דילוג לתוכן הראשי

קקאו נוגדי חמצון ובריאות הגוף

בקקאו כמות כמעט כפולה של חומרים נוגדי-חמצון מאשר ביין אדום, ופי שלושה יותר מבתה ירוק.

תאוברומין (Theobromine) הוא אלקלואיד מריר של צמח הקקאו (גם בשוקולד). 
בכמויות גדולות מדי התאוברומין בשוקולד רעיל לחיות כגון: סוסים, כלבים ותוכים משום שהם אינם מסוגלים לפרק אותו באופן יעיל. התאוברומין עלול להתקיים במחזור הדם שלהם במשך 20 שעות (בניגוד לשעתיים שלוש בבני אדם) ולגרום להתקף אפילפטי, התקף לב, דימומים פנימיים ולעיתים למוות.

הקקאו (גם השוקולד) מכיל חומר ממריץ כאמור הנקרא: תאוברומין, כמויות קטנות של אנאנדמיד שהוא מוליך עצבי כמו גם קפאין וטריפטופן בכמויות קטנות. השוקולד ידוע גם כחומר ממריץ מאוד אפקטיבי לסוסים, ולכן השימוש בשוקולד נאסר לפני מרוצי סוסים בדומה לסמים בספורט.

האלקלואיד תאוברומין שבקקאו עשוי להקל על מצבי שיעול טורדני. כמו כן, נמצא שצריכת כמות קטנה של שוקולד בכל יום, עשויה להפחית במידה נכרת את הסיכון ללקות בשבץ מוחי והתקף לב. והכי חשוב לציין שבדובר בשוקולד מריר!.

קקאו נחשב למקור מצוין למינרל מגנזיום, מכיל ריכוז הגבוה של נוגדי חמצון. עשיר במינרלים חיוניים כגון: מנגן, וונדיום, ברזל, אבץ, נחושת, כרומיום וחומרים נוספים כאמור תאוברומין וטריפטופן המרגרים את הנוירוטרנסמיטור סרוטונין ואננדמייד "הורמון האושר" וכו'...



הקקאו טוב ללב ולמוח - לא לחינם השתמשו בו בני שבט המאיה, לפני טקסים ולפני הצייד וזאת בכדי לשפר את החיבור שבין הגוף לנפש. 

אבקת קקאו מיוצרת ע"י טחינת פולי קקאו מותססים (זרעי קקאו תיאוברומה) להסרת חמאת הקקאו הטבעית. לאחר הוצאת חמאת הקקאו נותרה אבקה יבשה ומרה.

מכיוון שהטעם מריר כל כך, בדרך כלל משלבים אבקת קקאו עם מרכיבים אחרים כדי להכין מוצרים כמו שוקולד ומשקה שוקו.

למשל, מערבבים אותו עם חלב חם וסוכר כדי להכין שוקולד חם. ניתן לשלב אותו גם עם חמאת קקאו וסוכר כדי להכין חפיסת שוקולד.

אבקת הקקאו היא בצבע חום בהיר והיא עשירה מאוד בחומרים מזינים. 

להלן הערך התזונתי של אבקת קקאו ב- 100 גרם.
קלוריות: 400 קק"ל.
פחמימה: 57.9 גרם (מתוכן סיבים 33.2 גרם, סוכרים 1.8 גרם).
שומן 13.7 גרם (מתוכן שומן רווי 8.1 גרם, שומן חד בלתי רווי 4.6 גרם, שומן רב בלתי רווי 0.4 גרם) .
חלבון 19.6 גרם.

כמות ויטמינים (% DV)
ריבופלבין 14%
ניאצין 11%
חומצה פולית 8%
ויטמין B6 6%
תיאמין 5%
חומצה פנטותנית 3%

מינרלים (% DV)
מנגן 192%
נחושת 189%
מגנזיום 125%
זרחן 73%
אבץ 45%
אשלגן 44%
סלניום 20%
סידן 13%

אבקת קקאו היא מקור עשיר לפוליפנולים, ומכילה יותר מתרכובות אלו כמעט מכל מזון אחר. פוליפנולים הם תחום מחקר מעניין בתחום התזונה. בעבר האמינו שיש להם השפעות נוגדות חמצון ישירות.

מספר ניסויים קליניים הראו שלאבקת קקאו יכולה להיות השפעה בריאותית.
למשל, בניסוי קליני אקראי, ארבעים ושניים חולים קיבלו 40 גרם אבקת קקאו ליום במשך ארבעה שבועות. נבדקים שהראו מטבוליטים פוליפנול של קקאו בשתן גבוהים יותר הראו עלייה משמעותית ב- HDL כולסטרול וירידות משמעותיות ברמות ה- LDL המחומצן (1).

HDL (ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה) נחשב כמגן מפני הסיכון למחלות לב וכלי דם, ואילו LDL מחומצן מהווה גורם סיכון משמעותי (2).

יתר על כן, סקירה ביקורתית עצמאית של ניסויים אקראיים מצאה כי אבקת קקאו "עשויה למנוע או אפילו להפחית דלקת בכלי הדם" (3).

נקודת המפתח: מגוון רחב של מחקרים איכותיים (ניסויים קליניים אקראיים) מצביעים על כך שפוליפנולים מקקאו עשויים להועיל לבריאותנו.

פחמימות וסיבים תזונתיים בקקאו

אם נסתכל על תכולת הפחמימות שבאבקת הקקאו, היא מכילה ריכוז גבוהה של פחמימות. למעשה לכל כ-100 גרם, אבקת קקאו מכילה מעל 50 גרם פחמימה.

אך עם זאת, הרוב המכריע של פחמימות מקורן בסיבים, למעשה כ-33 גרם פחמימות שמקורן בסיבים לכל 100 גרם.

בהשוואה לסוכרים ועמילנים פשוטים, גופנו אינו מפרק סיבים מסיסים לגלוקוז, ולכן הוא אינו משפיע על רמת הגלוקוז בדם או על רמות האינסולין.

בנוסף, לסיבים יתרונות נוספים לבריאותנו. לדוגמה, לאחר חלבון, סיבים הם המזון המזוהה ביותר עם שובע מוגברת. בהשוואה לפחמימות מזוקקות, סיבים מובילים לתשוקה פחותה למזון ולירידה בתיאבון.

מגנזיום שבקקאו
אבקת קקאו היא אחד המקורות התזונתיים הטובים ביותר למגנזיום בעולם, ומספקת 125% מה- RDA ל- 100 גרם.

רמות נמוכות יותר של מגנזיום קשורות לעלייה במחלות לב וכלי דם, ומחקרים נוספים חוקרים את תפקיד המגנזיום כגורם מונע (4).
סקירה שיטתית הוכיחה כי רמות גבוהות יותר של מגנזיום בסרום קשורות לסיכון נמוך יותר לתסמונת מטבולית (5).
מחלות לב וכלי דם והתסמונת המטבולית הם מגיפה מודרנית ונראה כי צריכת מגנזיום מספקת מסייעת בהפחתת הסיכון שלנו.


ביבליאוגרפיה
1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S093947531100038X
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29173602/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756987/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23719551/
5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900715004062
6. 

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

קריאטין לבריאות הנפש והגוף - אנטי אייג'ינג, קובי עזרא

האם קריאטין מסייע לבריאות הנפש והגוף האידאלית - אנטי אייג'ינג. קריאטין משמש בעיקר ספורטאים ומפתחי גוף לצורך שיפור כוח השרירים והביצועים הספורטיבים, אך היתרונות שלו הם מעבר לספורט, במיוחד כשמדובר באנטי אייג'ינג ובשיפור הבריאות הכללית.  שימור מסת שריר - ככל שאנו מתבגרים, אנו מאבדים באופן טבעי מסת שריר וחוזק, מצב המכונה סרקופניה. המצב הנ"ל הוא גורם מרכזי בניידות וסיכון מוגבר לנפילות ושברים כתוצאה מכך. קריאטין עוזר ע"י תמיכה במטבוליזם האנרגתי של תאי השריר ומקל על התכווצויות שרירים יעילה יותר. שמאפשר שמירה על מסת שריר רזה , אפילו אצל מבוגרים יותר שאולי לא עוסקים באימונים בעצימות גבוהה. תפקוד קוגניטיבי טוב יותר  מחקרים חדשים מראים שתוספי קריאטין עשויים להועיל לבריאות המוח. מכיוון שהמוח דורש כמויות גבוהות של אנרגיה, קריאטין ממלא תפקיד בהבטחת האנרגיה של התאים כדי לבצע משימות ביעילות. מחקרים מראים שקריאטין עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, במיוחד באוכלוסיות מזדקנות, ע"י שיפור הזיכרון, זמני התגובה והבהירות המנטלית. שיכול להיות בעל ערך בהפחתת ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל. אנ...

ויטמין D ובריאות המוח - מה הקשר? קובי עזרא

ויטמין D ובריאות המוח : מחקר רנדומיזציה תצפיתית ומנדלית. רמה גבוה יותר של ויטמין D הוצע כבעל השפעות מועילות על בריאות המוח. המטרה הייתה לחקור את הקשר בין 25-הידרוקסיויטמין D [25(OH)D], תכונות הדמיה עצבית, והסיכון לדמנציה ושבץ מוחי. {1} מחסור ויטמין d  היה קשור לסיכון מוגבר לדמנציה ושבץ מוחי, עם הקשר החזק ביותר לאלו עם 25(OH)D <25 nmol/L (לעומת 50-75.9 nmol/L; HR מותאם: 1.79; 95% CI: 1.57, 2.04 ו-HR: 1.40; 95% CI: 1.26, 1.56, בהתאמה).  ניתוחי MR לא ליניאריים אישרו את השפעת הסף של 25(OH)D על דמנציה, כאשר הסיכון צפוי להיות גבוה ב-54% (95% CI: 1.21, 1.96) עבור המשתתפים ב-25 ננומול/ליטר בהשוואה ל-50 ננומול/ליטר. 25(OH)D לא היה קשור לתוצאות הדמיה עצבית או לסיכון לשבץ בניתוחי MR. נתח השפעה פוטנציאלי מצביע על כך שניתן למנוע 17% (95% CI: 7.22, 30.58) מדמנציה על ידי הגדלת 25(OH)D ל-50 ננומול/ליטר. ה מסקנות : רמה נמוכה של ויטמין D הייתה קשורה לתוצאות הדמיה עצבית ולסיכונים לדמנציה ושבץ מוחי גם לאחר התאמה מקיפה של משתנים. ניתוחי MR תומכים בהשפעה סיבתית של מחסור בוויטמין D על דמנציה אך ל...

איזה מגנזיום הכי יעיל?, קובי עזרא

ההבדלים בין סוגי תוספי המגנזיום השונים נובעים בעיקר משיטות הספיגה והיציבות שלהם, המשפיעות על הזמינות הביולוגית (bioavailability) בגוף. להלן פירוט המאפיינים העיקריים של כל צורה, מבוסס על מחקרים וטכנולוגיות קיימות.. 1.  מגנזיום ליפוזומלי (Liposomal Magnesium) המגנזיום עטוף במעטפת שומנית (ליפוזום), המגנה עליו מפירוק במערכת העיכול ומשפרת את ספיגתו בתאים דרך מיזוג עם קרומי התא. יתרונות : ספיגה יעילה יותר בהשוואה לצורות מסורתיות (כמו מגנזיום אוקסיד או ציטרט), בזכות הגנה מפני חומצות קיבה ואנזימי עיכול. מפחית תופעות לוואי גסטרואינטסטינליות (כמו שלשול), שכן המגנזיום משתחרר באופן מדורג. מחקרים מוכיחים כי ליפוזומים מעלים רמות מגנזיום בפלזמה וברקמות ביעילות גבוהה. חסרונות : ייצור יקר יותר, ותלוי באיכות הליפוזומים (גודל ויציבות). 2.  מגנזיום בננוטכנולוגיה (Nano-Magnesium) חלקיקי מגנזיום בגדלים ננומטריים (1-100 ננומטר), המגדילים את שטח הפנים ומשפרים מסיסות וספיגה במעי. יתרונות : ספיגה מהירה ויעילה דרך מחסומי רירית המעי, בזכות גודלם הזעיר. פוטנציאל להגעה לרקמות עמוקות יותר (למשל, מוח או עצמ...