כמו למשל זרעי פשתן.

DHA ו- EPA מצויים בדגים, בשמני דגים, אך במקור הם מסונתזים ע"י מיקרו-אצות, ולא ע"י הדג עצמו. כאשר דגים צורכים פיטופלנקטון שצרכו מיקרו-אצות, הם צוברים את אומגה 3 ברקמותיהם. 

שמן קנולה, שמן סויה ושמנים נוספים מכילים כמות טובה של חומצות השומן אומגה 3, הם מכילים הרבה יותר מחומצות השומן אומגה 6 ביחס לאומגה 3, ולכן אינם יכולים להוות מקור מרכזי לאומגה 3. 

עלים ירוקים מכילים אומגה 3, אך בכמות זניחה למדי. כאמור אגוזי מלך מכילים הרבה אומגה 3, וגם ביחס טוב בהשוואה לאומגה 6, אך המקורות הטובים ביותר מבחינת היחס בין אומגה 3 לאומגה 6 הם זרעי פשתן וזרעי צ'יה.

יש לומר שמבין סוגי השמנים שרצוי להשתמש דווקא בשמן זית שאמנם לא מכיל אומגה 3 אך גם לא אומגה 6, (אומגה-3 ו-6 הן חומצות שומן רב בלתי רוויות, ושמן זית מכיל כ- 77% חומצות שומן רב בלתי רוויות) וכולל יתרונות בריאותיים אחרים.

אך יש לציין שניתן לקבל אומגה 3 מעולם הצומח בדרך אכילת זרעי צ'יה, זרעי פשתן ואגוזי מלך, אך לא מדובר בצורת ה-EPA ו- DHA. 

סוגים של אומגה 3

ישנם שלושה סוגים של אומגה 3: 
1. חומצה אלפא-לינולנית בקיצור ALA, המצויה בעוצם הצומח (אגוזי מלך, זרעי פשתן וציה), 2. DHA 3. EPA, המצויות באצות במים עמוקים וקרים ולכן גם בדגי ים הניזונים מהן.

הסוגים הפעילים בגוף הם ה-DHA וה-EPA, ויש לציין שגופנו מסוגל ליצור מה-ALA את הסוגים הפעילים. 
אך יכולת ההמרה הנ"ל מוגבלת למדי (לכ-10% בקירוב) ומושפעת מגורמים רבים, כאשר הגורם התזונתי העיקרי הוא היחס בין חומצת שומן אומגה 3 לחומצת שומן אומגה 6. 

גורמים תזונתיים אחרים הקשורים לירידה בהמרה וייצור אומגה 3 הם צריכה גבוהה של שומן טראנס (מרגרינה קשה), קפאין ואלכוהול, חסר בוויטמין C, ויטמינים מקבוצת B ובמינרלים אבץ, ומגנזיום

גורמים נוספים אחרים המשפיעים על ההמרה הם: מין (אישה ממירה טוב יותר מגבר) וגיל. ויש לומר שיכולת ההמרה יורדת עם העלייה בגיל. 
בנוסף עישון, מחלות סוכרת ודיסליפדמיה (רמות שומנים גבוהות בדם) מפריעים להמרה.



צריכה יומית של אומגה 3

הכמות שלרוב נחוצה של אומגה 3 היא 2-3 גרם ליום, כשגברים ונשים בהריון או מניקות זקוקים ל-3 גרם ליום. 
דרך זולה מאוד לצרוך אומגה 3 היא פשוט להוסיף מדי יום לאוכל 1-2 כפות של זרעי צ'יה או זרעי פשתן. 
כמות הנ"ל תספק לנו כ- 1.5 עד 3 גרם בקירוב של חומצות השומן אומגה 3 מסוג ALA. מומלץ אגם להוסיף חופן אגוזי מלך בלתי קלויים ונקבל כמות יפה של אומגה 3.


יש לציין שחומצות השומן הרב בלתי רוויות, כמו חומצות השומן אומגה 3 הן רגישות מאוד לחום, אור וחמצן המצוי באוויר, ובעת החשיפה לגורמים אילו חומצות השומן עשויות להיהרס ולהתקלקל בקלות. 

לכן המלצתי לכם היא לא לרכוש את החברות ה"זולות" שעשויות להכיל מתכות כבדות כמו כספית, עופרת ומתכות כבדות נוספות לרבות שאריות של חומרי הדברה רעילים. 

בנוסף כשקונים אומגה 3 (שמן דגים) ישנו הצורך לעשות גם בדיקה עצמית, אני את מחורר את כמוסת הסופט-ג'ל ומריח את השמן, אם הוא מריח כמו דגים מקולקלים עדיך שלא לצרוך אותו. 

ניתן גם להסתכל על הכמוסה לכיוון האור ובמצב תקין נראה את הנוזל - השמן בהיר וצלול. לאחר האחסון במקרר לא צריכים להופיע כתמים לבנים. 


לכן אני ממליץ לכם, כמו למטופלים שלי, כשהם צורכים אגוזי מלך, זרעי פשתן וצ'יה, ראשית לא לחמם אותם ולא להוסיף אום למזונות חמים. שנית, לאחסן אותם בקירור ובמארזים אטומים לאור ואויר. 

בנוסף אציין אני ממליץ לצרוך אותם באופן מידי ואחר ההכנה, ומשך אם אתן טוחנים זרעי פשתן, אז רצוי בכמות קטנה (ולא לשמור). 

חשוב לציין כי כל תוספי התזונה שמכילים שמן (למעת שמן MCT ואולי גם שמן קוקוס - היות הם שומנים רוויום) אני ממליץ לשמור בקירור. 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

קריאטין לבריאות הנפש והגוף - אנטי אייג'ינג, קובי עזרא

האם קריאטין מסייע לבריאות הנפש והגוף האידאלית - אנטי אייג'ינג. קריאטין משמש בעיקר ספורטאים ומפתחי גוף לצורך שיפור כוח השרירים והביצועים הספורטיבים, אך היתרונות שלו הם מעבר לספורט, במיוחד כשמדובר באנטי אייג'ינג ובשיפור הבריאות הכללית.  שימור מסת שריר - ככל שאנו מתבגרים, אנו מאבדים באופן טבעי מסת שריר וחוזק, מצב המכונה סרקופניה. המצב הנ"ל הוא גורם מרכזי בניידות וסיכון מוגבר לנפילות ושברים כתוצאה מכך. קריאטין עוזר ע"י תמיכה במטבוליזם האנרגתי של תאי השריר ומקל על התכווצויות שרירים יעילה יותר. שמאפשר שמירה על מסת שריר רזה , אפילו אצל מבוגרים יותר שאולי לא עוסקים באימונים בעצימות גבוהה. תפקוד קוגניטיבי טוב יותר  מחקרים חדשים מראים שתוספי קריאטין עשויים להועיל לבריאות המוח. מכיוון שהמוח דורש כמויות גבוהות של אנרגיה, קריאטין ממלא תפקיד בהבטחת האנרגיה של התאים כדי לבצע משימות ביעילות. מחקרים מראים שקריאטין עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, במיוחד באוכלוסיות מזדקנות, ע"י שיפור הזיכרון, זמני התגובה והבהירות המנטלית. שיכול להיות בעל ערך בהפחתת ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל. אנ...

ויטמין D ובריאות המוח - מה הקשר? קובי עזרא

ויטמין D ובריאות המוח : מחקר רנדומיזציה תצפיתית ומנדלית. רמה גבוה יותר של ויטמין D הוצע כבעל השפעות מועילות על בריאות המוח. המטרה הייתה לחקור את הקשר בין 25-הידרוקסיויטמין D [25(OH)D], תכונות הדמיה עצבית, והסיכון לדמנציה ושבץ מוחי. {1} מחסור ויטמין d  היה קשור לסיכון מוגבר לדמנציה ושבץ מוחי, עם הקשר החזק ביותר לאלו עם 25(OH)D <25 nmol/L (לעומת 50-75.9 nmol/L; HR מותאם: 1.79; 95% CI: 1.57, 2.04 ו-HR: 1.40; 95% CI: 1.26, 1.56, בהתאמה).  ניתוחי MR לא ליניאריים אישרו את השפעת הסף של 25(OH)D על דמנציה, כאשר הסיכון צפוי להיות גבוה ב-54% (95% CI: 1.21, 1.96) עבור המשתתפים ב-25 ננומול/ליטר בהשוואה ל-50 ננומול/ליטר. 25(OH)D לא היה קשור לתוצאות הדמיה עצבית או לסיכון לשבץ בניתוחי MR. נתח השפעה פוטנציאלי מצביע על כך שניתן למנוע 17% (95% CI: 7.22, 30.58) מדמנציה על ידי הגדלת 25(OH)D ל-50 ננומול/ליטר. ה מסקנות : רמה נמוכה של ויטמין D הייתה קשורה לתוצאות הדמיה עצבית ולסיכונים לדמנציה ושבץ מוחי גם לאחר התאמה מקיפה של משתנים. ניתוחי MR תומכים בהשפעה סיבתית של מחסור בוויטמין D על דמנציה אך ל...

האם שמן קיק טוב לעור הפנים? - קובי עזרא

האם שמן קיק טוב לעור הפנים ובכלל לעור הגוף?, לשמן קיק יש מספר יתרונות פוטנציאליים לעור ולעור הפנים בפרט, בעיקר בשל התכולה הגבוהה שלו של חומצה ריצינולאית, חומצת שומן בעלת תכונות שונות. שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לבריאות וכושר.  להלן ההשפעות העיקריות של שמן קיק על העור: שמן קיק משמש כ קרם לחות יעיל וכחומר לחות[5]. הוא יוצר שכבת הגנה על העור, מונע אובדן לחות וסופג לחות מהאוויר לעור[2][5]. זה יכול לעזור לשפר את מרקם העור ומראהו, ולהפוך אותו לחלק וגמיש יותר[9]. לשמן קיק תכונות אנטי דלקתיות  ל חומצה ריצינולאית במצויה בשמן קיק יש תכונות אנטי דלקתיות[3][6]. שיכול לעזור להרגיע עור מגורה ורגיש, כך עלול להפחית אדמומיות ונפיחות[3].  עשוי להיות מועיל גם בהרגעת מצבים כמו אקנה וגירויים בעור[5][9]. לשמן קיק השפעות אנטי-מיקרוביאליות  מחקרים הראו שלשמן קיק יש תכונות אנטי-מיקרוביאליות[6][9]. מאפיין זה עשוי לסייע במלחמה בחיידקים על העור, וכך עשוי להפחית התפרצויות אקנה ולמנוע זיהומים מסוימים בעור[3] [9]. תמיכת מחסומי עור  שמן קיק יכול לעזור לשפר את תפקוד מחסום העור, להגן עליו...