דילוג לתוכן הראשי

פלבנואידים במזון, קובי עזרא, פלבונים, פלבנונים, קטכינים, אנתוציאנינים

שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית והיום אספר לכם על הפלבונואידים והאם הם מסייעים לבריאותנו? על המקורות בתזונה ועוד... 

למעשה רק בשנת 1930 בודד הפלבונואיד הראשון מפרי הדר, שניקרא: רוטין. 

ביופלבנואידים או פלבנואידים הם קבוצה של חומרים טבעיים בעלי מבנים פנולים משתנים שנמצאים בפירות, ירקות, דגנים, קליפות עץ, שורשים, גבעולים, פרחים, תה ויין. 


הפלבנואידים ידועים בהשפעתם המיטיבה על הבריאות ונערכים מאמצים לבודד את המרכיבים הנקראים פלבנואידים. עקב לתכונות האנטי-אוקסידטיביות, האנטי-דלקתיות, האנטי-מוטגניות ואנטי-סרטניות שלהם יחד עם יכולתם לווסת את תפקוד האנזים התא. 

לפלבנואידים השפעות ביוכימיות חיוביות שונות ונוגדות חמצון הקשורות למחלות שונות כגון סרטן, מחלת אלצהיימר, טרשת עורקים וכו'. 


הפלבונואידים נחלקים ל-4 קבוצות, והן

1. פלבונים, 

2. פלבונונים, 

3. קטכינים, 

4. אנטוציאנינים. 

הפעילות העיקרית של הפלבונואידים היא נוגדת חמצון (אנטיאוקסידנטית), אשר מווסתת את פעילותם ההרסנית של הרדיקלים החופשיים, וכך למעשה ניתן לצמצם את הנטייה למחלות ניוון כרוניות ומודרניות רבות ושונות, החל ממחלות לב וכלי דם ועד לסרטן. 

אז אתם בטח שואלים היכן ניתן למצוא את הפלבונואידים במזונות השונים? התשובה פשוטה, הם מצויים בעיקר בירקות ופירות. כמובן שלכל פרי ו/או ירק ישנו את הדומיננטיות של פלבונואיד ספציפי. 

יש לציין שהפלבונואידים הם בעלי פיעילות נוגדת חמצון כאמור, אך לא רק, יש ביכולתם לגרום לפעילויות, כמו: אנטי אלרגית, אנטי סרטנית, אנטי וירלית וכו'. לכן הם עשויים לצמצם את הנטייה לשקיעה מוחשת של כולסטרול עקב חמצונו, כך לטרשת עורקים מוגברת ועד להתפתחות מחלות לב וכלי דם. 

אתן לדוגמה: בפינדלנד ממעיטים באכילת פירות וירקות, ישנה שכיחות מוגברת למחלות לב וכלי דם, לעומתם ביפן ובעיקר באיי אוקינאוה, שצורכים כמויות גבוהות של פירות וירקות הנטייה למחלות לב וכלי דם וסרטן נמוכים בצורה משמעותית. 

פלבנואידים במזון

אפרט לכם על מקורות של ארבעת הקבוצות של הפלבונואידים איפה יש פלבנואידים במזון

פלבונים מצויים בקליפת תפוחי העף וקליפת הדרים, ברוקולי, סלרי, ענבים זיתים ובצל. 

פלבנונים הפירות הדר וקליפתם. 

קטכינים בענבים אדומים לרבות יין אדם, ותה לסוגיו (המופק מעלי קמליה סינית). 

אנטוציאנינים פירות יער כמו דובדבנים, פטל וענבים אדומים, תה ויין אדום. 


פלבונולים הם פלבנואידים בעלי קבוצת קטון. הם אבני בניין של פרואנטוציאנינים. פלבונולים מופיעים בשפע במגוון פירות וירקות. הפלבנולים הנחקרים ביותר הם קאמפרול, קוורצטין, מיריצין ופיסטין. בצל, קייל, חסה, עגבניות, תפוחים, ענבים ופירות יער הם מקורות עשירים לפלבנולים. מלבד פירות וירקות, תה ויין אדום הם גם מקורות לפלבנולים. נמצא כי צריכה של פלבנולים קשורה למגוון רחב של יתרונות בריאותיים הכוללים פוטנציאל נוגדי חמצון והפחתת הסיכון למחלות כלי דם.

פלבנונים הם סוג חשוב נוסף אשר קיים בדרך כלל בכל פירות ההדר כגון תפוזים, לימונים וענבים. Hesperitin, Naringenin ו- eriodictyol הם דוגמאות לסוג זה של פלבנואידים. פלבונונים קשורים למספר יתרונות בריאותיים בגלל תכונותיהם שולפות רדיקלים חופשיים. תרכובות אלו אחראיות לטעם המר של המיץ והקליפה של פירות הדר. פלבנואידים הדרים מפעילים השפעות תרופתיות מעניינות כנוגדי חמצון, אנטי דלקתיים, להורדת שומנים בדם ולהורדת כולסטרול. לפלבנונים, הנקראים גם דיהידרופלבונים, טבעת C רוויה; לכן, בניגוד לפלבונים, הקשר הכפול בין עמדות 2 ו-3 רווי וזהו ההבדל המבני היחיד בין שתי תת-קבוצות הפלבנואידים. 

איזופלבונואידים הם תת-קבוצה גדולה ומובחנת מאוד של פלבנואידים. האיזופלבונואידים נהנים מתפוצה מוגבלת בלבד בממלכת הצמחים ונמצאים בעיקר בפולי סויה וצמחי קטניות אחרים. כמה איזופלבונואידים דווחו גם שהם נמצאים בחיידקים. נמצא כי הם גם ממלאים תפקיד חשוב כמבשרים לפיתוח פיטואלקסינים במהלך אינטראקציות של חיידקים צמחיים. לאיזופלבונואידים יש פוטנציאל אדיר להילחם במספר מחלות. איזופלבונים כגון גניסטאין ודידזאין נחשבים לרוב לפיטו-אסטרוגנים בגלל הפעילות האסטרוגנית שלהם במודלים מסוימים של בעלי חיים. ההשפעת הגניסטאין הגורם לשינויים הורמונליים ומטבוליים, שבזכותם הם יכולים להשפיע על מסלולי מחלה שונים.

פלבנונולים הנקראים גם דיהידרופלבונולים או קטכינים, הם נגזרות 3-הידרוקסי של פלבנונים. הם תת-קבוצה מגוונת מאוד ורב-תחליפים. פלבנולים מכונים גם ל-flavan-3-ols שכן קבוצת ההידרוקסיל קשורה תמיד למיקום 3 של טבעת C. שלא כמו פלבנואידים רבים, אין קשר כפול בין עמדות 2 ו-3. פלבנולים נמצאים בשפע בבננות, תפוחים, אוכמניות, אפרסקים ואגסים.

אנתוציאנינים הם פיגמנטים האחראים לצבעים בצמחים, פרחים ופירות. Cyanidin, Delphinidin, Malvidin, Pelargonidin ו-peonidin הם האנתוציאנינים הנחקרים ביותר. הם מופיעים בעיקר בשכבות התאים החיצוניות של פירות שונים כמו חמוציות, דומדמניות שחורות, ענבים אדומים, ענבי מרלו, פטל, תותים, אוכמניות, אוכמניות ופטל שחור. יציבות בשילוב עם יתרונות בריאותיים. 

וכמובן שאם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לשאול אותי כאן בתגובות למטה ובשמחה אשיב לכם.


פלבנואידים, פלבנואידים במזון, במה יש פלבנואידים, פלבונים, פלבנונים, קטכינים, אנתוציאנינים, איפה יש פלבנואידים, ביופלבנואידים, תפקיד פלבנואידים, פלבנואידים תוסף, אנתוציאנינים במזון, קובי עזרא, 

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

קריאטין לבריאות הנפש והגוף - אנטי אייג'ינג, קובי עזרא

האם קריאטין מסייע לבריאות הנפש והגוף האידאלית - אנטי אייג'ינג. קריאטין משמש בעיקר ספורטאים ומפתחי גוף לצורך שיפור כוח השרירים והביצועים הספורטיבים, אך היתרונות שלו הם מעבר לספורט, במיוחד כשמדובר באנטי אייג'ינג ובשיפור הבריאות הכללית.  שימור מסת שריר - ככל שאנו מתבגרים, אנו מאבדים באופן טבעי מסת שריר וחוזק, מצב המכונה סרקופניה. המצב הנ"ל הוא גורם מרכזי בניידות וסיכון מוגבר לנפילות ושברים כתוצאה מכך. קריאטין עוזר ע"י תמיכה במטבוליזם האנרגתי של תאי השריר ומקל על התכווצויות שרירים יעילה יותר. שמאפשר שמירה על מסת שריר רזה , אפילו אצל מבוגרים יותר שאולי לא עוסקים באימונים בעצימות גבוהה. תפקוד קוגניטיבי טוב יותר  מחקרים חדשים מראים שתוספי קריאטין עשויים להועיל לבריאות המוח. מכיוון שהמוח דורש כמויות גבוהות של אנרגיה, קריאטין ממלא תפקיד בהבטחת האנרגיה של התאים כדי לבצע משימות ביעילות. מחקרים מראים שקריאטין עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, במיוחד באוכלוסיות מזדקנות, ע"י שיפור הזיכרון, זמני התגובה והבהירות המנטלית. שיכול להיות בעל ערך בהפחתת ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל. אנ...

ויטמין D ובריאות המוח - מה הקשר? קובי עזרא

ויטמין D ובריאות המוח : מחקר רנדומיזציה תצפיתית ומנדלית. רמה גבוה יותר של ויטמין D הוצע כבעל השפעות מועילות על בריאות המוח. המטרה הייתה לחקור את הקשר בין 25-הידרוקסיויטמין D [25(OH)D], תכונות הדמיה עצבית, והסיכון לדמנציה ושבץ מוחי. {1} מחסור ויטמין d  היה קשור לסיכון מוגבר לדמנציה ושבץ מוחי, עם הקשר החזק ביותר לאלו עם 25(OH)D <25 nmol/L (לעומת 50-75.9 nmol/L; HR מותאם: 1.79; 95% CI: 1.57, 2.04 ו-HR: 1.40; 95% CI: 1.26, 1.56, בהתאמה).  ניתוחי MR לא ליניאריים אישרו את השפעת הסף של 25(OH)D על דמנציה, כאשר הסיכון צפוי להיות גבוה ב-54% (95% CI: 1.21, 1.96) עבור המשתתפים ב-25 ננומול/ליטר בהשוואה ל-50 ננומול/ליטר. 25(OH)D לא היה קשור לתוצאות הדמיה עצבית או לסיכון לשבץ בניתוחי MR. נתח השפעה פוטנציאלי מצביע על כך שניתן למנוע 17% (95% CI: 7.22, 30.58) מדמנציה על ידי הגדלת 25(OH)D ל-50 ננומול/ליטר. ה מסקנות : רמה נמוכה של ויטמין D הייתה קשורה לתוצאות הדמיה עצבית ולסיכונים לדמנציה ושבץ מוחי גם לאחר התאמה מקיפה של משתנים. ניתוחי MR תומכים בהשפעה סיבתית של מחסור בוויטמין D על דמנציה אך ל...

איזה מגנזיום הכי יעיל?, קובי עזרא

ההבדלים בין סוגי תוספי המגנזיום השונים נובעים בעיקר משיטות הספיגה והיציבות שלהם, המשפיעות על הזמינות הביולוגית (bioavailability) בגוף. להלן פירוט המאפיינים העיקריים של כל צורה, מבוסס על מחקרים וטכנולוגיות קיימות.. 1.  מגנזיום ליפוזומלי (Liposomal Magnesium) המגנזיום עטוף במעטפת שומנית (ליפוזום), המגנה עליו מפירוק במערכת העיכול ומשפרת את ספיגתו בתאים דרך מיזוג עם קרומי התא. יתרונות : ספיגה יעילה יותר בהשוואה לצורות מסורתיות (כמו מגנזיום אוקסיד או ציטרט), בזכות הגנה מפני חומצות קיבה ואנזימי עיכול. מפחית תופעות לוואי גסטרואינטסטינליות (כמו שלשול), שכן המגנזיום משתחרר באופן מדורג. מחקרים מוכיחים כי ליפוזומים מעלים רמות מגנזיום בפלזמה וברקמות ביעילות גבוהה. חסרונות : ייצור יקר יותר, ותלוי באיכות הליפוזומים (גודל ויציבות). 2.  מגנזיום בננוטכנולוגיה (Nano-Magnesium) חלקיקי מגנזיום בגדלים ננומטריים (1-100 ננומטר), המגדילים את שטח הפנים ומשפרים מסיסות וספיגה במעי. יתרונות : ספיגה מהירה ויעילה דרך מחסומי רירית המעי, בזכות גודלם הזעיר. פוטנציאל להגעה לרקמות עמוקות יותר (למשל, מוח או עצמ...