יום שני, 17 באוקטובר 2022

פלבנואידים במזון, קובי עזרא, פלבונים, פלבנונים, קטכינים, אנתוציאנינים

שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית והיום אספר לכם על הפלבונואידים והאם הם מסייעים לבריאותנו? על המקורות בתזונה ועוד... 

למעשה רק בשנת 1930 בודד הפלבונואיד הראשון מפרי הדר, שניקרא: רוטין. 

ביופלבנואידים או פלבנואידים הם קבוצה של חומרים טבעיים בעלי מבנים פנולים משתנים שנמצאים בפירות, ירקות, דגנים, קליפות עץ, שורשים, גבעולים, פרחים, תה ויין. 


הפלבנואידים ידועים בהשפעתם המיטיבה על הבריאות ונערכים מאמצים לבודד את המרכיבים הנקראים פלבנואידים. עקב לתכונות האנטי-אוקסידטיביות, האנטי-דלקתיות, האנטי-מוטגניות ואנטי-סרטניות שלהם יחד עם יכולתם לווסת את תפקוד האנזים התא. 

לפלבנואידים השפעות ביוכימיות חיוביות שונות ונוגדות חמצון הקשורות למחלות שונות כגון סרטן, מחלת אלצהיימר, טרשת עורקים וכו'. 


הפלבונואידים נחלקים ל-4 קבוצות, והן

1. פלבונים, 

2. פלבונונים, 

3. קטכינים, 

4. אנטוציאנינים. 

הפעילות העיקרית של הפלבונואידים היא נוגדת חמצון (אנטיאוקסידנטית), אשר מווסתת את פעילותם ההרסנית של הרדיקלים החופשיים, וכך למעשה ניתן לצמצם את הנטייה למחלות ניוון כרוניות ומודרניות רבות ושונות, החל ממחלות לב וכלי דם ועד לסרטן. 

אז אתם בטח שואלים היכן ניתן למצוא את הפלבונואידים במזונות השונים? התשובה פשוטה, הם מצויים בעיקר בירקות ופירות. כמובן שלכל פרי ו/או ירק ישנו את הדומיננטיות של פלבונואיד ספציפי. 

יש לציין שהפלבונואידים הם בעלי פיעילות נוגדת חמצון כאמור, אך לא רק, יש ביכולתם לגרום לפעילויות, כמו: אנטי אלרגית, אנטי סרטנית, אנטי וירלית וכו'. לכן הם עשויים לצמצם את הנטייה לשקיעה מוחשת של כולסטרול עקב חמצונו, כך לטרשת עורקים מוגברת ועד להתפתחות מחלות לב וכלי דם. 

אתן לדוגמה: בפינדלנד ממעיטים באכילת פירות וירקות, ישנה שכיחות מוגברת למחלות לב וכלי דם, לעומתם ביפן ובעיקר באיי אוקינאוה, שצורכים כמויות גבוהות של פירות וירקות הנטייה למחלות לב וכלי דם וסרטן נמוכים בצורה משמעותית. 

פלבנואידים במזון

אפרט לכם על מקורות של ארבעת הקבוצות של הפלבונואידים איפה יש פלבנואידים במזון

פלבונים מצויים בקליפת תפוחי העף וקליפת הדרים, ברוקולי, סלרי, ענבים זיתים ובצל. 

פלבנונים הפירות הדר וקליפתם. 

קטכינים בענבים אדומים לרבות יין אדם, ותה לסוגיו (המופק מעלי קמליה סינית). 

אנטוציאנינים פירות יער כמו דובדבנים, פטל וענבים אדומים, תה ויין אדום. 


פלבונולים הם פלבנואידים בעלי קבוצת קטון. הם אבני בניין של פרואנטוציאנינים. פלבונולים מופיעים בשפע במגוון פירות וירקות. הפלבנולים הנחקרים ביותר הם קאמפרול, קוורצטין, מיריצין ופיסטין. בצל, קייל, חסה, עגבניות, תפוחים, ענבים ופירות יער הם מקורות עשירים לפלבנולים. מלבד פירות וירקות, תה ויין אדום הם גם מקורות לפלבנולים. נמצא כי צריכה של פלבנולים קשורה למגוון רחב של יתרונות בריאותיים הכוללים פוטנציאל נוגדי חמצון והפחתת הסיכון למחלות כלי דם.

פלבנונים הם סוג חשוב נוסף אשר קיים בדרך כלל בכל פירות ההדר כגון תפוזים, לימונים וענבים. Hesperitin, Naringenin ו- eriodictyol הם דוגמאות לסוג זה של פלבנואידים. פלבונונים קשורים למספר יתרונות בריאותיים בגלל תכונותיהם שולפות רדיקלים חופשיים. תרכובות אלו אחראיות לטעם המר של המיץ והקליפה של פירות הדר. פלבנואידים הדרים מפעילים השפעות תרופתיות מעניינות כנוגדי חמצון, אנטי דלקתיים, להורדת שומנים בדם ולהורדת כולסטרול. לפלבנונים, הנקראים גם דיהידרופלבונים, טבעת C רוויה; לכן, בניגוד לפלבונים, הקשר הכפול בין עמדות 2 ו-3 רווי וזהו ההבדל המבני היחיד בין שתי תת-קבוצות הפלבנואידים. 

איזופלבונואידים הם תת-קבוצה גדולה ומובחנת מאוד של פלבנואידים. האיזופלבונואידים נהנים מתפוצה מוגבלת בלבד בממלכת הצמחים ונמצאים בעיקר בפולי סויה וצמחי קטניות אחרים. כמה איזופלבונואידים דווחו גם שהם נמצאים בחיידקים. נמצא כי הם גם ממלאים תפקיד חשוב כמבשרים לפיתוח פיטואלקסינים במהלך אינטראקציות של חיידקים צמחיים. לאיזופלבונואידים יש פוטנציאל אדיר להילחם במספר מחלות. איזופלבונים כגון גניסטאין ודידזאין נחשבים לרוב לפיטו-אסטרוגנים בגלל הפעילות האסטרוגנית שלהם במודלים מסוימים של בעלי חיים. ההשפעת הגניסטאין הגורם לשינויים הורמונליים ומטבוליים, שבזכותם הם יכולים להשפיע על מסלולי מחלה שונים.

פלבנונולים הנקראים גם דיהידרופלבונולים או קטכינים, הם נגזרות 3-הידרוקסי של פלבנונים. הם תת-קבוצה מגוונת מאוד ורב-תחליפים. פלבנולים מכונים גם ל-flavan-3-ols שכן קבוצת ההידרוקסיל קשורה תמיד למיקום 3 של טבעת C. שלא כמו פלבנואידים רבים, אין קשר כפול בין עמדות 2 ו-3. פלבנולים נמצאים בשפע בבננות, תפוחים, אוכמניות, אפרסקים ואגסים.

אנתוציאנינים הם פיגמנטים האחראים לצבעים בצמחים, פרחים ופירות. Cyanidin, Delphinidin, Malvidin, Pelargonidin ו-peonidin הם האנתוציאנינים הנחקרים ביותר. הם מופיעים בעיקר בשכבות התאים החיצוניות של פירות שונים כמו חמוציות, דומדמניות שחורות, ענבים אדומים, ענבי מרלו, פטל, תותים, אוכמניות, אוכמניות ופטל שחור. יציבות בשילוב עם יתרונות בריאותיים. 

וכמובן שאם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לשאול אותי כאן בתגובות למטה ובשמחה אשיב לכם.


פלבנואידים, פלבנואידים במזון, במה יש פלבנואידים, פלבונים, פלבנונים, קטכינים, אנתוציאנינים, איפה יש פלבנואידים, ביופלבנואידים, תפקיד פלבנואידים, פלבנואידים תוסף, אנתוציאנינים במזון, קובי עזרא, 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה